Evo i ja malo da doprinesem ! Već sam pravila gibanicu po ovom receptu - Sastojci:
1 čaša očišćenih presnih semenki suncokreta (250 ml)
500 ml vode
1-1,5 limun
1 kašičica soli
1/2 kašičice kurkume
1 kašičica sode bikarbone ili praška ze pecivo
400 g tofu sira (onaj beli mekani, dakle ne dimljeni)
600 - 700 g debelih kora za gibanicu
2-3 kašike kokosovog ulja (ili nekog drugog, po želji)
Priprema:
U blender stavite semenke i vodu. Dodajte limun, so i kurkumu. Sameljite u smesu poput gustog jogurta. U drugom sudu izgnječite tofu. Umešajte ga u "jogurt" od suncokreta. Dodajte sodu bikarbonu i promešajte. Posolite po potrebi još malo. Namažite pleh sa malo ulja i obložite ga sa 1-2 kore. U pripremljenu smesu od suncokreta i tofua umačite kore pa ih zgužvane ređajte po plehu - sve dok vam ne ostane samo 1-2 kore. Onda prekirjte sve jednom suvom korom, pa preko nje zavrnite krajeve od donje kore koji su virili preko pleha. Rastopite kokosovo ulje i malo vruće vode, dodajte vrlo malo soli i nakvasite gibanicu odozgo, da gornje kore omekšaju i slepe se. Stavite u vrelu rernu, na 220 stepeni, pa smanjite na 200 nakon 10-15 minuta pečenja. Pecite dok ne porumeni lepo. Izvadite iz rerne, nakvasite sa još malo vode i ulja (samo malo!), pokrijte krpama da se malo potpari i onda secite i služite.
To je originalna verzja i ispala je super, ali kako sam danas kupila kiselo mleko od soje, morala sam malo da ekperimentišem. Recept sam promenila tako da sam umesto pola litre vode stavila 2,5 dcl vode i 2,5 dcl kiselog mleka i nisam stavljala sok od limuna. I tako sam dobila sočnu gibanicu, kremastu, baš kako ja volim. Eto, probajte...