Zadnje teme | » SokovniciNed Jul 23, 2023 10:26 am od Arijel5 » moj kuvarNed Jun 21, 2020 2:15 pm od zugicradovan » kolaci od sojeNed Apr 28, 2019 4:11 pm od zugicradovan » Soja poreklo priprema i jos po nestoPon Apr 01, 2019 6:52 pm od zugicradovan » kuhinjski aparati za pripremu sirove hrane?Pet Jan 25, 2019 9:47 am od Pevaljka » Sojino mlekoPet Feb 23, 2018 5:17 pm od zugicradovan » Novi clanSub Jul 18, 2015 9:26 pm od TechnciKing » Veganski omletPet Maj 15, 2015 11:08 am od AmonRa » Vitamix blenderPet Maj 15, 2015 10:44 am od AmonRa » Imate li savet?Sre Mar 25, 2015 11:53 am od Rodman » Totalna terapija Rudolfa BrojsaNed Mar 15, 2015 9:37 pm od statomir » Šta raditi kada su ukućani mesožderi?Sre Jan 28, 2015 10:00 am od Adonia » ZAPECENE MAKARONE SA PARADAJZOMPet Dec 26, 2014 8:58 pm od cmile » Musaka od spanaca i pirincaPet Dec 26, 2014 3:05 pm od cmile » potrbni saveti novajliji....Pet Dec 26, 2014 2:03 pm od jelena1gol » Tofu - uradi samČet Nov 20, 2014 6:22 pm od zugicradovan » Koliko nas je na Facebook-u?Pon Nov 17, 2014 6:49 am od Drama » Biljna mleka u aparatuČet Nov 13, 2014 9:52 pm od Branko » 80/10/10 DietČet Avg 28, 2014 7:56 am od Branko » Lijek za rak ?Pet Jul 25, 2014 10:12 am od armageddon381 |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 71 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 71 Gosta :: 1 Provajder Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 326 dana Sub Sep 17, 2011 2:08 pm |
Čajevi za |
|
|
| korisni saveti...kako vi to radite... | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
tedi Šef za maštovite dekoracije
Broj poruka : 484 Godina : 43 Lokacija : Beograd Datum upisa : 20.01.2007
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Ned Mar 18, 2007 11:18 am | |
| Evo i jednog saveta za lep prilog ili samo uzinu. Ociscenu mladu saragrepu kuvajte u posoljenoj vodi oko 10 minuta.Ocedite je i stavite u teflonski tiganj sa malo maslaca i secera. Kratko ugrejte i promijesajte kako bi sargarepa dobila sjaj (glaziranje). Glaziranu sargarepu posluzite kao prilog posipanu naseckanim pistacijama ili vlascem ili kako vam se ucini da je dobro | |
| | | tedi Šef za maštovite dekoracije
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Pon Mar 26, 2007 6:13 pm | |
| kako nam se blizi jedan od najvecih hriscanskih praznika zanima me kako vi farbate jaja? ja imam nekih proverenih varijanti za ono saranje ali ubedljivo najlepsa su mi jaja nasarana voskom (samo ovde nemam saraljicu i pravi vosak) tako da cu ove godine morati da smislim nesto dr. npr. ono sa scekanim lukom koji se ubacuje u carapu je po mom misljenu odlicno jer jaja izledaju super a ima i nekih interesantnih listica pa cu i to da stavim, ono standardno iscrtavanje mi je malo monotono... dakle sta vi radite i kako? e da jos jedna stvar kod samog farbanja da li jaja prvo kuvate, ja licno ne, i da li ih stavljate u vrucu ili hladnu vodu? mozda ovome i nije bas mesto u savetima ali sigurno ima neko ko o svemu ovome zna nesto vise. | |
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Pet Mar 30, 2007 5:37 pm | |
| Slag koji ostaje tekuc Nekad nam se desi da iz vrhnja ne mozemo napraviti slag. Kako si pomoci ? Vrhnje obicno tucemo par minuta, ako se za to vrijeme ne stvrdne to je obicno znak da je premalo hladno. Prebacimo ga u metalnu posudu i stavimo za par minuta u frizer. Nakon toga je postupak laksi.
Cvrsti snijeg Za cvrst snijeg ukljucimo mikser na najmanju brzinu. Bjelanjke tucemo dok se ne zapjene. Tek tada prebacimo na najvecu brzinu i tucemo snijeg do kraja. Na taj nacin u snijeg ce doci dovoljno zraka da postane cvrst i gust. Dodatna pomoc: bjelanjcima dodamo par kapljica limunovog soka ili par zrna soli.
Tijesto koje se ljepi za oklagiju Kada je tijesto ljepljivo i ne mozemo ga razvaljati, pomoci ce nam prozirna folija ili prerezana plasticna vrecica. Tijesto stavimo izmedju dva sloja folije i razvaljamo. Pomocu te folije lakse cemo ga staviti i u lim za pecenje.
Krhko tijesto koje se drobi Krhko tijesto biti ce glatko ako mu dodamo jednu zlicu jogurta ili mladog sira, a pomoci ce i zlica ledeno hladne vode. Tijesto se drobi jer se brasno i masnoca nisu povezali, vjerovatno zbog premekanog maslaca.
Kvasac Dogodi se da nam se kvasac ne dize. Mozda je u prostoriji prehladno ili je kvasac prestar. Pomoci ce nam da tijestu dodamo zlicicu praska za pecivo. Dobro ga obradimo i odmah stavimo u pecnicu.
Tjestenine koje se lijepe Ako nam se dogodi da se tjestenina nakon ispiranja hladnom vodom zalijepi, vratimo ih u posudu i prelijemo vrelom vodom. Promjesamo da se razdvoje i postanu rahle. Zatim ih opet ocjedimo, dodamo komadic margarina. Inace, kod kuhanja za 100 g tjestenine trebamo litru vode, malo soli i par kapljica ulja Kao sto se da primetiti ovo su napisali neki koji o tome znaju vise od mene a ja to "bezobrazno" koristim:D | |
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Pet Mar 30, 2007 5:39 pm | |
| Kolace koji su se zalepili za pleh lako cete izvaditi ako pleh na trenutak postavite iznad suda u kojem vri voda. Ja to radim drugacije tj ako je u pitanju nesto tipa kora za ... sto se pece u plehu i da se okrenuti a da se ne zezne onda je dovoljno da stavite mokru, ali bas mokru krpu na pleh i za par minuta ce se korica samo odvojiti, to mi je pokazala moja baka i funkionise provereno! | |
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Pet Mar 30, 2007 5:39 pm | |
| Kada kuvate kupus Kada se kuva kupus, po celom stanu se siri neprijatan miris. Da bi se to izbeglo, prekrijte serpu u kojo j se kuva kupus cistom krpom natopljenom sircetom.
Testo za palacinke Ako vam se testo za palacinke lepi za tiganj i nije rastresito, dodajte casu piva ili sneg od belanceta sa malo soka od limuna, palacinke ce biti rastresitije i nece se lepiti.
Produzite svezinu persuna Operite i osusite strukove persuna, odkinite listice i iseckajte ih sitno. Stavite ih u teglu, zatvorite i stavite u frizider. Ovako pripremljen persun mozete sacuvati oko 15 dana.
Mrlje od crnog vina Crno vino ostavlja ruzne i trajne mrlje na stolnjaku. To mozete izbeci ako isprljano mesto odmah pospete sodom bikarbonom ili kuhinjskom solju. Posle skidanja stolnjak isperite a potom normalno perite.
Cuvanje hleba U toplim letnjim danima hleb ne treba uvijati u platneni salvet ili jos gore, stavljati u polietilensku vrecicu sto mnogi cine. Tako cuvan hleb vrlo brzo uplesnivi. Najbolje je cuvati ga u metalnoj kutiji sa rupicama na poklopcu.
| |
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Pet Mar 30, 2007 5:40 pm | |
| Za svez persun........ Ako su vam se sargarepa, koren persuna, rotkva ili cvekla osusili i omeksali, pa se tesko struzu, stavite ih nakratko u friz, da se zamrznu, zatim ih brzo istruzite dok su jos cvrsti Da brzo rashladite jelo......... Da brzo rashladite jelo, stavite sud sa jelom u hladnu vodu u koju ste dodali kasicicu soli. So ce ubrzati proces hladjenja
Ako je rerna pregrejana............ Ako vam je pecnica pregrejana, pa se plasite da vam jelo ne zagori, stavite u pecnicu sud sa hladnom vodom. Ova voda ce odmah apsorbovati suvisnu toplotu | |
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Pet Mar 30, 2007 5:42 pm | |
| Ako je rerna pregrejana............ Ako vam je pecnica pregrejana, pa se plasite da vam jelo ne zagori, stavite u pecnicu sud sa hladnom vodom. Ova voda ce odmah apsorbovati suvisnu toplotu Pohovanje ako hocete da vam "mrvice" lepo legnu na to sto pohujete u jaje dodajte malo ulja Da gibanica naraste.......... Kada pravite gibanicu ili pitu sa sirom, u nadev stavite malo kvasca, gibanica ce vam lepo narasti i lako ce se seci.
Kako skuvati jaje............. Da vam jaje pri kuvanju ne prska, stavite u vodu malo soli. Naprslo jaje nece iscureti prilikom barenja ako u vodu stavite jednu kasicicu sirceta.
Voda od spanaca.......... Voda u kojoj je kuvan spanac moze se iskoristiti i za kuvanje pirinca. Bice ukusniji i obogacen vitaminima.
Ljustenje badema....... Da biste olaksali ljustenje badema, poparite ih prethodno vrelom vodom.
Da bi przeni krompir bio ukusniji.......... .......i da lepse izgleda, uvaljajte ga pre przenja u malo brasna.
Sve sto treba da znate o limunu......... Ceo limun najbolje se sacuva ako se izbrise i stavi u cistu i suvu teglu koja se poklopi tanjiricem u kome se nalazi malo vode. Svakih nekoliko dana limun i teglu iznutra izbrisati i promeniti vodu u tanjiricu. Ovako mogu stajati bas dugo i vrlo su socni. Da biste iz limuna iscedili sto vise soka, prethodno ga malo zagrejte. Ako vam se ostavljen limun osusi i nabora, stavite ga u hladnu vodu pa cete ga odmah osveziti.
Ljutina crnog luka............... Crni luk, odmah nakon ciscenja, treba staviti u hladnu vodu. Ona steze ulja koja se nalaze u njemu i sprecava izbijanje ljutine.
Miris zagorelog mleka.............. Ako vam mleko pokipi, sto se, priznacete, cesto desava, pospite odmah po sporetu soli i tako cete spreciti da se u kuhinji oseti miris zagorelog mleka.
Jagode............... Kada zamrzavate jagode, poredjajte ih na posluzavnik i ostavite u frizideru 3 sata, a tek nakon toga ih stavite u kese, tako se nece zalepiti jedna za drugu.
Podgrejte testeninu..... Spagete i ostalu kuvanu testeninu najlakse cete podgrejati ako je stavite u posudu i pustite na nju mlaz vrele vode. Potom je ocedite i iznesite na sto.
Ne cuvajte crni luk.............. Glavica oksidira u dodiru sa vazduhom i postaje otrovna. Ne cuvajte je za neko sledece jelo. | |
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Pet Mar 30, 2007 5:43 pm | |
| Tiganj.................... Ako vam je dno tiganja ljubicasto, predjite preko njega kriskom limuna i postace cisto i sjajno.
Med............... Da biste procenili kvalitet meda, umocite cackalicu i podignite je. Ukoliko sa cackalice curi ne isprekidana nit, onda je med prirodan i kvalitetan. Medjutim, ako se med prekida, to je med pcela koje su bile prihranjivane.
Lisnato testo .............. Ako lisnato testo treba na krajevima da se odigne, zumancetom premazite samo sredinu. Ako treba sredina da se dize, namazite samo krajeve.
Pecurke............ Dinstanim pecurkama mozete dati totalno nov ukus ako ih pred kraj poprskate sa malo konjaka.
Kako ukloniti mirise u frizideru............... Stavite u frizider casicu sirceta sa listom nane | |
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Pet Mar 30, 2007 5:55 pm | |
| Evo jos malo saveta:
-Kuhinjske krpe ce biti bolje oprane i lakse ce se skinuti mrlje ako ih preko noci ostavite potopljene u vodu u koju ste dodali kasiku soda bikarbone. Sutradan krpe iskuvajte na uobicajen nacin.
-Kolac od kiselog testa ili pogaca bice mnogo bolja ako se zamesi sa manjom kolicinom kvasca, a zatim satavi da lagano narasta nekoliko sati, na umereno toplom ili hladnijem mestu. -Korica na pecenom kiselom testu bice lepsa i sjajnija ako je premazete umucenim zumancetom. Ako nemate zumance, ulupajte preostalo belance sa kasikom mleka, i navrh noza secera.
-Kuvana jaja ce se lakse ljustiti ako u vodu u kojoj se bare dodate kasiku soli.Kada su jaja kuvana, prelijte ih vodom i to pomaze da se lakse ljuste.
-Prilikom pecenja smrznutog lisnatog testa kalup ne treba podmazivati masnocom, dovoljno je da se samo isplakne hladnom vodom. Lisnato testo stavljajte uvek u dobro zagrejanu pecnicu, na 250°C, tako ce se bolje ispeci i lepse listati.
-Kiselo testo lakse ce te formirati u zeljene oblike ako dlanove malo namazete uljem. Pre pecenja na rostilju meso mora biti sasvim suvo, bez vlage, a dobro je da se malo premaze uljem. Soliti i biberiti ga treba tek kada je skoro sasvim peceno. Jer, so izvlaci vodu, pa bi iz mesa iscurio sok, a zapecen biber ima neprijatan ukus i miris. Karfiol ce i posle kuvanja zadrzati lepu, belu boju ako u vodu u kojoj se kuva sipate soljicu mleka.
-Pirinac vam se raskuvao, nista zato, za prilog uz jelo pripremite drugi, a ovaj raskuvan upotrebite da od njega napravite przenice. Dodajte mu jedno jaje, malo bibera i soli, 2 kasike prezli i kasiku sitno iseckanog persuna, pa sve dobro izmesajte. Kasikom vadite pomalo mase, spustajte na vrelo ulje i kratko proprzite sa obe strane
Poslednji izmenio dana Pet Mar 30, 2007 5:56 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Pet Mar 30, 2007 5:55 pm | |
| Napravili ste vecu kolicinu keksa i zelite da vam duze stoji? Stavite ga u limenu kutiju koja se dobro zatvara, a pored keksa ubacite i koru pomorandze ili limuna. Cuvajte na prohladnom mestu. | |
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Ned Apr 01, 2007 8:09 am | |
| - tedi ::
- kako nam se blizi jedan od najvecih hriscanskih praznika zanima me kako vi farbate jaja? ja imam nekih proverenih varijanti za ono saranje ali ubedljivo najlepsa su mi jaja nasarana voskom (samo ovde nemam saraljicu i pravi vosak) tako da cu ove godine morati da smislim nesto dr. npr. ono sa scekanim lukom koji se ubacuje u carapu je po mom misljenu odlicno jer jaja izledaju super a ima i nekih interesantnih listica pa cu i to da stavim, ono standardno iscrtavanje mi je malo monotono... dakle sta vi radite i kako? e da jos jedna stvar kod samog farbanja da li jaja prvo kuvate, ja licno ne, i da li ih stavljate u vrucu ili hladnu vodu? mozda ovome i nije bas mesto u savetima ali sigurno ima neko ko o svemu ovome zna nesto vise.
Sitno iseckajte luk ubacite ga u carapu sa jejetom koje hocete da ofarbate i bicete iznenadjeni rezultatom ja sam bar bila, dobicete jaje koje lici na mozaik.... probajte nije tesko i klincima se svidja:flower:
Poslednji izmenio dana Ned Apr 01, 2007 8:12 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Ned Apr 01, 2007 8:10 am | |
| - tedi ::
- kako nam se blizi jedan od najvecih hriscanskih praznika zanima me kako vi farbate jaja? ja imam nekih proverenih varijanti za ono saranje ali ubedljivo najlepsa su mi jaja nasarana voskom (samo ovde nemam saraljicu i pravi vosak) tako da cu ove godine morati da smislim nesto dr. npr. ono sa scekanim lukom koji se ubacuje u carapu je po mom misljenu odlicno jer jaja izledaju super a ima i nekih interesantnih listica pa cu i to da stavim, ono standardno iscrtavanje mi je malo monotono... dakle sta vi radite i kako? e da jos jedna stvar kod samog farbanja da li jaja prvo kuvate, ja licno ne, i da li ih stavljate u vrucu ili hladnu vodu? mozda ovome i nije bas mesto u savetima ali sigurno ima neko ko o svemu ovome zna nesto vise.
Farbanje jaja Jedan od popularnijih nacina farbanja jaja je taj da se kuvaju u ljusci crvenog luka s motivima deteline, lišca i sl., a sve to u starim najlonkama. Takodje mozete makazama sitno iseckati ljusku od crnog i belog luka. Jaje prekriti tako naseckanom ljuskom pa zamotati u carapu. Dobicete lep mermeran izgled. Moze i kombinacija crvenog i belog luka. To je kombinacija jednostavnog, uspješnog, prirodnog i jeftinog.Da ne bi pucala dok se kuvaju, jaja izvaditi nesto ranije iz frizidera da se smlace na sobnu temperaturu. Treba oprati toplom vodom, kuvati dugo oko 1 sat na tihoj vatri uz dodatak soli. Sipati hladnu vodu + sirceta (kasiku, dve), spustiti jaja u vodu, te ukljuciti ringlu. Polagano kuvanje i so ce spreciti naprsline, a ukoliko neko jaje naprsne nista ne fali da se jede jer je prirodno ofarbano. Ukoliko zelite jaja samo za ukras najbolje ih je izduvati. Za pravilno izduvavanje jaja potrebno Vam je: nekoliko vecih i cvrscih cioda, jedan tanak srafciger, spric za injekcije, saranje torti ili ispiranje uha, tanka igla za pletenje i nekoliko drvenih cackalica. Izrada: probusite jaje prvo gore, a zatim dole tankom ciodom. U rupicu stavite vrh srafcigera i polako prosirujte pazljivim okretanjem srafcigera. To isto ponovite i na donjem kraju jajeta. Iglom za pletenje probusite belu pokozicu, zatim polako uvucite iglu sprica u gornju rupicu i ubacite vazduh u jaje. Pod pritiskom sadrzina jajete ce iscuriti na drugu stranu. Mozete to isto uraditi izduvavanjem na usta. Ljusku dobro operite spolja i iznuta i ostavite je da se dobro osusi. Ovako pripremljene ljuske mozete oslikavati svim vrstama boja. Cvetni motiviAko cvetni motiv sa posluzavnika ili tanjira zelite da prenesete na uskrsnje jaje, prvo crtez pomocu providne hartije precrtajte, a zatim ga olovkom prenesite na ljusku. Dalje nastavite sa islikavanjem pomocu tempera pomesanih sa zumancetom koje vam je ostalo od izduvanih jaja. Prvo islikajte jednu stranu i ostavite da se dobro osusi, a zatim i drugu. Pozadinu ostavite ili belu ili je obojte bojom kolu zelite. Islikavanje voskomZa ovu vrstu islikavanja jaja, koja je i najstarija koristi se cisti vosak (moze da posluzi i parafin) nekoliko guscijih ili kokosijih pera, jedna tegla napunjena peskom, nekoliko starih kasika, nekoliko sveca, ciode sa krupnim glavicama, patent olovka i drvene cackalice. Mesto gde cete bojiti prekrijte papirom i na njega postavite sav potreban materijal. Kasike savijte na vrhu i stavite u njih vosak, ubodite ih u teglu sa peskom. Ispod kasika zapalite svece da bi se vosak otopio i konstantno bio tecan za nanosenje na ljusku. Na predhodno oslikano jaje nanosite vosak uvek povlaceci liniju ka sebi. Mesta koja ste prekrili voskom nece se obojiti kada jaje stavite u boju. Ciode kao i cackalice koristite za fine linije na ljusci.Ciode mozete pricvrstiti pomocu patent olovke. Ukoliko koristite pera, mozete ih pomocu makaza modifikovati tako da od vise pera dobijete razlicite sare. Ciode zamacete u vreo vosak i pri tome brojite do tri, brzo izvadite i blagim pritiskom povlacite saru. U slucaju da vam se vosak razliva, sklonite malo svecu da bi se vosak malo ohladio. Ukoliko primetite da linije voska pucaju, to znaci da vosak nije dovoljno vreo, zato povecavate temperaturu. Napomena: Bojenje voskom trazi dosta vremena i strpljenja, zato predlazem malo laksu varijantu bojenje vostanim bojicama. Bogato isarajte jaje vostanom bojicom, pa ga zatim farbajte farbama za jaja. Mesta gde je bila bojica ostace neofarbano. Posoar tehnikaZa ovu tehniku je potrebno iseci i napraviti od papira male sablone zeljenog oblika ili motiva, zatim se prskanjem ili pomocu sundjera nanosi boja kroz sablon. Karo-batik tehnikaKaro batik bojenje dobicete tako sto cete u 4 -5 plitkih posudica rastvoriti razlicite boje, spustajte bocnu stranu jaja u jednu boju, drugu stranu u drugu boju, u trecu vrh, a u cetvtu pozadinu jajeta i tako naizmenicno nekoliko puta. Svetlucavo mramorno jaje dobicete ako guzvani papir umacete u boju i prislanjate na jaje. Ovako dobijate neravnomerno toniziranu podlogu. Kada se boja osusi, lepkom mestimicno po tamnijim delovima premazite jaje pa ga uvaljajte u griz.Mozete tonirati malo tamnijim nijansama, tako cete dobiti svetlucavo mramorno jaje. Ne zaboravite da obavezno bar jedno jaje ofarbate u crveno, koje ce biti prvo ofarbano i ostaje u kuci (tzv. "cuvarkuca") pored kandila i cuva se do Djurdjevdana kada se potopi u vodu i tom vodom se ukucani umivaju za zdravlje. U nekim krajevima ostaje sve do sledeceg Uskrsa. Sve tehnike farbanja koje su nabrojane sluze iskljucivo za jaja koje ce te koristiti samo za ukras i na radost deci. Klinci obozavaju da ucestvuju u saranju, puni su ideja. Jaja sa kojima se kucamo mozemo ofarbati u lukovini. Postupak farbanja lukovinom je vec napisan. Naravno, jaja koja su ofarbana bojama za jaja ili u lukovini mozete dodatno nasarati sokom od limuna ili grebanjem. Zelimo vam prijatne praznike i Hristos Vaskrse! | |
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Sub Avg 11, 2007 11:54 am | |
| Ne vucite ormar.. Ako vam nesto sitno zapadne iza ormara,navucite na sipku od usisivaca najlon carapu i izvucite.
Svez med Dali je med svez i pre svega kvalitetan moze te proveriti tako sto ce te okrenuti teglu naopacke i pratiti sta se desava.. Ako je med svez posle naglog okreta izroni ce krupan balon/mehur sa dna tegle. Ako do toga ne bude doslo ni cena mu ne sme biti visoka.
Nesanica.. Muci vas nesanica? Razmisljate o problemima i neuspevate lako da zaspite? Nebrinite! I za to postoji prirodni lek.. Naime kocka secera natopljena konjakom olakshace vam put u san. Lavanda pored jastuka je jos jedna prirodna pomagalica za bolji i laksi san. Napravite mali jastucic koji ce te puniti svezom lavandom, prijatan miris ce vas oduseviti i uspavati. Ovo ne vazi za mene jer je ne volim.
Komarci dosadjuju.. Komarci su sitni ali znaju da dosadjuju! Da bi ih efektivno udaljili od vas trebate se namazati sircetom ili limunovim sokom. Naravno sirce necete mazati po sebi pre izlaska vec negde u prirodi ili eventualno kuci. Jedan od losih saveta koji se cesto mogu cuti na nashim prostorima je -pijte rakiju- Apsolutno nije tacno,cak sta vise utvrdjeno je da komarci vise napadaju osobe koje imaju u krvi alkohola ili jedu cesto zacinjenu hranu.
Smrdljive patike.. Patike znaju da imaju neprijatan "miris" pogotovo posle duzeg nosenja.. Da bi ste smanjili njihov neprijatan "miris" naspite unutar sodu bikarbonu i ostavite da stoji sve dok ih sledeci put ne obujete. (dovoljno ce biti izlupati ih)
Cudotvorna sveca.. Da bi sveca duze gorela i manje kapljala,stavite je par sati pre upotrebe (paljenja) u zamrzivac. | |
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Sub Avg 11, 2007 11:57 am | |
| Prijatnosti za goste.. Docekajte vashe goste sa novim i originalnim idejama.. U posudu za zamrzavanje leda stavite listice mente,maslinke,krastavcice... U koktelima izgleda izvrsno. Isto vazi i za koricu limuna izvucenu onim tankim pilerom ili ako to nemate ona rendana.
Odvratan miris duvana.. Prijatelji su otisli, parti je uspeo,ali je ostao smrad cigareta koji se uvukao svuda.. Sta sad? Napunimo kanticu sa vodom i ubacimo glavicu luka. Ostavimo tako na sredini sobe citavu noc.. Neprijatan miris ce nestati!
Muke sa serpom.. Zagorela vam je serpa? Ne zurite da je izribate! Vratite je na vatru i dolite pola sirceta pola vode zagrejte je do kljucanja i ostavite tako 5 minuta, zatim je sklonite sa vatre i ostavite 30min rezultat ce te videti sami.
Ne zrelo voce Ako zelite da vam brze sazri: kiwi,krushke,brskve ili paradajz - stavite ih u kesicu zajedno sa jabukom.
Sve zardjalo.. Zardjale bastovanske alatke mozete lakshe ocistiti metalnim sundjerom uz meshavinu limunskog soka (60%) i soli (40%)
Masne plocice.. Da ocistite plocice u kupatilu ili kuhinji,razredite soljicu sirceta u 2l vode! Ekoloski je a neostavlja mrlje.
Dali su jaja sveza.. Mozete uvek proveriti dali je jaje sveze na sledeci nacin: Naspite u jednu ciniju vode i dodajte u nju malo soli. Ako se jaje spusti horizontalno na dno onda je extra sveze, ako je spic tezi ka povrshini, nije sveze a ako jaje pluta ono je staro. | |
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Sub Avg 11, 2007 12:02 pm | |
| Nepodnosljive muve.. Miris stabla paradajza ce oterati dosadne muve i insekte iz vase kuce! Nista nije u stanju oterati ih kao stabljika paradajza,kao i pomesane sa ostalim stabljikama iz vrta. Najbolje je okaciti kraj prozora stabljike paradajza kako bi insekti dobili povratnu kartu vec sa vrata..
Joj,ode prst.. Ako zatvorite vashe prste u fijoku,ili udarite glavom o ivicicu prozora.. Pospite na bolno mesto secer u prahu i ostavite ga dok se sam ne odlepi,zatim dobro isperite hladnom vodom.. Iznenadice te se kad vidite da nema otoka a i bol je skoro nestao
Reumatizam.. Promena vremena! Javljaju se reumatski bolovi.. Evo kako ublaziti bol. U pamucnu kesu (napravite sami) stavite KRUPNU sol,zatim zagrejte u rerni (da bude mlako) i stavite na bolno mesto. Ponavljajte nekoliko puta proces zagrejavanja cim se ohladi..
Klizavi stisak.. Znoje vam se ruke a ne pomazu preparati... Sta raditi? Perite cesto ruke toplom vodom i natapajte sa sledecim preparatom koji cete sami napraviti: 25g kolonjske vode,25g limunovog soka,50g belog sirceta.
Crvene oci.. Imate stari foto aparat i kada ga koristite nocu ostavlja efekat crvenih ociju? I za to ima leka! Odvojite jedan list od papirne maramice i stavite ga preko blica.
Koktel savet.. Dolaze vam prijatelji i hocete da se oduseve sa vocnim koktelom? Evo savrsena priprema.. Vocne koktele pre svega treba pripremiti ranije,kako bi voce ispustilo bitnu slast.. Najbolje je pripremiti i led sa istim ukusom tj. od istog koktela.. Na kraju pre serviranja dodati malo hladne,kisele vode kako bi zivnuo i dobio pravu car.
Beli zubi.. Osmeh moze biti najbolje oruzije za zavodjenje u slucaju da su beli! Da bi ste povratili belinu trljajte zube sa listovima presnog spanaca..da. I svremena na vreme perite ih sa sodom bikarbonom i malo soli. | |
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Sub Avg 11, 2007 12:04 pm | |
| Miris u nameštaju Ako se u nameštaju oseća neugodan miris, takav nameštaj treba iznutra dobro prebrisati rastvorom hipermangana. Ovaj rastvor se može koristiti i za uklanjanje neprijatnog mirisa crnog luka sa ruku.
Miris luka Da bi vam izčeznuo neprijatni miris crnog ili belog luka sa ruku, istrljajte ih talogom od crne kafe. Nož kojim se seče luk izgubiće neprijatni miris ako se odmah nakon upotrebe zagreje iznad plamena.
Miris kupusa Da biste iz kuhinje odstranili ovaj neprijatni miris (kupus, kelj, karfiol) obavezno pri kuvanju ovog povrća stavite u platnenu kesicu tvrd komad hleba da se kuva zajedno sa povrćem.
Miris ribe Uklonićete ga ako ruke dobro istrljate solju, pa potom operete u hladnoj vodi. Da bi se uklonio miris morske ribe sa posuđa, treba sudove dobro izbrisati talogom od crne kafe, pa ih zatim oprati u hladnoj vodi.
Miris duvana Soba će dugo mirisati na duvan ukoliko je u njoj sedelo veliko društvo u kome se mnogo pušilo. Da bi se ovaj miris odstranio treba preko noći ostaviti u sobi dva do tri vlažna peškira. Ujutru se neće osećati nikakav miris. Takođe, efikasno je u prostorijama gde se nalazi više pušača, upaliti sveću i ostaviti je da gori.
Cuvanje hleba U toplim letnjim daninma hleb ne treba uvijati u platneni salvet ili jos gore, stavljeti u polietilensku vrecicu sto mnogi cine. Tako cuvan hleb vrlo brzo uplesnivi. Najbolje je cuvati ga u metalnoj kutiji sa rupicama na poklopcu.
Fleke od krvi Fleke od krvi brzo i efikasno nestaju ako se naflekana mesta odmah potope u vodu, istrljaju i operu obicnim sapunom. Ako su fleke starije, tkaninu potopite da odstoji par sati u hladnoj vodi, pa tek onda prati. Fleke od krvi obavezno prati samo u hladnoj vodi. | |
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Sub Avg 11, 2007 12:04 pm | |
| Skupljanje dima Ako u prostoriji ima dosta pusaca, prostorija ce se ubrzo napuniti dimom i postati zagusljiva. Da bi se to izbeglo, upalite obicnu svecu i stavite je na sto. Ona ce vrlo brzo pokupiti sav dim i nece dozvoliti nagomilovanje novog.
Održavanje fikusa Ako su listovi fikusa nakupili prasinu i prljavstinu, ne treba ga prati vodom. Dovoljno je samo suvom krpom prebrisati listove a posle ih izglancati krpom natopljenom u pivo. Pivo ce mu dati lep sjaj.
Fleke od mastila Ako je na tkaninu kanulo mastilo, provereno cete ih ocistiti ako naflekano mesto potopite u hladno mleko i operete njime. Na kraju isprati hladnom vodom. Ako fleka nastane prilikom pisanja, na papiru, fleka ce za sekundu nestati ako je predjete vatom natopljenom u razredjivac za fotografije “FR-3” i “FR-4”. Razvijac napravite prema uputstvu koje se nalazi na poledjini.
Masne mrlje Masne mrlje na tkaninanama uklonicete ako ih pospete talkom, a nesto kasnije iscetkajte.
Vosak od svece Ako slucajno kapne vosak od svece, sacekajte da se stegne, ocistite ga tupom stranom noza, mrlju koja je ostala prekrijte tankom hartijom i preko nje predjite mlakom peglom. Ako fleka ne nestane postupak ponavljajte uvek sa cistom hartijom dok ne upije sav vosak.
Mrlje od zvakace gume Ako se zvakaca guma zalepi na odecu ne pokusavajte da je sastruzete, jer tako mozete da napravite rupu, vec uzmite kockicu leda, pa njome predjite preko zvakace gume. Guma ce se stvrdnuti i sama odlepiti bez problema. Ako slucajno ostane mrlja skinite je tako sto preko nje stavite tanak papir i predjete mlakom peglom. | |
| Ciscenje srebra Pepeo od cigarete pomesajte sa sokom od limuna, pa ovom mesavinom istrljajte mekom krpom srebrne predmete. Na kraju izglancajte suvom mekom krpom. Srebrne lancice ocistite tako sto ih stavite u sirce da prenoce pa sutradan samo isperite mlakom vodom.
Kada kuvate kupus Kada se kuva kupus, po celom stanu se siri neprijatan miris. Da bi se to izbeglo, prekrijte serpu u kojo j se kuva kupus cistom krpom natopljenom sircetom.
Siguran ljek protiv muva Ako u letnjim danima ne znate da se odbranite od muva, pokusajte sa starim narodnim “lekom”. Stavite u vazu na stolu nekoliko strucaka metvice ciji miris muve ne podnose i beze od njega.
Kockice leda u boji Ako u posudice za led koje ste napunili vodom sipate malo sirupa od pomorandze, maline, mentola ili limuna dobicete kockice leda u boji koje ce odruseviti Vase malisane.
Kad tepih pregori Ako se desi da je cigareta pala na tepih i on poceo da gori ali se jos nije napravila velika rupa sa druge strane nanesite malo lepka.Na mestima gde to nije mnogo vidljivo iscupajte dlacice pa ih strpljivo nalepite na progorelo mesto.
Mrlje od lepka Ako na tkanini imate neku mrlju od lepka, skinucete je bez problema, ako je natopite sircetom a zatim vatom natopljenom vodom predjete preko mrlje. Ispod mrlje stavite parce tkanine koja upija vodu.
Produzite svezinu persuna Operite i osusite strukove persuna, odkinite listice i iseckajte ih sitno. Stavite ih u teglu, zatvorite i stavite u frizider. Ovako pripremljen persun mozete sacuvati oko 15 dana.
Testo za palacinke Ako vam se testo za palacinke lepi za tiganj i nije rastresito, dodajte casu piva ili sneg od belanceta sa malo soka od limuna, palacinke ce biti rastresitije i nece se lepiti.
Nega ruku Neznost i belinu ruku mozete sacuvati na vrlo jednostavan i ekonomican nacin bez upotrebe ikakvih krema. Kada pravite pire od krompira, namazite njime malo ruke, ostavite tako nekoliko minuta a zatim ih operite prvo vrucom a posle hladnom vodom. Na kraju ih istrljajte sokom od limuna. Limun ce ukloniti sve neprijatne mirise a ruke ce dobiti zeljenu neznost i mekocu.
Mrlje od crnog vina Crno vino ostavlja ruzne i trajne mrlje na stolnjaku. To mozete izbeci ako isprljano mesto odmah pospete sodom bikarbonom ili kuhinjskom solju. Posle skidanja stolnjak isperite a potom normalno perite. | |
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... Sub Avg 11, 2007 12:19 pm | |
| Ako imate problema sa bolnim menstrualnim ciklusom Kontrakcije mišića
Ustanite, stanite u uspravan položaj i opustite se. Zgrčite mišiće, kao da hoćete da uvučete stomak, i blago savijte noge. Glavu okrenite nadole, kao da gledate nešto na zemlji, istegnite ruke što dalje od sebe, dlanove okrenite ka spolja, kao što vidite na slici levo. Izbrojte do deset.
Sada podignite glavu, fiksirajte očima jednu tačku koja se nalazi ispred vas i ukrstite ruke ispod grudi. Položaj tela podseća na onaj koji biste zauzeli kada biste želeli da zaštitite stomak od hladnoće. Noge su i dalje blago razmaknute. Izbrojte do deset i ispravite se i opustite. Vežbu ponovite četiri puta.
Tačka na nozi
Sedite na krevet ili na pod i obuhvatite levom rukom desno stopalo. Na peti pronađite tačku sa slike i masirajte u smeru kazaljki na satu. Izbrojte do 20. Napravite pauzu i ponovite isto sa desnom nogom.
Masaža stomaka
Lezite i opustite noge. Dlanove stavite na desni deo stomaka. Blago pritisnite i pravite kružne pokrete s desna na levo, kao na slici A. Zatim ruke stavite na centralni deo stomaka, ali ih držite razdvojene tako da se palčevi dodiruju. Vucite ruke gore-dole, kao na slici B. Ponovite ovaj pokret pet puta. Uradite ceo ciklus masaže tri puta. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: korisni saveti...kako vi to radite... | |
| |
| | | | korisni saveti...kako vi to radite... | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |