Potpuno si u pravu zelika kod uporedjenja tvoja 2 avokada i tanjira kuvane hrane ili bilo kog mesa. Ja isto mislim kao ti i za mene vise nema dileme da li uzeti 2 ili cak vise avokada umesto bilo koje vrste mesa. Medjutim, to je rekao jedan takoreci ekspert za sirovu hranu ( ja se ne secam njegovog imena), ali su ga citirali u svojim knjigama i Helmut Wandmaker i Norman Walker. Walker je Amerikanac, ziveo je 116 godina i bio od mladosti na 100% sirovoj hrani, napisao je dosta knjiga o sirovoj ishrani i kaze da je celog zivota ( posto je on bio pravi lekar) vrsio silne eksperimente i pratio vrlo mnogo ljudi kroz dugi niz njihovih godina proucavajuci ucinak sirove ishrane na njihovo zdravlje. Ja sam sigurna da si ti citala njihove knjige a nalaze se na internetu i lako ih je "skinuti". Koliko sam uspela da shvatim oba ova autora su bili veoma cenjeni i ne verujem da bi napisali nesto tako "laicki" u svojim knjigama. Ja sam bila zabezeknuta kad sam to procitala , ali pretpostavljam da se time htelo naglasiti koliko masnoce , pa bile one cak i biljne , u povecanim kolicinama skode nasem organizmu . Za drugo objasnjenje ja ne znam!? Verovatno je najveca mudrost , u svemu ovome, osluskivati signale koje nam salje nase telo i prema tome se ponasati . Pozdrav!
rawman devoted2raw
Broj poruka : 100 Lokacija : beograd Datum upisa : 07.03.2010
Mislim da ima veoma razlizite kuvane hrane, po kvalitetu. Dva avokada su sigurno bolja od karadjoredjeve snicle ili gulasa, ali nisam siguran da vise prijaju telu od recimo tanjira kuvane quinoe ili prosa. Ne znam, mozda sam ja ipak jos pomalo makrobioticar. Sve vise mislim da je sustina, kako god jeli, ne preterivati s masnocama. Ja tome pomalo naginjem i secam se da sam do nedavno tamanio maslinovo ulje i tahini, a sad sam s ovom 80/10/10 diet, ako nista drugo, naucio da gomilu kalorija mogu da obezbedim iz voca, i da tako malo smanjim masnoce. Zavrsio sam s bananama sto sam ih kupio pre nedelju dana, sad su mi poslednje u frizu, sutra pravim sladoled za dorucak (samo se samelju zaledjene banane i to je to) i onda su definitivno gotove:))))) Ceo paket. Moram opet u lov na banane, heheheh... Pozdrav!
mnkar in the raw
Broj poruka : 203 Datum upisa : 19.12.2009
Naslov: Re: 80/10/10 Diet Sre Apr 14, 2010 10:57 am
Svaka cast , Rawman! Sad vec imas iskustva sa 80/10/10/dijetom. Kazi mi da li osecas neke pozitivne promene u odnosu na predjasnje stanje tvog organizma, ili je jos rano o tome pricati!? Ja sam malo pojacala unos banana pa su me malo "zatvorile', sto je u suprotnosti sa svime sto sam procitala o ovoj dijeti . Svi ljudi bas isticu da im je kompletan metabolizam bolji nego ikad pre u zivotu. Bice da je ovo kod mene samo privremeno. Ja ne odustajem, samo nikako da se naviknem da mi salata bude uvece; navikla sam da je jedem oko 14-15 casova i, posto je garniram sa orasastim plodovima , ili semenkama, ili avokadom, onda se trudim da posle toga ne jedem nista jedno duze vreme . Uvece volim da jedem voce. Ne znam koliko time remetim korisne ucinke koje bi mi , inace pruzila ova dijeta Dr. Grahama.!? Da li ti znas vise o tome? Srdacan pozdrav!
rawman devoted2raw
Mnkar, mislim da treba da jedeš kako ti prija. Ipak nisu svi ljudi isti. Pravi eksperimente i otkrij sama koji ti redosled prija. Mene recimo banane ne zatvaraju, ali i inače nemam tih problema, osim kada jedem mlečne masnoće tipa pavlake ili kajmaka, što nisam već godinama. Mislim i da bih se previjao satima da popijem toplo mleko, ako ga već ne bih povratio, jer mi je izuzetno gadno. Osim ovih proizvoda, varim sve ostalo bez problema, uključujući i meso.
Danas sam ipak odustao od banana, par dana odmora, pa ću kupiti nove. Novi hit su mi pomorandže:)))) Juče sam večerao 10 komada, plus još par urmi, hehehe... Pozdrav!
pomidora vege majstor
Broj poruka : 178 Godina : 58 Lokacija : Francuska,Dalmacija Zaposlenje : samo za praznike i feste(florist) hobi : crtanje,slikanje,citanje,sukulenti Datum upisa : 11.03.2009
Rawman, oprezno sa citrusima, posebno sa narandzama! Citala sam,mislim da je bio Walker, da je skoro ostao bez zubi zbog kiseline iz grejpa i narandzi (ovo da li je bio Walker ili neki drugi raw provjerit cu). Napisao je da je imao na Floridi vrt pun citrusa i da ih je tamanio u neogranicenim kolicinama. Zato oprez! Umjerenost je majka Mudrosti. Pozdrav
To je bio Ernest Ginter! Opisao je taj slucaj u svojoj knjizi "Ziveti bez bolesti".Dok je ziveo na Floridi negovao je tropski vrt i jeo i kisele vrste voca, posebno grejp.Tako su poceli da mu se kvare zubi,a i oboleo je od reumatizma u jednom ramenu.Nikako nije mogao da shvati kako se to moglo desiti uz 100% presnu hranu. po povratku u Svajcarsku gde vise nije jeo grejp , veoma brzo su mu bolovi nestali.Ali, zube nije mogao da spase, bilo je kasno za njih. On ne preporucuje da jedemo kisele vrste voca tj. da budemo oprezni sa tim , jer se ni naucnici ne slazu oko kiselih reakcija voca u nasem organizmu. On smatra da su prilicno neutralne neke vrste voca : zrele banane, lubenice, paradajz, zrele, nekisele jabuke... Vise o ovome u gore pomenutoj njegovoj knjizi . Pozdrav!
pomidora vege majstor
Broj poruka : 178 Godina : 58 Lokacija : Francuska,Dalmacija Zaposlenje : samo za praznike i feste(florist) hobi : crtanje,slikanje,citanje,sukulenti Datum upisa : 11.03.2009
Hvala Mnkar! Nisam bila sigurna koji je od njih dvojice. U neutralne bi stavila i limun. Limun je kisel ali u nasem tjelu neutralizira kiselost. Meni su zabranjene dinje i pomidore zbog njihove jake kiseline. Pozdrav
nikakav problem s citrusima necete imati ako postujete pravilo koje savetuju svi na frutarijanskoj ishrani: odmah nakon jela isperete zube vodom u kojoj je rastvorena so ili soda bikarbona i NIKAKO ne perete zube cetkicom i pastom odmah nakon jedenja citrusa. Tek kad so ili bikarbona alkalizuju usnu duplju, sacekate jos oko sat vremena, pa onda perete zube. Inace, ja vec godinama skoro svako vece nakon pranja zuba ispiram vodom s morskom solju, jer tako bakterije nemaju nikakve sanse za razvijanje tokom noci. Pre su mi se stalno kvarli zubi, ali od kada redovno koristim konac (to bih svakom preporucio kao vaznije od cetkice) i ispiram usta morskom solju, nije mi se nijedan zub pokvario a zubar ne moze da se nacudi kako su mi zubi u perfektnom stanju.
Inace, ja mislim da zdravlje zuba dolai iznutra, ovo spolja sto se radi je samo mali udeo. Bas sam bio na predavanju Sladjane Velkov o sirovoj ishrani i ona je rekla nesto zanimljivo: "Ako bi zubi propadali od bakterija, onda arheolozi nikad ne bi nasli nijedan zub u zemlji" I jeste tako, zdravlje zuba, kao i svega ostalog ide iznutra.
Hvala ti Rawman za ovaj savet o alkalizovanju usne duplje sodom bikarbonom ! Nisam to znala . Morsku so uvek imam u kuci , a i konac za zube cu kupiti. Moja mama mi je pricala da je njena baka prala zube samo sa solju i da su joj zubi bili uvek beli i zdravi , te ih je takve odnela i u grob , a umrla je kao vrlo stara zena. I ja se slazem ( na osnovu svega sto sam citala) da zdravlje zuba dolazi iznutra . Upravo sam na internetu procitala da zubima dosta stete nanosi suvo voce i da posle njihove upotrebe treba obavezno oprati zube , a ja cu primeniti ovaj postupak koji si nam preporucio. Ako ti nije tesko , napisi nam o Sladjani Velkov( ja nikad nisam cula za nju) i sta je poenta njenih predavanja? Pozdrav!
rawman devoted2raw
Naslov: Re: 80/10/10 Diet Čet Apr 15, 2010 5:10 am
EVO KRENI OD OVE EMISIJE, IMAS NASTAVKE. VIDECES, IMA JOS DOSTA NA YOUTUBE. Bilo je njeno predavanje 9, 10, i 11. aprila u Beogradu. Ona savetuje 100 % presnu ishranu, ali i jos mnogo toga sto savetuju oni nasi "prirodni higijenicari"- puno sunca, hodanje bosim nogama po zemlji, gledanje u sunce, itd. Ona kaze da je OK da se jede jedan kuvan obrok od povrca, zitarica ili mahunarki uvece, ali sa 3 puta vecom kolicinom sveze salate. Gledaj ovo na Youtube sto ima od nje i cuces sve sto inace kaze na predavanju. Pozdrav!
pomidora vege majstor
Naslov: Re: 80/10/10 Diet Čet Apr 15, 2010 8:00 am
mnkar ::
Sad si me zbunila Pomidora!? Ernest Ginter kaze za dinju da je ona idealna presna hrana posto je 100% bazna , a ipak se ubraja u voce.
Pomidor je paradajz, koliko ja znam. Za njega Ernest Ginter kaze ako se upotrebi nedozreo, tada ima visak kiselina , pa je stetan za jelo. Pozdrav1
Imaju neke specificne kiseline koje su za mene otrov. Pozdrav
eni Urednik
Broj poruka : 143 hobi : čitanje, ekološko vrtlarenje Datum upisa : 16.04.2008
Sama radim svoj tahini maslac. Dakle ovako, namočim sezam, pretresem u blander, dodam limunov sok i maslinovo ulje, smiksam i to je to! Postupak traje 5 minuta zajedno s pretresanjem u bočicu. Mnkar, i ja sam imala problema s mršavljenjem, ali ne treba se bojati mršavosti ako se stvarno dobro osjećaš. Rekla bih da imaš simtome detoksikacije i većeg čišćenja organizma. Radiš li klistiranja?
Zdravo Eni! Hvala ti za recept za tahini, pravicu ga. Pretpostavljam da si ti na sirovoj hrani 100% kao ja , evo vec skoro 7 meseci. Visoka sam 165 cm , a teska 50 kg. i ta tezina stoji vec duze vreme. Nije mi toliko krivo sto sam mrsava jer se osecam odlicno , samo mi je malo cudno sto imam dosta sitnih bora na licu ( koje nisam imala dok sam svasta jela) , pa ispada sada da sam se "postarila"sa sirovom hranom. A u svim knjigama sam citala bas obratno, da se svi ljudi na sirovoj hrani veoma podmlade 10 i vise godina. Pretpostavljam i ja da imam jos dosta simptoma detoksikacije koji bas nisu prijatni ( sve neka probadanja u predelu srca ) ali cutim i cekam da prodju. Jedino jos pijem lekove za snizenje pritiska , koji mi se povisi uvece ili tokom noci , pa se plasim da odbacim lekove iako pretpostavljam da mi oni samo zlo cine. Sto se tice klistiranja , sada ih ne radim , posto sam uradila hidrokolon terapiju ( 5 ispiranja). Pozdrav!
mnkar in the raw
Naslov: Re: 80/10/10 Diet Pet Apr 16, 2010 11:33 am
Hvala ti Rawman na obavestenju o dr. Sladjani Velkov. Ceo dan juce sam je slusala na You Tube , a dosta toga i zapisala. Bilo bi korisno stupiti u vezu sa njom ( ja bih je pitala za moj pritisak) , ali kad ona zivi u Saudijskoj Arabiji. Da li si na internetu saznao za njena predavanja u Beogradu? Pozdrav!
rawman devoted2raw
Naslov: Re: 80/10/10 Diet Pet Apr 16, 2010 4:54 pm
Saznao sam u Everest, vegetarijanskom restoranu u Beogradu, gde je i bilo jedno predavanje. Tamo stalno imaju zanimljiva predavanja. Zapravo saznao sam u besplatnom casopisu Zdravlje, koji se deli po prodavnicama zdrave hrane. Potrazite Sladjanu na Facebooku, pa je dodajte u friends i pitajte posle kad vas prihvati. Pozdrav!
anasana Urednik
Broj poruka : 2174 Godina : 45 Lokacija : Novi Beograd Datum upisa : 09.02.2009
Naslov: Re: 80/10/10 Diet Sub Apr 17, 2010 9:57 am
Pitanje za rawman-a- Jel ona slika tela zgodnog macana na prvoj strani tvoja slika?
rawman devoted2raw
Naslov: Re: 80/10/10 Diet Sub Apr 17, 2010 7:39 pm
da. Krecem s teretanom od ponedeljka, pa ce biti poboljsanja. raw vegan misici, bez mleka i mesa
anasana Urednik
Naslov: Re: 80/10/10 Diet Ned Apr 18, 2010 10:35 am
U kom si delu Beograda i koje si godiste? (to nisi upisao u profilu)
anasana Urednik
Naslov: Re: 80/10/10 Diet Ned Apr 18, 2010 10:41 am
A sto se tice toga da se jede mnogo voca, proslog meseca sam citala u raznim zenskim casopisima da naucnici-nutricionisti ne preporucuju da se jede puno voca zbog fruktoze koja u velikim kolicinama moze da bude stetna kao i obican secer, pa cak i da izazove dijabetes.
Jeste li se vi fruktijanci dobro raspitali i proucili tudja iskustva pre prelaska na samo voce?
rawman devoted2raw
Naslov: Re: 80/10/10 Diet Ned Apr 18, 2010 5:27 pm
Anasana, ja nažalost nemam baš mnogo izbora za voće trenutno, pa sam, kao što sam i napisao prešao na kuvanu večeru, a doručak i ručak su mi voće. Zeleno lišće pasem između, ili pre večere
Danas sam jeo: doručak pomorandže (danas 12), ručak banane (10), večera: veza raštana s limunom, kao salata, a kuvane leblebije i proso s orasima kao jelo. To bi otprilike bilo to, evo sad pijem mleko od konoplje s 5 urmi i onda prestajem s hranom do sutra ujutro. Kapiram da je sve ovo što sam pojeo izuzetno kvalitetno, hranljivo i da nema šanse da zaradim bilo kakvu bolest.
Ne znam to za šećer, videću kako frutarijanstvo bude uticalo na duže staze. Mesec/dva mi je bilo sasvim OK tako da se hranim. Probaću, pa javljam iskustva. Vidim da mnogima prija, ali moraš da se baviš nekom aktivnošću, da sagoriš sav taj šećer.
PS: Godina imam 37, za tačno mesec dana punim. Višnjička banja. A ti?
mnkar in the raw
Naslov: Re: 80/10/10 Diet Ned Apr 18, 2010 6:43 pm
Evo da se i ja malo ubacim u konverzaciju! Znate da je Helmut Wandmaker propagirao voce kao najidealniju hranu za ljude i tako se hranio citavog zivota . Nije ziveo tako dugo kao Norman Walker , ali jeste , nesto preko 90 godina. Trebalo bi ponovo procitati njegovu knjigu " Zelis li biti zdrav? Zaboravi kuvanje!" Mislim da tu on dosta pise o dijabetesu , a nas vise interesuje zasto smatra da je covek, zapravo vocojed!? Rekla bih da voce , ni u kom slucaju ne moze da bude stetno za nase zdravlje. Ko bi ga znao, sad sam se i ja malo zamislila, pogotovo kad je moj sin povecao unos voca ( danas pojeo 12 banana, 3 pomorandze, 2 jabuke, 10 urmi ). Ali, ja mislim da frutarijanci ne jedu zelenis ni drugo povrce . Pozdrav svima!
rawman devoted2raw
Naslov: Re: 80/10/10 Diet Ned Apr 18, 2010 7:37 pm
Eee, sinko je na dobrom putu, hehehe! Neka samo on jede, nece mu nista lose biti! 12 banana? Svaka cast! I ja mislim da je voce Ok, ali kao sto rekoh, neeeeemaaam paaaraa, a nema ni bogzna sta sad u ponudi....
Rawman kako pravis veceru od kuvanih leblebija i prosa? Pretpostavljam da ima sirovih leblebija u Biospajzu na kalenicu. Pozdrav!
rawman devoted2raw
Naslov: Re: 80/10/10 Diet Uto Apr 20, 2010 4:21 am
Da, ima sirovih leblebija (naut) u svim radnjama zdrave hrane. Najjeftinije su u Superveru i ja te kupujem kad sam tanak s lovom. U biospajzu su malo skuplje, organske. Ali svejedno su jeftine, jer bas narastu. Treba da se potope u vodi preko noci i onda se kuvaju oko 2 sata u loncu ili sat i 15 minuta u ekspres loncu. Ali u poslednje vreme leblebije potapam u vodi 24 h, zatim ih isperem i ocedim, pa poklopim tako da ipak ima malo vazduha i onda pustim da pocne da klija. Kao kod svih klica ispriam sto cesce mogu, svakih 4-5 sati. Kada klica bude oko 1-2 cm dugacka, nakon dan-dva, onda ih kuvam vrlo kratko, oko 45 minuta u obicnom loncu.
Dakle, isklijam leblebije, 1 solja za belu kafu. Proprzim desetak sekundi na maslinovom ulju bele delove od 1 veze mladog crnog i mladog belog luka. Pospem kuminom, kurkumom i korijanderom (sve samleveno, ako nemate ove zacine, onda pospite karijem, 1 kasika). Ubacim leblebije i proso (1/3 solje prosa). Dodam 3 solje vode i pola solje krupno usitnjenih oraha, koristim blender. Kuvam oko 30 minuta. Dodam pola konzerve pelat paradajza (onaj celi paradajz) Kuvam jos 15 minuta. Isecem dve velike veze rastana ili blitve na trake (bacim one zilave delove) Skinem s ringle jelo, pa umesam rastan ili blitvu. Isecem zelene delove mladog belog i mladog crnog luka i umesam takodje. Isecem vezu persuna i umesam i nju. Umesam malo aleve papirke i cayenne pepper, odnosno ljutu papricicu. Ako imam prelijem s par kapi limuna. Prakticno ne solim, ali ako zelite mozete da na pocetku dodate malo morske soli ili tamarija. I eto. Ukus je slican nekoj sarmici od zelja s mlevenim mesom.
ZNAM da bi bilo belje da ne kuvam orahe, ali oni se ovde prakticno lagano dinstaju, sto znaci da nisu na visokoj temeraturi i ne dolazi do ostecivanja masnoca. Inace, kada se orasi dodaju zitaricama ili mahunarkama, dobijete ukus, punocu i teksturu mlevenog mesa, cim se dodaju i odgovarajuci zacini za meso (so, biber, beli luk, aleva paprika, bisljak, ruzmarin i slicno). ZELENO LISCE kao sto vidite ne kuvam nego samo umesam na kraju u vrelo jelo, da se opusti.
DAKLE, ovo je neki kompromis izmedju raw i kuvanog, hehehee....
Evo jos jedan recept s lebelebijama http://www.zdravirecepti.com/septembar.htm