Ovo nije nijedan recept nego eksperiment koji je savrseno uspeo.Dakle toplo preporucujem
Sastojci:
veza zelja (oko 15 velikih listova zelja)
2 srednje sargarepe
1 crveni luk (vi mozete staviti i crni ali ja nisam imala)
1 praziluk
3 cena belog luka
2 sake integralnog pirinca (pa otprlike malo vise od pola solje za caj-one od 250ml)
malo sampinjona-oko 150gr
1-2 bukovace
so,ulje,biber
proizvoljno bundevinog semena-ja nisam imala vise od 30ak semenki-oko 50gr
Priprema:
Luk iseckati na kockice,praziluk na kolutice,beli luk sto sitnije i sargarepu izrendati na rende krupnije.To sve dinstati.Dodati seckane sampinjone i bukovacu,zacine i dinstati dok sampinjoni ne budu gotovi.
Posebno skuvati pirinac,pa pomesati sa ostalim.
Zelje preliti vrelom vodom i kad omeksa i promeni boju motati sarmice.Ako je u nadevu ostalo vode staviti cediljku nad serpu i u njega nadev da se iscedi,a vodu sacuvati.
Ako niste nikad zavijali sarmice u zelje zradite to na sledeci nacin:
Pazljivo ispravite list zelja.Nadev postavite uzduzno.poklopite jedan kraj sa jedne strane i jedan kraj sa druge strane i onda uvijte celu sarmu.Nadam se da ste razumeli-jer ne znam da postavim slike.Poredjajte sarmice u zemljanu posudu.
Kada ste poredjali sarmice dodajte malo aleve paprike i malo vode (moze ona ocedjena od fila),toliko da bude do pola sarmica.Mozete od gore narendati sira ili tofu,a najbolje dimljeni tofu.
Staviti u rernu i onda ukluciti na 200st.Da se polako zagreva.Pola sata peci pa povecati temperaturu na 250.Kroz 15 min je gotovo.
Prijatno!