Zadnje teme | » SokovniciNed Jul 23, 2023 10:26 am od Arijel5 » moj kuvarNed Jun 21, 2020 2:15 pm od zugicradovan » kolaci od sojeNed Apr 28, 2019 4:11 pm od zugicradovan » Soja poreklo priprema i jos po nestoPon Apr 01, 2019 6:52 pm od zugicradovan » kuhinjski aparati za pripremu sirove hrane?Pet Jan 25, 2019 9:47 am od Pevaljka » Sojino mlekoPet Feb 23, 2018 5:17 pm od zugicradovan » Novi clanSub Jul 18, 2015 9:26 pm od TechnciKing » Veganski omletPet Maj 15, 2015 11:08 am od AmonRa » Vitamix blenderPet Maj 15, 2015 10:44 am od AmonRa » Imate li savet?Sre Mar 25, 2015 11:53 am od Rodman » Totalna terapija Rudolfa BrojsaNed Mar 15, 2015 9:37 pm od statomir » Šta raditi kada su ukućani mesožderi?Sre Jan 28, 2015 10:00 am od Adonia » ZAPECENE MAKARONE SA PARADAJZOMPet Dec 26, 2014 8:58 pm od cmile » Musaka od spanaca i pirincaPet Dec 26, 2014 3:05 pm od cmile » potrbni saveti novajliji....Pet Dec 26, 2014 2:03 pm od jelena1gol » Tofu - uradi samČet Nov 20, 2014 6:22 pm od zugicradovan » Koliko nas je na Facebook-u?Pon Nov 17, 2014 6:49 am od Drama » Biljna mleka u aparatuČet Nov 13, 2014 9:52 pm od Branko » 80/10/10 DietČet Avg 28, 2014 7:56 am od Branko » Lijek za rak ?Pet Jul 25, 2014 10:12 am od armageddon381 |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 105 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 105 Gosta Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 326 dana Sub Sep 17, 2011 2:08 pm |
Čajevi za |
|
|
| Intengralni pirinac | |
| | Autor | Poruka |
---|
anasana Urednik
Broj poruka : 2174 Godina : 45 Lokacija : Novi Beograd Datum upisa : 09.02.2009
| Naslov: Intengralni pirinac Sre Jan 20, 2010 10:41 am | |
|
U našim krajevima se dugo za ishranu koristio samo beli, rafinisani pirinač, ali se u novije vreme sve više koristi integralni pirinač (sa ljuspicama), jer je mnogo hranljiviji i zdraviji.
Pirinač je poreklom iz Kine i Indije, a koristi se za ishranu u celom svetu. Pirinač se najviše uzgaja i koristi za ishranu u Kini.
Latinski naziv za pirinač je Oryza sativa. Koristi se za ishranu, u medicini i u kozmetici.
Sorte
Prema obliku zrna, razlikujemo dugi i okrugli pirinač. Po boji pirinač može biti: beo, mrki ili braon. Poznate sorte po nazivima su: italijanski arborio, kočanski, slatki pirinač, jasmin, crveni pirinač, basmati...
Smatra se da u svetu ima oko 8.000 vrsta pirinča.
Pirinač se na pijacama i u prodavnicama na našem tržištu može naći u bilo koje doba godine.
Sastav
Pirinač u sebi sadrži sledeće hranljive (lekovite) sastojke:
- bakar
- biljna vlakna
- biljne masti
- vitamine B
- vitamin E
- gvožđe
- kalijum
- kalcijum
- kobalt
- mangan
- magnezijum
- mineralne soli
- proteine
- selen
- skrob
- sumpor
- ugljene hidrate
- fluor
- folnu kiselinu
- fosfor
- celulozu
- cink
Upotreba u ishrani
Zbog velike biološke a male energetske vrednosti pirinač je dobar za držanje dijeta i za ishranu rekovalescenata. Integralni pirinač dugo drži sitost i povoljno deluje na na organe za varenje.
| |
| | | anasana Urednik
Broj poruka : 2174 Godina : 45 Lokacija : Novi Beograd Datum upisa : 09.02.2009
| Naslov: Re: Intengralni pirinac Sre Jan 20, 2010 10:43 am | |
|
Koristi se kao predjelo, dodatak salatama, glavno jelo sa raznim kombinacijama povrća, ali i sa raznim vrstama mesa, u čorbama ili gust zapečen u rerni.
Pirinač se spravlja sa raznim začinima a poznata poslastica je sutlijaš.
Lekovito dejstvo
Pirinač sadrži dosta lekovitih materija i povoljno deluje na organizam za sledeće bolesti:
- akne
- anemija
- astma
- ateroskleroza
- bolesti mokraćnih puteva
- bolesti srca i krvnih sudova
- bolne menstruacije
- bolesti pluća
- bronhitis
- visok krvni pritisak
- glavobolja
- gojaznost
- gubitak pamćenja
- dijabetes
- dijareja
- depresija
- impotencija
- infarkt
- kamen u bubregu
- krvarenje iz nosa
- krv u mokraći
- makularna degeneracija
- migrena
- miomi
- nastanak šećerne bolesti
- nastanak šloga
- neplodnost
- nesanica
- osteoporoza
- otvorene rane
- PMS
- povišen nivo holesterola
- poremećaj metabolizma
- prevencija kod organa za varenje
- problemi sa prostatom
- problemi sa kostima
- problemi u menopauzi
- problemi u trudnoći
- razne povrede i krvarenja
- rak debelog creva
- regulisanje crevne flore
- sprečavanje bubrežnih bolesti
- sprečavanje i lečenje raznih vrsta raka
- stres
- tuberkuloza
- uznemirenost
- hipertiroza
- hronični umor
- crevni i želudačni katar
Način delovanja
Pirinač je izvor energije ali i odličan antioksidant i povoljno deluje na metabolizam.
Integralni pirinač je hranljiva, korisna i lekovita namirnica za prevenciju i lečenje mnogih bolesti. Savetujemo vam da integralni pirinač često koristite u ishrani kao glavno jelo ili kao dodatak drugim jelima.
| |
| | | milicacica1 Član
Broj poruka : 75 Godina : 37 Lokacija : Srbija Zaposlenje : kozmetičar Datum upisa : 30.04.2010
| Naslov: Re: Intengralni pirinac Pet Apr 30, 2010 6:43 pm | |
| | |
| | | Branko Urednik
Broj poruka : 1735 Godina : 62 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine Datum upisa : 21.10.2007
| Naslov: Re: Intengralni pirinac Pet Apr 30, 2010 8:06 pm | |
| Evo link sa gomilomrecepata sa naseg foruma :
http://www.google.com/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=integralni++pirinac+site:https://vegan.editboard.com | |
| | | pomidora vege majstor
Broj poruka : 178 Godina : 58 Lokacija : Francuska,Dalmacija Zaposlenje : samo za praznike i feste(florist) hobi : crtanje,slikanje,citanje,sukulenti Datum upisa : 11.03.2009
| Naslov: Re: Intengralni pirinac Sub Maj 01, 2010 5:07 am | |
| Ja rizu spremam na egzotican nacin. Uzmem salicu integralne bazmati rize, dva do tri klincica i oko pet cardamoma. U posudi ugrijem maslinovo ulje, ubacim rizu, stavim klincic i cardamom i mjesam da sve postane staklasto ( moze i malo soli tko smije). Prelijem sa salicom ipo hladne vode, poklopim i smanjim vatru na minimum. Riza se kuha tocno trideset minuta. U toku kuhanja poklopac se nesmije dignuti, mora ostati poklopljeno trideset minuta. U tome je tajna ovog nacina kuhanja. Ukusno i jednostavno. Pozdrav | |
| | | milicacica1 Član
Broj poruka : 75 Godina : 37 Lokacija : Srbija Zaposlenje : kozmetičar Datum upisa : 30.04.2010
| Naslov: Re: Intengralni pirinac Sub Maj 01, 2010 8:22 pm | |
| Hvala puno Posle sam i sama nasla gomilu recepata ovde kod vas. Ali ne znam sta su klincici?Pomidora jel ova tvoja verzija pirinca slatka ili slana? Obozavam integralni pirinac,od kad sam ga prvi put probala.Danas sam ga samo skuvala bez ikakvih dodataka i dodala od gore suvo proprzen susam.Odlicno je!Inace od skoro sam vegeterijanac i moja porodica jos uvek malo negoduje,ali polako se privikavamo!Vas forum mi je puno pomogao u mogucnostima kombinovanja hrane,zacina itd...Od skoro sam se i registrovala pa se nadam da cemo se lepo druziti.Pozdrav svima | |
Broj poruka : 178 Godina : 58 Lokacija : Francuska,Dalmacija Zaposlenje : samo za praznike i feste(florist) hobi : crtanje,slikanje,citanje,sukulenti Datum upisa : 11.03.2009
| Naslov: Re: Intengralni pirinac Ned Maj 02, 2010 1:33 pm | |
| Slana verzija. Klincic, garofulanin papar ili clous de girofle. Plod je jedne vrste karanfila. Bas mirise kao oni starinski karanfili. Upomoc ljudi, kako to zovete u Srbiji?! Integralna riza sa sezamom i ja volim tako. Jednostavno i ukusno. Pozdrav | |
| | | Branko Urednik
Broj poruka : 1735 Godina : 62 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine Datum upisa : 21.10.2007
| Naslov: Re: Intengralni pirinac Ned Maj 02, 2010 3:06 pm | |
| | |
| Naslov: Re: Intengralni pirinac Ned Maj 02, 2010 3:23 pm | |
| | |
| | | milicacica1 Član
| Naslov: Re: Intengralni pirinac Pon Maj 03, 2010 7:45 pm | |
| E moracu da probam-primamljivo deluje. Hvala na objasnjenju | |
| | | Levi Car novi član
Broj poruka : 7 Datum upisa : 23.03.2011
| Naslov: Re: Intengralni pirinac Sre Mar 23, 2011 9:19 pm | |
| Nzm da li sam ja jedini, ali meni je ovaj integralni pirinač baš nekako bljutavog ukusa... Verovatno sam prilikom pravljenja nešto zeznuo, a možda je i navika na rafinisani. Baš ću sutra probati da ga ponovo skuvam, imate li možda neki savet kako da ispadne ukusniji?! | |
| | | Branko Urednik
| Naslov: Re: Intengralni pirinac Čet Mar 24, 2011 7:09 am | |
| Svakako jeste drugacijeg ukusa. Stvar je navike. Isprobaj ga u nekim jelima, uz neke zacien koje volis...
| |
| | | dmitras the Expert
Broj poruka : 713 Lokacija : Nebitna. Datum upisa : 26.10.2009
| Naslov: Re: Intengralni pirinac Pet Mar 25, 2011 9:05 pm | |
| Meni je u pocetku bio bljutav, pa sam problem resila dodajuci malo vise soli. sada ga jedem i bez nje. Kao sto rece Branko - eksperimentisi. Dobrodosao! | |
| | | Levi Car novi član
Broj poruka : 7 Datum upisa : 23.03.2011
| Naslov: Re: Intengralni pirinac Sub Mar 26, 2011 1:43 am | |
| hvala Branko i dmitras, probaću malo da ga uzačinim | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Intengralni pirinac | |
| |
| | | | Intengralni pirinac | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu