Zadnje teme | » SokovniciNed Jul 23, 2023 10:26 am od Arijel5 » moj kuvarNed Jun 21, 2020 2:15 pm od zugicradovan » kolaci od sojeNed Apr 28, 2019 4:11 pm od zugicradovan » Soja poreklo priprema i jos po nestoPon Apr 01, 2019 6:52 pm od zugicradovan » kuhinjski aparati za pripremu sirove hrane?Pet Jan 25, 2019 9:47 am od Pevaljka » Sojino mlekoPet Feb 23, 2018 5:17 pm od zugicradovan » Novi clanSub Jul 18, 2015 9:26 pm od TechnciKing » Veganski omletPet Maj 15, 2015 11:08 am od AmonRa » Vitamix blenderPet Maj 15, 2015 10:44 am od AmonRa » Imate li savet?Sre Mar 25, 2015 11:53 am od Rodman » Totalna terapija Rudolfa BrojsaNed Mar 15, 2015 9:37 pm od statomir » Šta raditi kada su ukućani mesožderi?Sre Jan 28, 2015 10:00 am od Adonia » ZAPECENE MAKARONE SA PARADAJZOMPet Dec 26, 2014 8:58 pm od cmile » Musaka od spanaca i pirincaPet Dec 26, 2014 3:05 pm od cmile » potrbni saveti novajliji....Pet Dec 26, 2014 2:03 pm od jelena1gol » Tofu - uradi samČet Nov 20, 2014 6:22 pm od zugicradovan » Koliko nas je na Facebook-u?Pon Nov 17, 2014 6:49 am od Drama » Biljna mleka u aparatuČet Nov 13, 2014 9:52 pm od Branko » 80/10/10 DietČet Avg 28, 2014 7:56 am od Branko » Lijek za rak ?Pet Jul 25, 2014 10:12 am od armageddon381 |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 214 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 214 Gosta :: 1 Provajder Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 326 dana Sub Sep 17, 2011 2:08 pm |
Čajevi za |
|
|
| Corba od kelerabe | |
| | Autor | Poruka |
---|
Branko Urednik
Broj poruka : 1735 Godina : 62 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine Datum upisa : 21.10.2007
| Naslov: Corba od kelerabe Sub Jul 24, 2010 6:10 pm | |
| Iseckati jednu sargarepu na kockice i proprziti na malo ulja (ko hoce moze ovu fazu preskociti, ali ja tako radim jer corba dobije lepu boju), potom dodati litru vode. Sad u corbu dodavati: Koren persuna, usitnjen koren pastrnaka, kelerabu isecenu na stapice, krompir (beli) isecen na kocke, biljni zacin, so. Kuvati dok sastojci ne omeksaju. Dodati isecenog lista persuna,bibera po ukusu i kasiku pavlake. Skloniti s vatre.
Izuzetno ukusno ! | |
| | | Bed Bob U(ne)rednik (former)
Broj poruka : 747 Godina : 57 Lokacija : Beograd Zaposlenje : ForUMaš hobi : S one strane smokvinog lišća, grickanje zrelih neosušenih raw smokvica Datum upisa : 10.10.2007
| Naslov: Re: Corba od kelerabe Ned Jul 25, 2010 3:48 am | |
| Kolega, uredniče Branko - Brane, doista si slikovito opisao pripravljanje recepta tog. Dakle, bez sumnje, nakon Tvojih pretposlednjih reči ,, Skloniti s vatre.", vrelina izvrsnih okusa tek nastupa! - he, heee, još ta suštinolika kašika pavlake kada se veselo sjedini s tim dostatno omekšalim sastojcima, za inat nekom ljubomornom jajetu koje fatalistički čami u mrskom mu gnjizdu, il' se pak 'oslobođeno naturalnih stega' šepuri u najzad pronađenom frižideru, pojačava aromu kako onog ,,isecenog lista persuna", tako i ,,bibera po ukusu", baš! Nego, nek' sućut primi very popular eMeSGe,hajde da ne ispadne da odveć zanovetam, a tek sam jopet ovdekane skoro vaskrs(A)o, da Te priupitam glede teg ,,biljnog začina", kaj je to, tj. od čega se sastoji, je li to onaj neki vegetoliko-bio začin-kupovni, ili je možda (š)ipak neki iz domaćeg radeništva, bre!??? 'Ladno ceđeno ulje koje se prženju u startu ne raduje, ne zaslužuje da uživa u krasnoj farbi koju šangarepa onoj dolivenoj litri vode nesebično dariva!!! | |
| | | Branko Urednik
Broj poruka : 1735 Godina : 62 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine Datum upisa : 21.10.2007
