Zadnje teme | » SokovniciNed Jul 23, 2023 10:26 am od Arijel5 » moj kuvarNed Jun 21, 2020 2:15 pm od zugicradovan » kolaci od sojeNed Apr 28, 2019 4:11 pm od zugicradovan » Soja poreklo priprema i jos po nestoPon Apr 01, 2019 6:52 pm od zugicradovan » kuhinjski aparati za pripremu sirove hrane?Pet Jan 25, 2019 9:47 am od Pevaljka » Sojino mlekoPet Feb 23, 2018 5:17 pm od zugicradovan » Novi clanSub Jul 18, 2015 9:26 pm od TechnciKing » Veganski omletPet Maj 15, 2015 11:08 am od AmonRa » Vitamix blenderPet Maj 15, 2015 10:44 am od AmonRa » Imate li savet?Sre Mar 25, 2015 11:53 am od Rodman » Totalna terapija Rudolfa BrojsaNed Mar 15, 2015 9:37 pm od statomir » Šta raditi kada su ukućani mesožderi?Sre Jan 28, 2015 10:00 am od Adonia » ZAPECENE MAKARONE SA PARADAJZOMPet Dec 26, 2014 8:58 pm od cmile » Musaka od spanaca i pirincaPet Dec 26, 2014 3:05 pm od cmile » potrbni saveti novajliji....Pet Dec 26, 2014 2:03 pm od jelena1gol » Tofu - uradi samČet Nov 20, 2014 6:22 pm od zugicradovan » Koliko nas je na Facebook-u?Pon Nov 17, 2014 6:49 am od Drama » Biljna mleka u aparatuČet Nov 13, 2014 9:52 pm od Branko » 80/10/10 DietČet Avg 28, 2014 7:56 am od Branko » Lijek za rak ?Pet Jul 25, 2014 10:12 am od armageddon381 |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 75 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 75 Gosta :: 1 Provajder Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 326 dana Sub Sep 17, 2011 2:08 pm |
Čajevi za |
|
|
| B12 | |
|
+5anett Branislava Olivera zelika Helena 9 posters | |
Autor | Poruka |
---|
anett site admin
Broj poruka : 896 Godina : 56 Datum upisa : 13.10.2007
| Naslov: Re: B12 Pet Jan 18, 2008 4:25 pm | |
| Svetlana,drago mi je da si odlucila da nam se pridruzis. Naisla sam na tvoje iskustvo sa B12 ranije i nateralo me da se udubim u problem. Niko jos ne moze sa sigurnoscu da kaze koji su pravi biljni izvori B12 i o kojim kolicinama se radi.Dok se to ne desi, mozda bi ipak trebalo da suplementiramo B12 nekim kvalitetnim proizvodom?Nisam za hemiju,ne pijem ni aspirin,ali ako nedostatak B12 moze ozbiljno da ugrozi zdravlje,radije biram zdravlje.Kao drugo resenje ostaje riba. | |
| | | Helena raw expert
Broj poruka : 667 Lokacija : Zagreb Datum upisa : 12.05.2007
| Naslov: Re: B12 Sub Jun 21, 2008 9:43 pm | |
| Sta mislite o ovome ? Citam sad jednog frutarijanca koji kaze svasta interesantnog ali evo vezano bas uz nasu omiljenu temu kaze da : "se B12 koristi za "kidane" proteina koji se nadje u krvotoku,nakon jedenja mesa i mlijecnih proizvoda. Kako se na sirovoj i frutarijanskoj prehrani ne jedu proteini vec aminokiseline B12 nema sto razbijati u krvi i zato je moguce da nije uopce niti potreban. Zatim, prema Wikipediji tijelo koristi B12 u procesu reorganizacije hidrogenih atoma u mastima - sto je ponovo nesto sto ima veze sa jedenjem trans masti,hidrogeniziranih masti a vegani na sirovom i frutarijanci ne jedu margarine i tome slicno pa im mozda B12 nije niti potreban u krvi da popravljaju stvari... Da li je moguce da statisticke vrijednosti prosjecne populacije ne cine nista vise nego li pokazuju koliko je nasa prosjecna populacija zapravo bolesna?Ja sam testirao svoju krv prije dobrih 17-18 godina.Razina mog B12 je tada bila niza ali od tada ja nisam radio nista da bih ispravio tu "anomaliju" vec sam radije vjerovao svom putu za koji sam drzao da je ispravan i koji se ustvari takvim i pokazuje... Unatoc tomu sto nisam imao nikakav ocit izvor B12 nikada nisam patio od nikakvih klasicnih simptoma deficita B12 I moje tijelo i moj um i normalno dalje funkcioniraju,zajedno sa mojom sposobnosti ucenja te penjanja po drvecu (do dan danas - lik ima 46god). Prosao sam preko 7000km na svom malom biciklu,"ziveci" tako jednu godinu na cesti u Europi. Da li je ikakvo cudo da pokazujem toliko malo vjere u danasnji "znanstveni" nutricionizam ?" B12 Znate meni je interesantna isto prica o sjecate se..."esencijalnim aminokiselinama" kojih nema NIGDJE DRUGDJE nego samo u mesu ali vidi vraga onda ima tu neka soja,e ali prica ide dalje,kvinoja isto cini se ima sve,ajme majko pa zar i sjeme konoplje daj ne zezajte zar se ne moraju sve esencijalne aminokiseline pojesti u jednom obroku,pa ne moraju !? ali mislim vrhunac svega ..ne ..to ne moze biti istina - da aminokiselina ima svugdje ???? Nurtricionizam: Znaci ono stvarno ... da ne budem bezobrazna...jer sta ljudi sve nece proc i prozivjet od "strucnjaka" dok oni ne otkriju i potvrde ne znam ni ja sta vise,zamslite samo kako je bilo tek prije ljudima (veg*ma),kad se jos manje znalo nego sad...to je strasno | |
| | | mimihu the Expert
Broj poruka : 300 Godina : 47 Lokacija : Novi Beograd Datum upisa : 11.01.2008
| Naslov: Re: B12 Sre Jul 02, 2008 4:00 pm | |
| Evo podataka iz knjige Uživajte zdrav život - Dr. Georges Pamplona-Roger
Gde se može naći: Namirnice - Kol. u mg/100g - Kol. namirnica u gr. koja obezbedjuje preporučenih 1.4 mg dnevno Alga spirulina 150 0.93 Pivski kvasac 0.5 280 Pivo 0.4 350 Jaja 2.8 50 Sir 2 70 Jogurt 1.2 167 Beli sir 0.5 280 Mleko 0.45 311
" .....Gde striktni vegetarijanici nalaze vitamin B 12 pošto je tako redak u biljnom svetu? Nedavna naučna istraživanja kažu da postoje dva izvora:
- Same bakterije debelog creva koje sintetizuj u vitamin b 12 u velikim količinama. Mada j tačno da je kapacitet apsorcije debelog creva vrlo ograničen, ipak izgleda dovoljno da odredjenoj količini vitamina B12 omogući da ode u krvotok. Crevn e bakterije ne proizvode samo B12 već takodje proizvode , npr. viramin K.
- Bakterije koje se nalaze u našim ustima u stanju su , prema nekim autorima , da proizvedu dovoljno vitamina B12 da zadovolje dnevne potrebe organizma.
Bilo kako bilo, strogi vegetarijanci ne treba da zanemare unošenje vitamina B12 jer dva pomenuta izvora nisu tako pouzdana pa , teoretski postoji opasnost od nedostatka ovog vitamina. Problem se može rešiti ako se uzimaju alga spirulina, kvasac ili neki farmaceurski preparati u delikatnim slučajevima.
Vegetarijanci koji upotrebljavaju mleko, jaja, čak i ako to ne čine svakodnevno, ne izlažu se riziku od nedostatka vitamina B12, pošto njihove potrebe uveliko pokriva ta dopuna u vidu namirnica životinjskog porekla. U stvari , ovo-lakto-vegetarijanski režim ishrane je , po priznanju svih istraživača u oblasti ishrane, bez ikakvih ogradjivanja, povoljan za zdravlje i sasvim potpum." | |
| | | Helena raw expert
Broj poruka : 667 Lokacija : Zagreb Datum upisa : 12.05.2007
| Naslov: Re: B12 Sre Jul 02, 2008 4:51 pm | |
| Nazalost kvasac,fermentirani sojini proizvodi i sve alge su se opovrgnuli kao sigurni izvori jer sadrze samo analoge B12,ali def smatram da ga tijelo samo proizvodi.Jer da ga ne proizvodi ne bi bilo primjera dugogodisnjih vegana koji uopce primirisali suplementima nisu i nemaju apsolutno nikakvih problema.Samo sto na njegovo stvaranje utjece puno faktora i to je vjerojatno moguc razlog sto se kod nekih ipak javi nedostatak. (zamrznuta hrana,prejedanje,lijekovi,pusenje,junk food,stres) | |
| | | demonika novi član
Broj poruka : 12 Godina : 37 Lokacija : francuska/hrvatska Datum upisa : 27.01.2009
| Naslov: Re: B12 Pet Jan 30, 2009 5:29 pm | |
| izvor B12 vitamina dobar dan! moram reci da je namaz od kvasca odlican izvor B12 i jos bolji izvor folne kiseline. rasirena je proizvodnja i podaja u britaniji i njemackoj, nazalost u hrvatskoj ga jos nisam zatekla pa kad god netko odlazi u drzave di ima ekstrakta od kvasca ja narucujem, il kad ja putujem. znam da ce mnogi reci da je to nedostupno i proizvodi se tamo negdje, ali gomila proizvoda koje koristimo je uvezena pa bi se samo trebalo cesce raspitivati u bio trgovinama o namazu od kvasca i pritiskati ih da ga nabave, njima je to to prosirenje asortimana a nama olaksanje. inace- maze se na kruh s margarinom i super je bogatog specificnog okusa- ko bombica pive pomalo | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: B12 | |
| |
| | | | B12 | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |