Zadnje teme | » SokovniciNed Jul 23, 2023 10:26 am od Arijel5 » moj kuvarNed Jun 21, 2020 2:15 pm od zugicradovan » kolaci od sojeNed Apr 28, 2019 4:11 pm od zugicradovan » Soja poreklo priprema i jos po nestoPon Apr 01, 2019 6:52 pm od zugicradovan » kuhinjski aparati za pripremu sirove hrane?Pet Jan 25, 2019 9:47 am od Pevaljka » Sojino mlekoPet Feb 23, 2018 5:17 pm od zugicradovan » Novi clanSub Jul 18, 2015 9:26 pm od TechnciKing » Veganski omletPet Maj 15, 2015 11:08 am od AmonRa » Vitamix blenderPet Maj 15, 2015 10:44 am od AmonRa » Imate li savet?Sre Mar 25, 2015 11:53 am od Rodman » Totalna terapija Rudolfa BrojsaNed Mar 15, 2015 9:37 pm od statomir » Šta raditi kada su ukućani mesožderi?Sre Jan 28, 2015 10:00 am od Adonia » ZAPECENE MAKARONE SA PARADAJZOMPet Dec 26, 2014 8:58 pm od cmile » Musaka od spanaca i pirincaPet Dec 26, 2014 3:05 pm od cmile » potrbni saveti novajliji....Pet Dec 26, 2014 2:03 pm od jelena1gol » Tofu - uradi samČet Nov 20, 2014 6:22 pm od zugicradovan » Koliko nas je na Facebook-u?Pon Nov 17, 2014 6:49 am od Drama » Biljna mleka u aparatuČet Nov 13, 2014 9:52 pm od Branko » 80/10/10 DietČet Avg 28, 2014 7:56 am od Branko » Lijek za rak ?Pet Jul 25, 2014 10:12 am od armageddon381 |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 224 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 224 Gosta :: 1 Provajder Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 326 dana Sub Sep 17, 2011 2:08 pm |
Čajevi za |
|
|
| MODIFIKOVANI SLATKI RECEPTI | |
| | Autor | Poruka |
---|
anyayu vege majstor
Broj poruka : 60 Datum upisa : 16.03.2010
| Naslov: MODIFIKOVANI SLATKI RECEPTI Uto Mar 23, 2010 2:02 pm | |
| Uz malo dovitljivosti moguće je napraviti i poslastice na koje, zbog sastava životinjskog porekla, izbegavamo i da pomislimo. Zahvaljujući sojinom i/ili pirinčanom mleku u prahu ne moram da se odričem meni nekih veoma dragih slastica, kao što su Rafaelo kuglice. Otkrila sam i da je palmino ulje nakon kratkog "boravka" u frižideru odlična zamena za margarin, pa ne trošim ogromne svote novca na puter od soje. Ukoliko i vi imate neki modifikovani kolač, molim vas da podelite recept sa nama. Hvala!
RAFFAELO KUGLICE SASTOJCI: 250 g šećera 1 dl vode 250 g sojinog ili pirinčanog mleka u prahu oko 2 dl palminog ulja (koje prethodno držite u frižideru oko 15 minuta) kokosovo brašno PRIPREMA: Pomešati šećer i vodu, pa dovesti do tačke ključanja. Postepeno i uz stano mešanje da se ne bi stvorile grudvice umešati mleko u prahu. Pustiti da se dobijena smesa prohladi, pa umešati palmino ulje i ostaviti masu u frižideru oko pola sata. Od hladne smese praviti kuglice i valjati ih u kokosovo brašno. Po želji u svaku kuglicu možete dodati jezgro oraha, badem, suve grožđice ili lešnjake. Čuvati u frižideru.
ČOKOLADA SASTOJCI: 500 g šećera 100 g kakao praha 250 g pirinčanog ili sojinog mleka u pahu 1 dl vode (može i sojinog mleka) oko 1 dl palminog ulja 1 kašika ruma (nije obavezno) PRIPREMA: Pomešati vodu (ili sojino mleko) sa šećerom, pa kuvati dok se šećer ne otopi. Skloniti s vatre. Dodati palmino ulje i postepeno umešati (pazeći da se ne stvore grudvice) prethodno pripremljenu smesu mleka u prahu i kakao praha. Na kraju umešati rum (koji, ponavljam, nije obavezan, ali znatno poboljšava ukus poslastice). tepsiju obložiti folijom, pa je navlažiti vodom. Sipati dobijenu masu, izravnati i ostaviti (najbolje preko noći) da se suši na vazduhu. Hladno rezati na šnite, a po želji svaku možete ukrasiti orasima, bademima, lešnjacima ili suvim voćem.
EUROCREM (ovaj recept bi mogao ići i u rubriku Namazi) SASTOJCI: 10 kašika šećera 10 kašika vode 10 kašika palminog ulja (može i suncokretovo) 10 kašika sojinog ili pirinčanog mleka u prahu 2-3 kašike kako praha (za tamni deo) PRIPREMA: Prokuhati šećer, ulje i vodu. Pustiti da se smesa prohladi, pa dodati mleko u prahu i dobro umutiti mikserom. Podeliti masu na dva jednaka dela i u jedan umešati kako prah. Obe smese sipati postepeno u veću teglu kako bi dobili pravi izgled eurokrema. Ko voli samo tamni (čokoladni) deo može u celokupnu masu dodati kakao prah. Čuvati u frižideru. | |
| | | dmitras the Expert
Broj poruka : 713 Lokacija : Nebitna. Datum upisa : 26.10.2009
| Naslov: Re: MODIFIKOVANI SLATKI RECEPTI Čet Mar 25, 2010 11:22 pm | |
| Mislim da je ovo odlična tema! Nadam se da će biti više recepata, jer ja nisam baš vešta u modifikovanju nezdravih slatkiša u zdrave. | |
| | | dmitras the Expert
| Naslov: Re: MODIFIKOVANI SLATKI RECEPTI Čet Mar 25, 2010 11:25 pm | |
| Što se mene tiče, mogli i da raspravljamo o promašenim 'slučajevima' modifikovanja... Recimo, napišem šta sam pokušala, i kako je loše 'ispalo', pa neko ko ume bolje napiše šta je i kako trebalo uraditi da bude bolje. Ili da to bude posebna tema, ako ima interesovanja? Neka odluče urednici. | |
| | | Branko Urednik
Broj poruka : 1735 Godina : 62 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine Datum upisa : 21.10.2007
| Naslov: Re: MODIFIKOVANI SLATKI RECEPTI Pet Mar 26, 2010 7:11 am | |
| Zasto da ne, svako iskustvo je dobro doslo. Da znas da sam kod nekih mojih experimenata u kuhinji (neuspesnih) i dolazio u iskusenje da se "pohvalim" ovde, pa sam ipak odustao. | |
| | | dmitras the Expert
| Naslov: Re: MODIFIKOVANI SLATKI RECEPTI Pet Mar 26, 2010 8:01 am | |
| Verujem... I ja sam pre par sedmica htela da zakukam ovde povodom čitava dva komada rolata sa mlevenim smokvama, suncokretom, sušenim pšeničnim klicama, rogačem, medom i kakaom. Bilo je nekako...bljutavo. Samo ja sam jela. Ne znam kako da napravim fil za oblande, a da bude i dovoljno ukusno i zdravo, pa da ga jedu i ostali. No, možda bi trebalo otvoriti temu koja bi obuhvatala, ne samo slatkiše, već i ostala 'vešto' pripremljena jela. | |
| | | Branko Urednik
Broj poruka : 1735 Godina : 62 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine Datum upisa : 21.10.2007
| Naslov: Re: MODIFIKOVANI SLATKI RECEPTI Pet Mar 26, 2010 8:33 am | |
| Treba nam sad i neki duhoviti naziv teme... Za sadrzaj cemo se pobrinuti sami | |
| | | dmitras the Expert
| Naslov: Re: MODIFIKOVANI SLATKI RECEPTI Pet Mar 26, 2010 8:50 am | |
| Hahaha: 'Kulinarski biseri forumaša'? Neee... Potrebna nam je tema koja će jasno ukazati na sadržaj. Tipa: 'Korigujte moj recept', 'Poboljšajte moj kulinarski pokušaj', 'Pomozite, omanuh!'... | |
| | | Branko Urednik
| Naslov: Re: MODIFIKOVANI SLATKI RECEPTI Sub Mar 27, 2010 7:43 am | |
| Djurine kucne carolije Salim se. Ajde videcemo da li ima jos predloga. Gde bi bilo zgodno da stavimo temu, u koji deo foruma ? Da je posle ne trazimo puno. | |
| | | anyayu vege majstor
| Naslov: Re: MODIFIKOVANI SLATKI RECEPTI Sub Mar 27, 2010 3:45 pm | |
| Vidim moje slatke modifikacije izazvaše celu zbrku. Imam mnoštvo modifikovanih slanih recepata, ali sam njih mislila da uskoro napišem u delu za glavna jela. Kad urednici odluče šta i kako neka mi jave, da ne otvaram hiljadu tema (i dilema). @dmitraspostaviću ovde uskoro (poslednjih dana sam u nekoj frci zbog posal, pa ne stižem ni da zraknem u ovaj naš dragi forum) i modifikovani recept za oblande. Isproban je i vrlo ukusan, a kolačićima se oduševe i oni koje zdrava ishrana baš mnogo i ne zanima. | |
| | | anyayu vege majstor
| Naslov: Re: MODIFIKOVANI SLATKI RECEPTI Sub Mar 27, 2010 4:22 pm | |
| OBLANDE (koje sam obećala Dmitras) SASTOJCI: 1 litar sojinog mleka (možete ga i sami pripremiti od sojinog mleka u prahu) 2 šolje šećera (po mogućnosti žutog, ali nije obavezno) 200 g crne čokolade (sa bar 70 odsto kakao mase) paket oblandi PRIPREMA: U šerpu sipati šećer i mleko, pa kuvati na laganoj vatri uz povremeno mešanje dok masa ne postane gusta (za to je potrebno oko sat-sat i po). Umešati čokoladu da se rastopi. Po želji u smesu se mogu dodati seckani orasi ili grožđice. Pustiti da se smesa prohladi, pa filovati oblande i pustiti da se dobro ohlade. Hladne oblande seći na željene oblike. @dmitrasNadam se da sam ti bar malo pomogla i da ćeš uskoro uživati u ovim ukusnom slatkišu. Javi kako su ti ispale. | |
| | | dmitras the Expert
| Naslov: Re: MODIFIKOVANI SLATKI RECEPTI Sub Mar 27, 2010 5:59 pm | |
| Hvala! A što se 'zbrke' tiče, mislim da je u redu da modifikovane recepte za slatkiše i dalje postujemo ovde, a za razmenu iskustava o kulinarskim promašajima će (valjda) biti otvorena nova tema, po potrebi. | |
| | | arija5 novi član
Broj poruka : 29 Datum upisa : 11.06.2012
| Naslov: Re: MODIFIKOVANI SLATKI RECEPTI Čet Jun 21, 2012 8:49 am | |
| | |
| | | Branko Urednik
| Naslov: Re: MODIFIKOVANI SLATKI RECEPTI Pet Jun 22, 2012 5:23 am | |
| Mozes u nekim receptima kakao zameniti rogacem. Probaj...
Pogledaj i : Sirova - presna hrana (raw food) :: Poslastice, i tamo ima nekih recepata sa rogacem, ne za cokoladu, ali poslastice.
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: MODIFIKOVANI SLATKI RECEPTI | |
| |
| | | | MODIFIKOVANI SLATKI RECEPTI | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |