Zadnje teme | » SokovniciNed Jul 23, 2023 10:26 am od Arijel5 » moj kuvarNed Jun 21, 2020 2:15 pm od zugicradovan » kolaci od sojeNed Apr 28, 2019 4:11 pm od zugicradovan » Soja poreklo priprema i jos po nestoPon Apr 01, 2019 6:52 pm od zugicradovan » kuhinjski aparati za pripremu sirove hrane?Pet Jan 25, 2019 9:47 am od Pevaljka » Sojino mlekoPet Feb 23, 2018 5:17 pm od zugicradovan » Novi clanSub Jul 18, 2015 9:26 pm od TechnciKing » Veganski omletPet Maj 15, 2015 11:08 am od AmonRa » Vitamix blenderPet Maj 15, 2015 10:44 am od AmonRa » Imate li savet?Sre Mar 25, 2015 11:53 am od Rodman » Totalna terapija Rudolfa BrojsaNed Mar 15, 2015 9:37 pm od statomir » Šta raditi kada su ukućani mesožderi?Sre Jan 28, 2015 10:00 am od Adonia » ZAPECENE MAKARONE SA PARADAJZOMPet Dec 26, 2014 8:58 pm od cmile » Musaka od spanaca i pirincaPet Dec 26, 2014 3:05 pm od cmile » potrbni saveti novajliji....Pet Dec 26, 2014 2:03 pm od jelena1gol » Tofu - uradi samČet Nov 20, 2014 6:22 pm od zugicradovan » Koliko nas je na Facebook-u?Pon Nov 17, 2014 6:49 am od Drama » Biljna mleka u aparatuČet Nov 13, 2014 9:52 pm od Branko » 80/10/10 DietČet Avg 28, 2014 7:56 am od Branko » Lijek za rak ?Pet Jul 25, 2014 10:12 am od armageddon381 |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 79 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 79 Gosta :: 1 Provajder Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 326 dana Sub Sep 17, 2011 2:08 pm |
Čajevi za |
|
|
| 80/10/10 Diet | |
|
+10mambra dmitras Olivera anasana eni pomidora mnkar zelika Branko rawman 14 posters | |
Autor | Poruka |
---|
pomidora vege majstor
Broj poruka : 178 Godina : 58 Lokacija : Francuska,Dalmacija Zaposlenje : samo za praznike i feste(florist) hobi : crtanje,slikanje,citanje,sukulenti Datum upisa : 11.03.2009
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Pet Apr 09, 2010 1:00 pm | |
| Mislim da ces uspjeti sa novim nacimom prehrane, a homeopatiju ostavi u rezervi. Grickanje izmedu obrok losa je navika i opterecuje cijelo tjelo. Mene je odgajala Austro Ugarska, tj. moja baka i mogli smo se popeti na trepavice ali izmedu obroka nije nam dozvoljavala da jedemo. Dozivila je 95 godina i bila je do zadnjeg dana bistra i pri zdravoj pameti. Drzim ti palceve. Pozdrav | |
| | | mnkar in the raw
Broj poruka : 203 Datum upisa : 19.12.2009
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Pet Apr 09, 2010 3:05 pm | |
| Hvala ti na podrsci pomidora! Tvoja baka je , izgleda bila veoma zanimljiva osoba. Svaka joj cast na dozivljenih 95 godina u dobrom zdravlju! Da li je tome doprinela zdravija ishrana ili su u pitanju jaki i zdravi geni? | |
| | | pomidora vege majstor
Broj poruka : 178 Godina : 58 Lokacija : Francuska,Dalmacija Zaposlenje : samo za praznike i feste(florist) hobi : crtanje,slikanje,citanje,sukulenti Datum upisa : 11.03.2009
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Pet Apr 09, 2010 3:21 pm | |
| Bila je izuzetno umjerena i svaki dan je pila 1dcl crnog vina ali samo za rucak. Ljekove nikad nije pila,osim ponekad aspirina. Baka legenda. Pozdrav | |
| | | mnkar in the raw
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Pet Apr 09, 2010 5:22 pm | |
| Stvarno je legenda! Umerenost je uvek dobitna kombinacija , a danas se preteruje u svemu, izgleda , najvise u prezderavanju . Upravo ponovo citam divnu knjigu Dr. Herberta Sheltona "Ispravna prehrana prirodnom hranom" i toplo ti je preporucujem. Skini je sa interneta ! Svaka recenica mu "zlata vredi" . Srdacan pozdrav! | |
| | | rawman devoted2raw
Broj poruka : 100 Lokacija : beograd Datum upisa : 07.03.2010
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Pet Apr 09, 2010 9:23 pm | |
| Mnkar, Dr Shelton je u stvari "natural hygienist", ili kako bi to kod nas rekli - prirodni higijeničar? A ti higijeničari su u stvari uzor ovom nasem dr Grahamu, koliko sam razumeo. Pogledaću tu knjigu o umerenosti, pozdrav! Svaka čast na elanu sa dijetom! Pomidora, Baka je bila u pravu, nema grickanja i prejedanja! To je ključ Malo ću da smanjim ipak ove moje banane, hehehe Puno pozdrava! | |
| | | mnkar in the raw
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Pet Apr 09, 2010 9:52 pm | |
| Zdravo rawman! Zasto smanjujes kolicinu banana? Da li su ti prezasitne ? Ja da budem iskrena, ne mogu toliko da ih pojedem , vec jedem po neku pomorandzu, jabuku , pa posle nekoliko minuta 2,3 ili 4 banane, ali prestajem cim osetim da mi je dovoljno. danas sam pojela svoj obrok sa salatom , mladim lukom i rotkvicama , a sve posuto mlevenim susamom, suncokretom i lanenim semenom, normalno bez maslinovog ulja , samo sa malolimunovog soka . problem je nastao oko 21h kad sam osetila glad.Morala sam pojesti nekoliko urmi! Da li je to u redu po Dr. Grahamu? Knjigu Dr. Sheltona skinuces lako ; otkucaj : sirova hrana.com udji u forum , zatim :sirovojelstvo opcenito , literatura i knjige on line. Tu je veliki spisak fantasticnih knjiga iz ove oblasti tu je i Dr. Shelton. Citaj i uzivaj! Ja upravo ponovo citam tu knjigu. Veliki pozdrav! | |
| | | rawman devoted2raw
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Sub Apr 10, 2010 5:55 am | |
| Mnkar, Evo upravo se spremam na malo aktivnosti u prirodi. 12 banana u stomaku, hehehe Juče sam čitao malo sajt gde ima dosta tekstova od Sheltona http://www.rawfoodexplained.com/index.html Novo na šta sa naleteo je podatak da su crni i beli luk ŠTETNI?! Ja sam uvek mislio i svi pričaju da je recimo beli luk lek. Kad sad ovo. mežutim kada se pročita ima neke logike. NAime, kada smo bolesni i pojedemo beli luk, sve odbrambene snage organizma se alarmiraju i krenu na beli luk, pa napuste žarište bolesti. Na taj način mi imamo nestanak simptoma bolesti, i mislimo da smo se izlečili. A u stvari, uzrok nastanka boleti je još u našem telu. Po ovome, beli luk deluje isto kao i svi konvencionalni lekovi. Još neki razlozi da se ne jede beli i crni luk su to što ne možete da napravite mono obrok od njih, a ako nešto ne možete da pojedete kao mno obrok, onda se to ne smatra hranom, kod ovih naših "prirodnih higijeničara" )))) Odoh na trčanje! Pozdrav | |
| | | mnkar in the raw
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Sub Apr 10, 2010 7:31 am | |
| Hvala ti rawman sto si mi poslao sajt gde mogu jos toga da procitam o Sheltonu . Za crni i beli luk sam davno procitala u divnoj knjizi Helmuta Wandmakera "Zelis li biti zdrav?Zaboravi kuvanje!" Ta se knjiga nalazi na istom sajtu na kom je i Sheltonova i jos mnogo divnih knjiga o sirovoj hrani ( juce sam ti to poslala). Naime, Wandmaker kaze da je nasa prirodna hrana sve ono sto lepo izgleda, lepo mirise, ukusno je kad se samo jede , a to su plodovi-voce ! Sve drugo on je smatrao "second hand" hranom. Ako ne mozes od necega napraviti obrok , i to samo od njega i pojesti ga , onda to nije predvidjeno za ljudsku ishranu. Crni i beli luk ne moze sam da se jede kao obrok i nije za nasu ishranu. Oni se kao i brojni drugi poboljsivaci ukusa koriste da poboljsaju ukus bljutave , mrtve , kuvane hrane koja ne moze da se jede dok se ne posolii , dobro zacini , te prelije raznim umacima. Preporucujem ti i ovu knjigu , bices odusevljen. ja je citam ponovo i sve mi je zanimljivija. Veliki pozdrav i uzivaj u prirodi ! | |
| | | Branko Urednik
Broj poruka : 1735 Godina : 62 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine Datum upisa : 21.10.2007
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Sub Apr 10, 2010 10:31 am | |
| - mnkar ::
- Naime, Wandmaker kaze da je nasa prirodna hrana sve ono sto
lepo izgleda, lepo mirise, ukusno je kad se samo jede , a to su plodovi-voce ! Sve drugo on je smatrao "second hand" hranom. Ako ne mozes od necega napraviti obrok , i to samo od njega i pojesti ga , onda to nije predvidjeno za ljudsku ishranu. Crni i beli luk ne moze sam da se jede kao obrok i nije za nasu ishranu. Oni se kao i brojni drugi poboljsivaci ukusa koriste da poboljsaju ukus bljutave , mrtve , kuvane hrane koja ne moze da se jede dok se ne posolii , dobro zacini , te prelije raznim umacima.
Uf, ovo sve sto si napisala (kao i rawman) zaista deluje potpuno logicno. Ja se licno puno uzdam u logiku. Medjutim, logicno bi bilo da zivimo tamo gde nam nije potrebna odeca, znaci u mnogo toplijim krajevima (tamo gde rastu banane ), da imamo mnogo vise sunca, svezeg NEPRSKANOG voca sto nam je prioritetna hrana. ALI mi zivimo sasvim drugacije. Umesto da uberemo svez, zreo plod sa grane i pojedemo ga, mi jedemo plod koji je ubran zelen, poprskan ili ozracen da bi stigao lep do nase trpeze. Nazalost, moramo se prilagoditi sredini u kojoj zivimo, tako da se moramo odreci i nekih (zaista sasvim ispravnih ali neostvarivih) prirodnih stvari. Da bude jasnije. Npr. nama je prirodno da idemo pesice, zar ne ? Korisno je za nase zdravlje. Ali - mi se ne setamo po prasumi punoj kiseonika, nego npr. po Njujorku gde je vazduh otrovan. Tamo je ipak bolje nabrzinu proci kroz njega neprirodnim metroom nego se setati satima. Tako isto i sa lukom, mozda nam nije prirodna hrana, ali u uslovima u kojima zivimo mozda je ipak koristan (tako praksa pokazuje). Najkorisniji je kada se uzima preventivno, tako da se ne slazem sa rawman-om da on samo suzbija simptome bolesti. Odoh malo u ali dobro | |
| | | rawman devoted2raw
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Sub Apr 10, 2010 12:57 pm | |
| Branko, ako neko voli beli crni luk, onda sam to ja! )))) Čak sam i kao mali, uprkos tvrdnjama Wandmakera, jeo celu veliku glavicu luka kao jabuku, secam se da su se svi cudili kako mali klinac tako tamani lukac:))) Sada mi ukus svežeg crng luka izuzetno prija, ali posto ga ne jedem vise sa slaninicom, sirom i čvarcima kao pre, nema na šta da se nadogradi i onda mi progrize želudac, dakle loše mi bude. Ali kuvani luk iz supe ili gomila dinstanog luka u nekom jelu mi i dalje prija. Što se tiče belog luka, volim ga kako god i uvek mi prija, sem što me možda ošamuti, tj. prispava mi se. I sad ova priča o toksičnosti crnog i belog luka!? Ja ću da smanjim oba, ali da ih zauvek odreknem - NE! I da, u pravu si, svi ti naturalisti zapravo kažu da mi živimo na pogrešnom mestu, i da svi treba da se preselimo u Tropske krajeve. To bi bilo super, ali kako? Što se tiče vazduha, bio sam u Njujorku i vazduh je predivan, svež, čist. Grad je građen tako da se lepo luftira sa svih strana, barem Menhetn. Bio sam i u mnogim drugim gradovima u svetu, ali Beograd mi se čini kao NAJZAGAĐENIJI grad na svetu!!! Toliko neispravnih automobila, uske ulice, užas! HVala bogu živim na ivici grada i gledam na njive, inače bih poludeo u centru (živeo 3 godine i znam kako je). Sve u svemu, razmenjujemo informacije i radimo kako možemo i mislimo da treba. SVe uzimamo s rezervom i isprobamo, pa zaključimo da li nam odgovara ili ne. Ja sam trenutno na "banana island" ili u prevodu, samo banane po ceo dan. Javljam ako mi se smuči Da se ne upuštate za džaba Pozdrav! | |
| | | mnkar in the raw
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Sub Apr 10, 2010 3:45 pm | |
| I ja jako volim crni i beli luk ! Stalno ih stavljam u svoju salatu , narocito ovaj mladi sa sve divnim zelenim perima. Medjutim, moram da prihvatim ono sto sam procitala kod poznatih autora knjiga o sirovoj hrani o ovom povrcu kao ispravno i logicno misljenje, pogotovo ako je ono potkrepljeno brojnim ispitivanjima njihovog delovanja na nase organe za varenje!? A verujem da jeste! Znam dosta ljudi koji ne mogu da ih jedu jer im jako tesko "padnu" na zeludac. Citala sam u raznim knjigama o sirovoj hrani da treba biti oprezan sa ljutom hranom kao sto je crni i beli luk, rotkve i sl. Pretpostavljam da su navedeni autori knjiga o zdravoj ishrani kompetentni da to napisu jer su se verovatno godinama bavili ispitivanjima o manjoj ili vecoj koristi raznog voca i povrca , te ostalih namirnica , na nas probavni aparat , a meni kao laiku ostaje da verujem u to ili ne ! Cak mi je teze da poverujem u stetnost gore pomenutog ljutog povrca , posto meni nikad u zivotu nije smetalo , a mozda i jeste, ali ja nisam znala ko je bio glavni krivac nekog mog problema??? Kako god, ja i dalje jedem crni i beli luk , ali mi ono sto je napisano u knjigama o stetnosti istih , deluje potpuno logicno. Sto se tice cistog vazduha i najboljeg ambijenta u kome bi trebalo da zivimo slazem se sa Brankom i rawmanom . Kazu da su prvi ljudi ziveli na ovoj planeti u toplom pojasu gde je bilo obilje hrane , a ko nam je kriv sto smo se posle selili na sve strane! Zivim skoro u centru Beograda , pa znam kako je to . kad god izadjem da se prosetam , stanem ispred zgrade i pitam se:- kuda da okrenem , svuda su samo ulice i asfalt". | |
| | | mnkar in the raw
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Sub Apr 10, 2010 4:03 pm | |
| Zdravo rawman! Kakav je program na "banana islandu"? Koliko banana dnevno, koliko vode, da li se jede po ceo dan kad god si gladan, ili odredis obroke: dorucak, rucak, vecera? Procitala sam da takav rezim traje oko 7 dana , i da ne moraju da budu striktno banane , obzirom da one nisu nigde bas jeftine. U svim intervjuima sa osobama koje su na dijeti Dr.Grahama 8o/10/10/ postavlja se pitanje :" da li mislite da ljudi sa manjim primanjima mogu da sprovode ovu dijetu ", svi kazu da je to normalno moguce jer se, u tom slucaju koristi nase sezonsko voce koje je jeftinije od juznog . Ja za dorucak koristim pomorandze, jabuke ili kruske i banane. kasnije, u toku dana koristim sve ono voce koje trenutno imam u kuci , samo , vodim racuna da po malo uzimam masnoce tj, orasaste plodove , semenke i avokado ( ne vise od 50 gr.). Pozdrav! | |
| | | mnkar in the raw
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Sub Apr 10, 2010 4:10 pm | |
| Nije mi uopste jasno zasto mi postovi izlaze ovako bez reda sa izlomljenim recenicama? Pola recenice u jednom redu , a ostatak u drugom, iako ima jos dovoljno mesta u prvom redu!? Kad kucam ja lepo uredim i slozim post u jednu skladnu celinu , a drugo izadje u "javnost". Gde gresim? | |
| | | Branko Urednik
Broj poruka : 1735 Godina : 62 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine Datum upisa : 21.10.2007
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Sub Apr 10, 2010 4:41 pm | |
| Kad kucas poruku nemoj ti pritiskati enter da udes u novi red, jedino ako hoces novi pasus i trebalo bi da budeu redu. | |
| | | mnkar in the raw
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Sub Apr 10, 2010 4:47 pm | |
| Hvala Branko, probacu tako! Ja sam navikla da uvek pritisnem enter , ali trudicu se da to ne radim. Veliki pozdrav! | |
| | | rawman devoted2raw
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Ned Apr 11, 2010 5:52 am | |
| - mnkar ::
- Zdravo rawman!
Kakav je program na "banana islandu"? Koliko banana dnevno, koliko vode, da li se jede po ceo dan kad god si gladan, ili odredis obroke: dorucak, rucak, vecera? Procitala sam da takav rezim traje oko 7 dana , i da ne moraju da budu striktno banane , obzirom da one nisu nigde bas jeftine. U svim intervjuima sa osobama koje su na dijeti Dr.Grahama 8o/10/10/ postavlja se pitanje :" da li mislite da ljudi sa manjim primanjima mogu da sprovode ovu dijetu ", svi kazu da je to normalno moguce jer se, u tom slucaju koristi nase sezonsko voce koje je jeftinije od juznog . Ja za dorucak koristim pomorandze, jabuke ili kruske i banane. kasnije, u toku dana koristim sve ono voce koje trenutno imam u kuci , samo , vodim racuna da po malo uzimam masnoce tj, orasaste plodove , semenke i avokado ( ne vise od 50 gr.). Pozdrav! Zdravo, Mnkar! JUče 18 banana , plus još mnogo salate i pomorandži. I još malo suncokreta, jedna šaka. JUče sam jeo i pečeni krompir u ljusci, lep neki, iz Egipta uvoz, mlad. Jeste, nije raw, ali je bez ulja i be soli, samo s alevom parikom i bosiljkom:)))) Danas nastavljam s programom, sirovo preko dana, predveče činijica intergralnog pirinča. Malo sam slušao dr Slađanu Velkov, pa rekoh da probam s jednostavno kuvanom hranom uveče, uz mnogo salate naravno. Ovde spada pečeni krmpir u ljusci, kuvani integralni pirinač, proso, heljda, quinoa. Možda mi ova kombinacija na kraju bude i DOBITNA. Sve na osnovu onoga kako se osećam ću da radim, jer ima toliko teorija da čovek mora sam da izabere. PS: Kako misliš da banane nisu jeftine? Ja kupujem one II klasa, koje su u stvari zrele banane s flekama i koštaju oko 80 dinara, nekad i manje - pre ar dana u u Alonsu (Maxi), koštale 25 din!!!!! Banane su sad najjeftinije. Jabuke ne bih preporučio sad, jer su to jabuke od prošle jeseni, stajale su već mesecima i daj bože da na sebi već nemaju nevidiljive buđi - što je VEOMA opasno! Sad će naše sveže voće uskoro, jedva čekam! Pozdrav! | |
| | | mnkar in the raw
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Ned Apr 11, 2010 11:15 am | |
| Zdravo rawman! Vidim raspisao si se po forumu- otvorio si novu temu o sportu i rekreaciji! Svaka cast ! Jako sam srecna sto nam je forum ovako ziv !!! Reci mi kako jedes salatu, da li je uvek prelijes sa malo tahinija ili ti se desi da nekad jedes onako " na suvo", sto je meni vrlo tesko i moram da joj dodam bar malo maslinovog ulja , a moram ti priznati da sam kupila tahini i po malo dodajem . Ako nisi nasao organik salatu , imas je u prodavnici zdrave hrane "Hema, keya, neje" u Hilandarskoj ulici i postoje 2 tezge sa organskim povrcem na Kalenic pijaci. Cula sam da ima jos prodajnih mesta u Beogradu , ali ja ne znam gde se nalaze. Sto se tice banana, i ja sam povecala njihov unos , ali mi se odjednom pokvari probava!? Ne znam , da nisu one uzrok, pa mi je po tom pitanju dragoceno tvoje iskustvo posto si ti sada intenzivno na njima. Nije mi jasno , zasto ponovo uvodis kuvanu hranu ? Ti znas da ona, bilo kako zdravo pripremljena, ne daje nasem organizmu nista korisno vec sam steti. Ni pirinac ni krompir ne valjaju jer su mrtva hrana , posebno pirinac ima veliko lepljivo dejstvo u organizmu. U jednoj knjizi sam procitala da, kad bi se jeo samo pirinac u toku 3 nedelje, organizam bi dospeo na ivicu smrti , toliko on zacepljuje sve u organizmu. Mozda pisac ovde malo preteruje , ali pretpostavljam da ima cvrste dokaze za to sto tvrdi ! Nisam mislila da banane nisu kod nas jeftine, one su zaista veoma pristupacne . Pozvala sam se na one intervjue sa korisnicima Grahamove dijete u inostranstvu koji pisu o tome kako ljudi sa niskim budzetom mogu da primenjuju ovu dijetu i pretpostavila da , mozda ni tamo banane , a verovatno i ostalo juzno voce, nije tako pristupacno i da je jeftinije sezonsko , domace!? Ali ti si , takodje pisao da postoji pored banana i "mango-island" i " razno drugo voce island". Jos jedno pitanje: da li ti je onaj obrok predvece poslednji u tom danu ili gricnes jos nesto do spavanja? Ja obicno budem gladna kasnije, tokom noci i moram da uzmam nesto sitno, makar to bile 2-3 urme. Pozdrav i izvini za ovoliko pisanja! | |
| | | rawman devoted2raw
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Ned Apr 11, 2010 2:36 pm | |
| Hvala za info za salate, sve znam već To za pirinač jednostavno nije istina. Ako je neko živeo na pirinču onda sam to ja!! Pet godina sam bio makrobiotičar i za sve to vreme se nijednom nisam razboleo, a mnogo toga dobrog mi se dogodilo! I inače sam bio na Osavinoj dijeti broj 7 nekoliko dana (samo kuvani piriniač) i nije mi bilo loše posle toga već samo bolje. Ovaj raw food je moj eksperiment, jer želim sad da vidim šta mi je bolje. Dolazim do zaključka, malo po malo, da je ono što nas čini bolesnim samo par stvari: MESO; MLEKO; PŠENICA; SO; ŠEĆER: MNOGO ULJE I MASNOĆA PA MAKAR BILE I MASLINOVO ULJE, i ima valjda još par stvari, ne mogu sad da se setim. Ko izbaci ovo, nema šta da brine. E sad kuvano ili nekuvano, to još ne znam, ali to su za mene finese. Ionako pod kuvanjem ne smatram teško prženje i davljenje hrane, već onako vrlo umereno. Bio sam 100 posto raw mesec i po dana, sad cu da vidim kako će da ide s kuvanom večerom. A kada otopli i bude puna pijaca svežeg sezonskog voća i povrća onda se vraćam na 100 % NE jedem ništa posle 7 - 8 h. Trudim se da spavam već u 22 ili 23 h, koliko mi to okolnosti dozvoljavaju. Spavam do 5 ili 6 ujutro, kad god da legnem. Volim da spavam popodne i hvala bogu da mogu svaki dan po sat vremena da dremnem, jer mi je posao kod kuće i sam sam sebi šef:))) Evo dresinga za salatu, Mnkar! Natopiš suncokret preko noći ili nekoliko sati, samelješ u blenderu sa MALO vode, dodaš malo tamarija, dosta limuna, mirođije (sada sam pravio sa sušenom iz kesice, sveža je sigurno bolja), VRLO MALO parčence belog luka. Dodaš još malo vode, ako treba da se dobije kao kiselo mleko. To preko krastavaca je ludilo, tarator salata original!! Puno pozdrava! | |
| | | mnkar in the raw
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Ned Apr 11, 2010 3:28 pm | |
| Ovo ti mnogo lepo izgleda na slici , a verujem da je i ukusno! Moze li bez tamarija , nemam poverenja u sojine proizvode!? Za pirinac sam procitala , sad se dobro ne secam , ili kod Wandmakera ili Normana Walkera , a ja njih obojicu smatram izuzetnim znalcima kad je u pitanju delovanje sirove hrane na nas organizam. Sad, nisam kompetentna da diskutujem o makrobiotici jedino mogu da kazem da sam citala ispovesti ljudi koji su izlecili najteze bolesti makrobiotikom , a sa druge strane znam da su zena i cerka Micia Kusija umrle obe od raka! To mi je bilo jako cudno, znajuci da je njegova zena napisala sjajne makrobioticke kuvare popularne i koriscene sirom sveta! Oba gore navedena autora tvrde da od svih zitarica pirinac ima skoro najlepljivije svojstvo u nasem organizmu! Ja samo citiram njih dvojicu smatrajuci da su znali o cemu govore, posebno sto su veoma poznati autoriteti u ovoj oblasti. Sto se tice pirinca, ja sam ga uvek jako volela ( i obican i integralni) i jela bih ga celog zivota kad bih znala da mi to nece naskoditi , u smislu pospesiti javljanje neke bolesti. Hvala ti za recept ( moze li se umesto tamarija upotrebiti tahini ili humus -kupila sam pre neki dan humus sa dodatkom djumbira i doslo mi da pojedem celu teglicu istog casa), trudicu se da izbacim maslinovo ulje kao dodatak salati jer znam da ga ne treba koristiti, uglavnom je jedem sa avokadom. Pozdrav! | |
| | | rawman devoted2raw
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Pon Apr 12, 2010 5:34 am | |
| Mnkar,
Tamari se koristi kao so, dakle umesto tamarija možeš jednostavno da posoliš.
A zašto je Aveline Kushi umrla od raka, ne znam. NIje ni ishrana jedino što je važno za zdravlje, već i stres, itd. Ko će ga znati.
Inače, znate da humus nije sirov? Pravi se od kuvanih leblebija i tahinija. Nema potrebe da skupo plaćate humus u radnji kada možete začas sami da ga napravite. Ja ga obožavam i često pravim. Sada nisma ni jednom od kad sam na raw food, ali pre sam stalno, to mi je nešto najbolje u vegan hrani.
Evo vam link za recept: http://www.zdravirecepti.com/oktobar.htm | |
| | | mnkar in the raw
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Pon Apr 12, 2010 10:24 am | |
| Rawman, ne mogu tamari da zamenim sa solju posto uopste ne koristim so ima vec 7 meseci i , veruj mi , uopste mi ga organizam ne trazi! U pravu si , nije sve do ishrane, ima tu jos necega!? Ja to dobro znam posto jos uvek ne mogu sasvim da se oslobodim pritiska i nekih nelagodnosti koje osecam prilikom promene vremena . Ali nesto sam zapazila i to mi je cak smesno ; kad god cujem na TV da tog i tog dana vreme ne pogoduje meteoropatama i hronicnim bolesnicima, meni je bas tada sve "potaman"! Jutros sam cula ta upozorenja na TV , a ja sam pola centra pa sve do Tasmajdana obisla peske i to zustrim korakom! I tako bude svaki put. Znam da humus nije sirov. kupila sam ga ( kao i tahini) za sina koji me dosta prati u sirovom , ali zeli, za sada da koristi sve po malo . Izbacio je one najopasnije namirnice, a na putu je da odbaci sve meso osim ribe. On ima 21 godinu, videcu sta ce da ucini , za sada, ja ga edukujem i dosta prihvata za razliku od muza koji nije za to , ali rado pojede kad mu serviram nesto ukusno sirovo. Ne jedem ja taj humus , samo sam malo probala i jako mi se dopao.Pogledala sam link sa receptima koji si mi poslao , nasla sam jedan recept za humus, ali je od kuvanog nauta. Prelistacu taj link pazljivije veceras, kad budem imala vise vremena. Probala sam dresing za salatu koji si mi juce poslao , izvrstan je i pravicu ga cesto. Veliki pozdrav! | |
| | | zelika site admin
Broj poruka : 571 Godina : 53 Lokacija : Les Cedres,Canada Zaposlenje : planer u fabrici metalnih dijelova(inace agronom po struci) Datum upisa : 22.01.2007
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Pon Apr 12, 2010 1:39 pm | |
| ima ovdje link za sirovi humus....od naklijanog nauta sad zaista nemam vremena da ga trazim i sama ga nikad nisam pravila ali vrijedi pokusati..... | |
| | | zelika site admin
Broj poruka : 571 Godina : 53 Lokacija : Les Cedres,Canada Zaposlenje : planer u fabrici metalnih dijelova(inace agronom po struci) Datum upisa : 22.01.2007
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Uto Apr 13, 2010 1:39 pm | |
| evo i jedno moje iskustvo u prilog tome kako je previse masnoca stetno po covjeka....pa bile one i sirove ovih me dana proganja takva glad da se ne mogu zasititi....to je inace kod mene redovan raspored u zavisnosti od faze ciklusa gdje se nalazim...ah, te zene ako se sjecate prije dvije nedelje mi je bilo dosta pojesti par vocki na dan i da budem funkcionalna ...a sad se bukvualno ne mogu najesti i tako dodjem ja kuci sa svojim djavolcicima i pravac u kujinu da im spremim klopu...i naravno gladna....hmmm....imam super avokada...taman pristigli....hm, jedan, njam njam ...nije dosta jos jedan njam njam......i ne da me bolio stomak poslije pravo bio stao bukvualno mi bio stao stomak....odlezala sam ostatak poslijepodnevna...a to s ene desava cesto vjerujte mi | |
| | | mnkar in the raw
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Uto Apr 13, 2010 1:58 pm | |
| Ja, zelika, isto mislim da se moj pritisak jos ne predaje zato sto sam celog svog proteklog "sirovog" stila ishrane jela dosta masnoca, najvise orasastih plodova u raznim sirovim poslasticama , pa, izmedju obroka kao grickalice , zatim semenke uzas jedan!!! Ko zna koliko sam toga jela svakog dana !? Sada sam redukovala svoj dnevni jelovnik tako sto sam na vagi izmerila kolicinu od 50 gr. pomesano orasastih plodova i sada znam koliko toga da pojedem u toku dana i tacka! Povecala sam unos banana , a onda nastupi druga nevolja - poremeti mi se varenje! Jos od ranije znam da banane mogu da "zatvore", ali, ipak mislim da je to samo privremeno i da je vise stanje samog probavnog trakta tu krivac, a ne banane!? Tu moze da nam pomogne rawman sa svojim iskustvom , posto je on sada na "banana-islandu". Mislim da je "kljuc" u povecanom unosu raznovrsnog voca i povrca , a minimalnom unosu bilo kojih masnoca. U jednoj knjizi sam procitala da onaj ko svakog dana jede vece kolicine orasastih plodova , semenki i avokada , a na sirovoj je ishrani, ne zivi duze od onoga ko stalno jede meso!? Pozdrav! | |
| | | zelika site admin
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet Uto Apr 13, 2010 4:25 pm | |
| Ja se najbolje osjecam kad se najedem dobre sarene salate u kojoj preovladavaju zelene boje...ja koristim i ulje i so i sirce u umjerenim kolicinama...neznam koliko da se napucam salate ne moze me boljeti stomak kao sto je juce inace sto se tice te izjave za uporedu izmedju mesozdera i sirivnjaka to mi nikako ne pije vodu....ko je uopste izvukao taj zakljucak i na osnovu cega....neko je da bi tako nesto ozbiljno rekao morao da napravi neku sortu experimenta ili posmatranje na velikom broju ljudi i to kroz duzi dio njihovih zivota da ne kazemo do smrti ...pa da izvuce takvu paralelu ne kazem ko ima ozbiljnih zdravstvenih problema treba da bude troduplo oprezniji ali ja uvijek mislim da su moja dva prelijepa avokada mnogo bolja po mene nego li tanjir nekog kuvanja ili nedaj boze kakve mesine ali boze moj svakom svoje, zar ne? | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: 80/10/10 Diet | |
| |
| | | | 80/10/10 Diet | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |