Zdrava ishrana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vegetarijanski i veganski recepti - zdravlje na vašem tanjiru!

PrijemPristupiRegistruj sePortalliLatest imagesGalerijaTraži
Zadnje teme
» Sokovnici
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeNed Jul 23, 2023 10:26 am od Arijel5

» moj kuvar
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeNed Jun 21, 2020 2:15 pm od zugicradovan

» kolaci od soje
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeNed Apr 28, 2019 4:11 pm od zugicradovan

» Soja poreklo priprema i jos po nesto
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimePon Apr 01, 2019 6:52 pm od zugicradovan

» kuhinjski aparati za pripremu sirove hrane?
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimePet Jan 25, 2019 9:47 am od Pevaljka

» Sojino mleko
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimePet Feb 23, 2018 5:17 pm od zugicradovan

» Novi clan
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeSub Jul 18, 2015 9:26 pm od TechnciKing

» Veganski omlet
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimePet Maj 15, 2015 11:08 am od AmonRa

» Vitamix blender
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimePet Maj 15, 2015 10:44 am od AmonRa

» Imate li savet?
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeSre Mar 25, 2015 11:53 am od Rodman

» Totalna terapija Rudolfa Brojsa
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeNed Mar 15, 2015 9:37 pm od statomir

» Šta raditi kada su ukućani mesožderi?
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeSre Jan 28, 2015 10:00 am od Adonia

» ZAPECENE MAKARONE SA PARADAJZOM
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimePet Dec 26, 2014 8:58 pm od cmile

» Musaka od spanaca i pirinca
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimePet Dec 26, 2014 3:05 pm od cmile

» potrbni saveti novajliji....
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimePet Dec 26, 2014 2:03 pm od jelena1gol

» Tofu - uradi sam
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeČet Nov 20, 2014 6:22 pm od zugicradovan

» Koliko nas je na Facebook-u?
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimePon Nov 17, 2014 6:49 am od Drama

» Biljna mleka u aparatu
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeČet Nov 13, 2014 9:52 pm od Branko

» 80/10/10 Diet
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeČet Avg 28, 2014 7:56 am od Branko

» Lijek za rak ?
sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimePet Jul 25, 2014 10:12 am od armageddon381

Ključne reči
tofu sladoled kakao jogurt proso šargarepa vegane indijskih avokado sirove kafa majonez vegetarijanci oraha piramida sremusa tikvice keks recepti sirova kopriva Knjige maslacka namaz free puding
Pristupi
Korisničko ime:
Šifra:
Pristupi automatski pri svakoj poseti: 
:: Zaboravio sam šifru
Ko je trenutno na forumu
Imamo 155 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 155 Gosta

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 326 dana Sub Sep 17, 2011 2:08 pm
Čajevi za

sta sa pasuljom i krompirom?

Ići dole 
+4
Branko
anett
Bed Bob
runner
8 posters
AutorPoruka
runner
novi član
novi član

Broj poruka : 18
Godina : 49
Datum upisa : 26.11.2007

sta sa pasuljom i krompirom? Empty
PočaljiNaslov: sta sa pasuljom i krompirom?   sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimePon Dec 24, 2007 12:30 pm

Podstaknuta od strane jednog prijatelja za one koji su presli na sirovu hranu imam jedno pitanje: da li jedu i ako jedu kako pripremaju krompir i pasulj? Da li krompir moze da se jede presan, mislim onako izrendan? I kako pripremate boraniju i grasak i ostale mahunarke? Dobro, kikiriki i rogac moze da se jede onako, ali sta je sa leblebijom, graskom i boranijom? Da li tih namirnica ima u vasem jelovniku?
Nazad na vrh Ići dole
Bed Bob
U(ne)rednik (former)
U(ne)rednik (former)
Bed Bob

Broj poruka : 747
Godina : 57
Zaposlenje : ForUMaš
hobi : S one strane smokvinog lišća, grickanje zrelih neosušenih raw smokvica
Datum upisa : 10.10.2007

PočaljiNaslov: Re: sta sa pasuljom i krompirom?   sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimePon Dec 24, 2007 3:41 pm

Da. Tvoje postavljeno pitanje je dostojno adekvatnog odgovora. Priznajem da nisam za taj posao dovoljno “sirovinski” kadar! ( runner, Ti, koji već put na brzaka baciš “vegi kosku”-“upitanije”, u šipražje “vegi” mnjenja, pa vispreno šmugneš… Laughing kao about na-dimljenog tofua? Question - pa forumski biljojedi, nastavljaju njihov veg-argument brst!) Ha, he, ha, prisetih se detinjarija ja, pa ću samo spomenuti da je sirovi-“ŽIVI” krompir bio, za akutno obolele ne/spremne đake, jedina uverljiva priručna is/pomoć u school vrludanju između roditeljskih očekivanja, i nastavničkih zahteva! Wink

No, ne dobije svako osloboditeljsko-povišenu “tempičr” nakon hasanja termički ne obrađene krtole krompira? Question Sok od sirovog (organski gajenog) krompira je značajan sastojak u sokićima od cvekle “totalne” terapije gladovanjem Rudolfa Brojsa, pored mešanog čaja od žalfije, kantariona, nane/metvice i matičnjaka, kao i preporučenog čaja za bubrege… Za potpunje obaveštenje, nije na odmet pažljivo “s razumevanjem” prelistati i knjige Ernsta Gintera. Svakako, neophodno je strpljenje, kao i značajno vreme za prilagođavanje ljudskog probavnog trakta, na “strogo” sirovu hranu, nakon toliko “raskuvanih” godina! Exclamation

Pasulj i ostale “leblebijanske plodove mahunaste”, čini se valja dovoljno termički obraditi, ili podvrgnuti klijanju, a mladi sveži organski gajen sirovi grašak “šećerac”, s preoleća vegi-nepcima prija, kao polarnim kucama vetar severac! Smile
Nazad na vrh Ići dole
anett
site admin
site admin
anett

Broj poruka : 896
Godina : 56
Datum upisa : 13.10.2007

PočaljiNaslov: Re: sta sa pasuljom i krompirom?   sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeUto Dec 25, 2007 10:38 pm

"Svez krompir i sok iscedjen od njega su veoma korisni.Krompir sadrzi velike kolicine kalijuma,sumpora,fosfora i hlora,pa se zato sa uspehom koristi za uklanjanje pigmentnih mrlja(fleka) na kozi.Mikroelementi,jos jednom ponavljamo,korisni su samo u organskom,prirodnom vidu.Kuvanjem se oni pretvaraju u neorganske elemente koje organizam ili uopste ne moze da usvoji ili predstavljaju izuzetno nisku vrednost.
Smatra se da se krompir ne moze koristiti sirov.To je zabluda.Odgajan bez hemijskih komponenata,sirov krompir je ukusan i koristan.
Svez sok od krompira je odlicno sredstvo za porociscenje.Protiv poremecaja u varenju i nervnih bolesti koristi se smesa soka od krompira,celera i sargarepe.Smesa sokova od sargarepe,krompira i persuna pomaze u lecenju emfizema."
Iz knjige-"Lecenje sokovima od povrca"

Ginter:
Lekovit sok
Jedna casa soka od kelja,celera,cvekle,sargarepe i krompira pre jela.Duzim uzimanjem ovog soka mogu se leciti teske bolesti(bolesti srca i zeluca).

Ginter je napisao i ovo:
"Nije preporucljivo da sok od krompira mesamo sa drugim sokovima,posto bi mogao da se poremeti dobar ukus.Svez sok od krompira pre upotrebe,razrediti s presnim mlekom ili toplom vodom"
Nazad na vrh Ići dole
Branko
Urednik
Urednik
Branko

Broj poruka : 1735
Godina : 62
Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine
Datum upisa : 21.10.2007

PočaljiNaslov: Re: sta sa pasuljom i krompirom?   sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeSre Dec 26, 2007 10:31 pm

Zabludu da se sirov krompir ne moze jesti, mi je jos davno razbio Radovan Ždrale. Navodim njegovo ime posto je mozda neko dosao u susret i sa njegovim knjigama.
Davno jos (kad nisam ni razmisljao o vegetaijanstvu) sam se susreo s njim i cuo njegovu pricu. Bio je ozbiljno bolestan, presao na sirovu hranu (uzimajuci informacije iz raznih knjiga), ozdravio i eto i sam napisao jednu knjigu na tu temu dodajuci i svoja iskustva. Inace izdao je dosta knjiga koje nisu vezane sa ishranom. Eto raspisah se ja o njemu, LM ono sto se secam da mi je rekao, je da se sirov krompir moze jesti ali da se ne smeju jesti klice i da treba ocistiti delove krompira oko klica.
Nazad na vrh Ići dole
zelika
site admin
site admin
zelika

Broj poruka : 571
Godina : 53
Zaposlenje : planer u fabrici metalnih dijelova(inace agronom po struci)
Datum upisa : 22.01.2007

PočaljiNaslov: Re: sta sa pasuljom i krompirom?   sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeSre Dec 26, 2007 11:42 pm

ja sam klasicno naucena da u krompiru postoji alkaloid soalnin koji stetno djeluje na ljudski organizam proizvodeci osjetljivim osobama temperaturu (a kao sto to bobi gore navede to bijahu srecnici koji su se na racun toga mogli izvaditi iz skole i kakvih nesretno nespremnih kontrolnih radova)
medjutim ovo nije prvi put da od ljudi cujem da je krompir u sirovom stanju blagodet
kako sam ginter kaze najveca kolicina solanina se nalazi u klicama ili ti ocicama i u dijelu koze koji je onako zelene boje
kad se to odstrani i krompir se moze koristiti kao pravi eliksir za organizam
u doba kad sam bila na sirovoj hrani po ginteru (a to je bilo prije jednu deceniju tacno) jednom sam samo malo "gricnula" od jednog jela sa sirovim krompirom i odma mi se "zivot smucio" ali slutim da je to moje gadjenje poteklo iz glave jer kao sto znamo mozak je mocno oruzje
a naravno ne trebamo ni da govorimo o totalnoj terapiji od brojsa u kojoj krompir ima po njegovim rijecima odlucujucu ulogu u samom ishodu terapije pogotovu ako me sjecanje dobro sluzi u slucajevima raka jetre
tako da ja sve vise prihvatam da je krompir ok za nas samo mi se neda da ga probam
sto se tice leblebija i pasuljica one se naravno naklijavaju i time se inhibitori u pasuljastim namirnicama unistavaju
eto toliko od onog sto ja znam
puno poz
Nazad na vrh Ići dole
Helena
raw expert
raw expert
Helena

Broj poruka : 667
Datum upisa : 12.05.2007

PočaljiNaslov: Re: sta sa pasuljom i krompirom?   sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeČet Dec 27, 2007 10:27 am

Ja mahunarke osobno ne jedem sirove jer jos nisam nasla recept u kojem su mi fine,zasad sam jos na klicama kvinoje,psenice,rotkve,alfa alfa i te takve.
Inace se slazem sa Zelikom za krumpir.
Treba se informirati iz razliitih izvora i naravno,provjeriti na sebi.
Ja sam recimo do prije par mjeseci mislila da se gljive ne mogu jesti sirove.Mozda je s krumpirom slicno,tj vjerojatno i jest.
Nazad na vrh Ići dole
runner
novi član
novi član

Broj poruka : 18
Godina : 49
Datum upisa : 26.11.2007

PočaljiNaslov: Re: sta sa pasuljom i krompirom?   sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeČet Dec 27, 2007 1:11 pm

Pa vi ste za svaku pohvalu sa ovolikom kolicinom odgovorima. Bila sam u totalnoj dilemi za krompir u sirovom stanju da li je stetan ili ne. Nisam probala na svojoj kozi, ali cula sam za to da su se klinci vadili u skoli na taj nacin sto su ga jeli u sirovom stanju, da bi dobili cool .

Eh, steta. Toliko smo navikli na taj krompir ovde u Srbiji.

Sto se tice pecurki, nemojte se igrati. Neke se mogu jesti sirove, a neke su otrovne u sirovom stanju, dok se kuvane ili pecene mogu jesti. A nekima ne pomaze nista, jednostavno nisu za jelo. ungry
Nazad na vrh Ići dole
zelika
site admin
site admin
zelika

Broj poruka : 571
Godina : 53
Zaposlenje : planer u fabrici metalnih dijelova(inace agronom po struci)
Datum upisa : 22.01.2007

PočaljiNaslov: Re: sta sa pasuljom i krompirom?   sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeČet Dec 27, 2007 4:34 pm

ma naravno to za gljive je da uvjek treba prilaziti im sa dozom opreza ako se beru u prirodi ali kad ih covjek poznaje onda nije strasno- bar one za koje smo sigurni
a osim toga one koje se kupuju na pijacama sirom ex-yu (a koje su gajene ...ne brane u prirodi) prostora su sasvim sigurno jestive u sirovom stanju
poz
Nazad na vrh Ići dole
Luna
novi član
novi član
Luna

Broj poruka : 76
Zaposlenje : Zagreb
Datum upisa : 11.01.2008

PočaljiNaslov: Re: sta sa pasuljom i krompirom?   sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimePet Jan 11, 2008 11:14 pm

runner ::
pitanje: da li jedu i ako jedu kako pripremaju krompir? Da li krompir moze da se jede presan, mislim onako izrendan?
Vidjela sam na nekim stranim site-ovima da neki raw fooderi znaju isjeckati (na tanke ploškice) sirovi krumpir, pa ga tako posušiti u dehidratoru, kako bi dobili čips od krumpira. Nisam isprobala.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.sirovahrana.com
Olivera
Sprout
Sprout
Olivera

Broj poruka : 1162
Godina : 57
Datum upisa : 31.12.2006

PočaljiNaslov: Re: sta sa pasuljom i krompirom?   sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitimeSub Jan 12, 2008 12:08 am

Nazad na vrh Ići dole
http://www.sirovahrana.rs
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: sta sa pasuljom i krompirom?   sta sa pasuljom i krompirom? Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

sta sa pasuljom i krompirom?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Pogacice sa krompirom
» Jabuke sa krompirom
» Sampinjoni sa krompirom i jajima
» Babure punjene krompirom

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Zdrava ishrana :: Sirova - presna hrana (raw food)-