Zadnje teme | » SokovniciNed Jul 23, 2023 10:26 am od Arijel5 » moj kuvarNed Jun 21, 2020 2:15 pm od zugicradovan » kolaci od sojeNed Apr 28, 2019 4:11 pm od zugicradovan » Soja poreklo priprema i jos po nestoPon Apr 01, 2019 6:52 pm od zugicradovan » kuhinjski aparati za pripremu sirove hrane?Pet Jan 25, 2019 9:47 am od Pevaljka » Sojino mlekoPet Feb 23, 2018 5:17 pm od zugicradovan » Novi clanSub Jul 18, 2015 9:26 pm od TechnciKing » Veganski omletPet Maj 15, 2015 11:08 am od AmonRa » Vitamix blenderPet Maj 15, 2015 10:44 am od AmonRa » Imate li savet?Sre Mar 25, 2015 11:53 am od Rodman » Totalna terapija Rudolfa BrojsaNed Mar 15, 2015 9:37 pm od statomir » Šta raditi kada su ukućani mesožderi?Sre Jan 28, 2015 10:00 am od Adonia » ZAPECENE MAKARONE SA PARADAJZOMPet Dec 26, 2014 8:58 pm od cmile » Musaka od spanaca i pirincaPet Dec 26, 2014 3:05 pm od cmile » potrbni saveti novajliji....Pet Dec 26, 2014 2:03 pm od jelena1gol » Tofu - uradi samČet Nov 20, 2014 6:22 pm od zugicradovan » Koliko nas je na Facebook-u?Pon Nov 17, 2014 6:49 am od Drama » Biljna mleka u aparatuČet Nov 13, 2014 9:52 pm od Branko » 80/10/10 DietČet Avg 28, 2014 7:56 am od Branko » Lijek za rak ?Pet Jul 25, 2014 10:12 am od armageddon381 |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 71 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 71 Gosta :: 1 Provajder Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 326 dana Sub Sep 17, 2011 2:08 pm |
Čajevi za |
|
|
| NAČINI UPOTREBE ZAČINA I TRAVA | |
| | Autor | Poruka |
---|
Viki de Marko Počasni član
Broj poruka : 164 Godina : 51 Lokacija : Smederevo hobi : hobi - Web grafika Datum upisa : 03.01.2007
| Naslov: NAČINI UPOTREBE ZAČINA I TRAVA Sre Jan 10, 2007 8:37 pm | |
| Sveže zelene začine, pre nego što upotrebimo, tuširamo kratko hladnom vodom i pustimo da se voda sa njih ocedi. Usitnjavamo ih kuhinjskim nožem, okruglim nožem ili pomoću porculanskog avana. Seckanje vršimo na porculanskoj ploči ili daščici od sintetičkog materijala, obična drvena daska upiće biljni sok. Dodaju se na kraju kuvanja da bi aroma ostala potpuna.
Sušene zelene začine možemo pre upotrebe usitniti među vrhovima prstiju, pa će aroma postati jača. Dodaju se na kraju kuvanja da aromatična ulja ne bi isparila.
Zrnaste začine možemo istucati u metalnom ili mermernom avanu, a možemo ih i mleti specijalnim mlinovima, u tom slučaju za svaki pojedini začin trebali biste imati poseban mlinčić. Izbegavajte kupovinu mlevenih začina, nego ih sami sameljite ili istucajte pre upotrebe jer je sveže mleveno zrno začina vrlo aromatično. Zrnaste začine dodajemo na početku kuvanja (obično dinstanja) u ulje, da bismo jelo već na samom početku procesa pripreme obogatili aromom i blagotvornim svojstvima začina.
Praškaste začine dodajemo na sredini procesa kuvanja pazeći da ne izgore jer u tom slučaju postaju gorki. Ove začine možemo dodati ili direktno u jelo ili ih razmutiti u malo vode što je posebno pogodno kod pripreme hladnih zaprški.
Ako baš morate, ili niste vični kombinovanju pojedinačnih začina, možete kupiti i već pripremljenu mešavinu začina koja se može naći na tržištu. Što se tiče već gotovih sosova koje možete kupiti u prodavnicama savetujemo vam da sami izvršite eksperimente i odaberete one koji vam najviše odgovaraju. Međutim, smatramo da u svakom slučaju u vašoj kuhinji treba da imate soja sos (najbolje čist, bez ikakvih dodataka - originalni "tamari" ili "šoju") koji je nezamenljiv po svom ukusu, brojnim mogućnostima primene i blagotvornim svojstvima.
Nekada su samo bogati ljudi mogli sebi priuštiti začine koje su u ono vreme plaćali zlatom i dragim kamenjem. Međutim, danas nam stoje na raspolaganju brojni začini po prihvatljivim cenama, zato iskoristimo prirodnu riznicu i uživajmo u bogatstvu ukusa i mirisa. | |
| | | tedi Šef za maštovite dekoracije
Broj poruka : 484 Godina : 43 Lokacija : Beograd Datum upisa : 20.01.2007
| Naslov: Re: NAČINI UPOTREBE ZAČINA I TRAVA Sub Jan 20, 2007 5:01 pm | |
| Slazem se sto se tice upotrebe zacina. Interesuje me da li ste za to da neke sosove pravite u blenderu, konkretno mislim na pesto, i da li u njega staavljate prmezan, jer ja to radim a od nekih ljudi sam cula da oni to ne rade... Jos samo jedna stvar mislim da se kod nas jako malo koriste svezi zacini i da je ruzmarin nepravedno zapostavljen. | |
| | | Olivera Sprout
Broj poruka : 1162 Godina : 57 Lokacija : Beograd/Čortanovci Datum upisa : 31.12.2006
| Naslov: Re: NAČINI UPOTREBE ZAČINA I TRAVA Ned Jan 21, 2007 1:57 am | |
| Ja pravim sirovi pesto u multipraktiku-sa S noževima, a za taj sos je potrebno svežih listova bosiljka i silantra (korijander listovi, sveži), Siniša da je posejao u žardinjeri, ali se mačkica uvalila u istu i upropastila sav mladi korijander...inače poraste iz semena, ali mi ćemo morati sve iz početka.... U principu, ja volim da pravim soseve u blenderu odnosno multipraktiku, i da koristim sveže začinsko bilje, zato su saksijice u sunčanom prozoru sa začinima prava stvar | |
| | | tedi Šef za maštovite dekoracije
Broj poruka : 484 Godina : 43 Lokacija : Beograd Datum upisa : 20.01.2007
| Naslov: Re: NAČINI UPOTREBE ZAČINA I TRAVA Ned Jan 21, 2007 9:54 am | |
| ja taj pestp pravim sa svezim bosiljkom i maslinovim uljem a unutra ubacim i malo parmezana pa sve to izmiksam u blenderu, ali zadnji put nisam ja kupovala bosiljak nego mi na noge dosese nesto sto ima isti miris ali je biljcica drugacija pa sam odustala i ja cu posaditi svoj. | |
| | | anett site admin
Broj poruka : 896 Godina : 56 Datum upisa : 13.10.2007
| Naslov: Re: NAČINI UPOTREBE ZAČINA I TRAVA Sre Dec 26, 2007 9:14 am | |
| Dobila sam nemacki zacin - so i 17.5% susenog zacinskog bilja.Ovo svako moze da pripremi kod kuce i koristi za salate,supe i povrce. Od bilja ide:persun,celer,crni luk,bosiljak,majoran,lorber,ruzmarin,origano,timijan i biljka za koju ne znam sta je- dill. Ko zna nemacki mogao bi da napise sta je to dill Svidja mi se i mesavina soli i susenog medvedjeg luka.Kod Nemaca je bas popularan,poceli su da prave svasta sa medvedjim lukom. | |
| | | zmuj novi član
Broj poruka : 15 Datum upisa : 19.12.2007
| Naslov: Re: NAČINI UPOTREBE ZAČINA I TRAVA Sre Dec 26, 2007 11:54 am | |
| I na eng. je dill, biljka je Anethum graveolens, odnosno mirodjija. | |
| | | Helena raw expert
Broj poruka : 667 Lokacija : Zagreb Datum upisa : 12.05.2007
| Naslov: Re: NAČINI UPOTREBE ZAČINA I TRAVA Sre Dec 26, 2007 12:44 pm | |
| Dill je opceniti naziv za mirodije ali moze znaciti i kopar | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: NAČINI UPOTREBE ZAČINA I TRAVA | |
| |
| | | | NAČINI UPOTREBE ZAČINA I TRAVA | |