| Naslov: Re: Corba od kelerabe Ned Jul 25, 2010 5:41 am | |
| Dobro ti nama opet dosao, nadam se da se neces opet izgubiti bez traga ! Bio zacin je seckano povrce i so bez MSG-a. Da ne bude reklama pravi ga sad Aleva, a naravno da moze i home made. A desi se i da ga nestane a bude vegete / bag-a pa kad njime "posolim" proprzeno rafinisano ulje - ko prezivi neka prica | |
| | | gordanak Član
Broj poruka : 49 Godina : 57 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 08.04.2010
| Naslov: Re: Corba od kelerabe Uto Jul 27, 2010 6:21 am | |
| Branko, svaka čast.... Neobično se zabavljam svako jutro čitajući komentare. Volim što si jedan od retkih "umerenih", a opet opstaješ.... | |
Broj poruka : 747 Godina : 57 Lokacija : Beograd Zaposlenje : ForUMaš hobi : S one strane smokvinog lišća, grickanje zrelih neosušenih raw smokvica Datum upisa : 10.10.2007
| Naslov: Re: Corba od kelerabe Uto Jul 27, 2010 4:03 pm | |
| Хе, хеее, штовани УМерени уредНиче Бранко-Бране, брез те 'веге-те' ни млоги Рецепт ови не би по цревним ресицама безбижно сурфовати смели! - та ко је ту кадар да их по некаковим 'ВЕГ-генерисаним прописима' вешто дели, бре... хех еее П.С. / P.S. ta nije sve u tom pukom ,,preživljavanju", ima nešto i u b/r/ez(s)mislenom pričanju koje svekoliki smiso nježno miluje, bez volje da uvređenu šutnju is/praznim govorancijama filuje! (:-Д))) | |
| | | ANČICA vege majstor
Broj poruka : 302 Godina : 49 Lokacija : Pula, Hrvatska hobi : obožavam čitati Datum upisa : 07.05.2009
| Naslov: Re: Corba od kelerabe Sre Jul 28, 2010 3:46 pm | |
| ovako ljudi moji...u čemu je zdrava ova juha? sigurno je ukusna. al brate nije zdrava, niđe.... | |
| | | rain021 vege majstor
Broj poruka : 452 Godina : 67 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 01.05.2010
| Naslov: Re: Corba od kelerabe Sre Jul 28, 2010 10:46 pm | |
| Ančice, ako se ne varam ovaj Brankov recept je postavljen kao vegetarijanski, sta da radimo mi koji smo samo to Bila bih zahvalna bilo kome ko bi napisao neki recept za zdravu vegetarijansku supicu | |
| | | Tea vegan vegan
Broj poruka : 375 Godina : 44 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : prevoditeljka hobi : zaštita životinja Datum upisa : 23.11.2009
| Naslov: Re: Corba od kelerabe Čet Jul 29, 2010 7:16 am | |
| Evo ja ću: treba vam blender, 4 do 5 paradajza, svež bosiljak, morska nerafinisana so, malo belog luka i dve šargarepe (ko želi može dodati celera), sve se nasecka stavi u blender i umuti sa kvalitetnom vodom (ja uzmem prolom). ako želite i "testo" prethodnu noć potopite integralni pirinač i sutra će biti taman mekan za stavljanje vašu čorbicu. Super je i kad se ohladi u frižideru:) Prijatno Ps:naš drugar Branko nije vegetarijanac iz zdravstvenih razloga nego iz etičkog gušta, al ko što rekoh pravo je čudo što nije debeljuca | |
| Naslov: Re: Corba od kelerabe Čet Jul 29, 2010 9:36 pm | |
| Tea, si , sve imam, osim te soli, proverila, moja je morska jodirana i rafinisana, ali napravicu tu supicu bez obzira na to | |
| Naslov: Re: Corba od kelerabe Pet Jul 30, 2010 6:56 am | |
| - rain021 ::
- Ančice, ako se ne varam ovaj
Brankov recept je postavljen kao vegetarijanski, sta da radimo mi koji smo samo to Bila bih zahvalna bilo kome ko bi napisao neki recept za zdravu vegetarijansku supicu Hm, uf, bit će da je to težak radenički zadatak. No, imajući u vidu Brankovu već etabliranu vegetarijansku virtuoznost, usudit ću se da ovdi još nešta napišem. VEGE Čorba ili supa, sok ili kaša mother naša, pitanje je sad!? Ako ne sada, a kada? Strogo uzev, sam termin supa/supica podrazumeva termičku obradu. Prva asocijacija je na 'domaću klasičnu supu/juhu' koja se sastoji od raskuvanih precizno iskasapljenih delova tela prethodno namenski ubijene peradi (pile, gušče, ćure, pače), ili pak one neke njami supe pripravljene tako što se u šerpenju sas kipućom vodurinom ubači ona sadržina iz kesice ili kocka supolika s koje se koka i pevac osmehuju... Branetov recep(a)t zbilja jeste relativno zdrav vegetarijanski. Međutim, to ne znači da se vazda ne može pokušavati da se iznedri nešto zdravije a bidne jopet izvanrednog ukusa. Moja (s)pokojna Majka(baba) Jela iz Banata je nama decama svakojake đakonije spravljala, a kad je vidim da na šporet stavlja onaj black tiganj (od tuča), znao sam da će biti na meniju nešto 'žestoko'. Ne samo jedared sam je pitao, iako se kao deran nisam mlogo motao po kujni, nisam bio dosdan ko krpiguz, koliko vremena treba da se nešto skuva, a Ona mi na to pedagoški odbrusi: ,,Ta Bobo nemoj furt korinđati, kuva se dok se ne skuva"! Znači, kuvanjac na ne/delu, dok sve dovoljno ne omekša, da bi bilo izbaždarenim nepcima prihvatljivo... Eto, sad bi neki strejter možda rekao da se zarad neke prepržene šargarepolike boje i mljac nagorelog ukusa mekanog povrća, (na koje su manje - više mnogi ljudi od malena naučeni, pa su na to navikli) ne/svesno žrtvuje hranljiva vrednost klope... Al' kad ringla već toliko čezne da bude uključena, onda(k) ću i ja dati jedan de/konstruktivanpreglog za supu/čorbuljak: U adekvatnu šerpenju naliti 2 litra zdravije strukturisane vode pa kada proključa, u istu staviti 1 supenu kašiku integralnog pšeničnog i brašna sa još jednom kukuruznog (prvo brašno sipati u šolju doliti vodu i razmutiti da ne bude 'grudvica'), kuvati dok se ne to skuva, e onda(k) tute stavljati: prethodno sitno narendane kelerabe (komada dva), šargarepe (3.kom.), celer(edenc komad), jedan paštrnak/paškanat, peršunov list (4-5-6...grančica), po jednu glavicu crnog i belog luka (ne kineskog, nego domaćeg seljačkog) i na koncu dodati obilni pregršt lišća/vrhova koprive, odmah skloniti s vatre, pa 'posoliti' malko sas bosiljkommm i ... ja rado ondekane stavim i mrvicu mlevenog bibera, kurkumu/kari, čili ili kolutiće sveže ljute paprike, staviti poklopac i sačekati da se čorba istišti u kraj šporeta...a kada se posle srče mlaka supica, da stanovite vrelinе ne posustane! (:-Д))) | |
| | | Tea vegan vegan
Broj poruka : 375 Godina : 44 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : prevoditeljka hobi : zaštita životinja Datum upisa : 23.11.2009
| Naslov: Re: Corba od kelerabe Pet Jul 30, 2010 6:59 am | |
| A evo još jedna iz knjige čika Gintera (ovu nisam probala) : Supa od povrća: sastojci: 1 šolja izmiksanog povrća (u secku), može i izmiksana šargarepa, 2 češnja belog luka izmiksano sa malo sojinog mleka, 1/2 do 1. šolja sojinog mleka (ko je vegetarijanac može i obično nepasterizovano mleko), 1.supena kašika semenki od suncokreta ili oraha, malo kvasca, ulje (maslinovo), začin i so. pomešate i voala! Prijatno:) Rain javi kako je ispalo:) | |
| Naslov: Re: Corba od kelerabe Pet Jul 30, 2010 4:50 pm | |
| Hvala vam oboma, Bobe tebi posebno sto si se prihvatio tog teskog zadatka i sto si pravilno razumeo moje pitanje ( mislim na termicku obradu ) Tea i tebi posebno hvala, javicu kad se vrnem iz nekog ducana di ima tih semenki, kvasca i ostalog ( to bas ne drzim kao obavezno u kuci ) | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Corba od kelerabe | |
| |
| | | | Corba od kelerabe | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |