Nije mi namera da kritikujem recept, on je nesumnjivo veoma ukusan.
Ali htela bih da ga unapredim u cilju da oni koji zaista zele da se hrane zdravije, mogu da pokusaju da prihvate manje nezdrav nacin kuvanja i da se tako postepeno priblizavaju sasvim zdravom nacinu ishrane.
Elem, ulje nije dobro termicki obradjivati, jer postaje veoma stetno za nas organizam. Narocito je besmisleno dinstati na nerafinisanom ulju. Dali smo velike pare za takvo ulje, a samim nacinom pripreme smo ga obezvredili.
Pavlaka je namirnica zivotinjskog porekla, pa je o tome nepotrebno pricati. Svi vec valjda znamo koliko je to nezdravo i stetno.
ja bih to ovako:
* dinstati crni luk na malo vode, dok ne omeksa, tako smo dobili sve ono sto smo hteli, a crni lik nije nista izgubio jer njemu ne smeta termicka obrada, a pri tom smo izbegli proces termicke obrade ulja;
*
Tikvice izrendati, ali nikako ne soliti, a ako se ocede i taj sok se baci, onda smo bacili sve vredne sastojke iz tikvica! ostaviti izrendane
tikvice u ciniji da sacekakju dok se luk ne izdinsta;
* kad je luk dinstan, dodati
tikvice zajedno sa ono malo tecnosti koju su pustile, i odmah skinuti sa vatre;
* ja bih obavezno dodala biber u ovo jelo, jer biber je izuzetno zdrav;
* umesto pavlake, napraviti zacinsku mesavinu sa maslinovim uljem, a to znaci: persun, mirodjiju, biber, kasika soja sosa, dosta maslinovog ulja, pomesati i ostaviti da malo odstoji. Zatim pomesati sa jelom i posluziti;
* jos jedan moj dodatak bi bio beli luk. Znaci, bar 3-4 chena belog luka, narezati u preliv od maslinovog ulja.
* so je apsolutno nepotrebna, jer soja sos koji se dodaje je slan.
Ukoliko se nekome ovo ne dopada, moze umesto preliva od maslinovog ulja, da sipa malo jogurta od soje, i doda mrvicu kalijumove ili morske soli u kristalima. Bosiljak se po meni jako lepo slaze uz
tikvice.