Branko Urednik

Broj poruka : 1735 Godina : 59 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine Datum upisa : 21.10.2007
 | Naslov: Corba od boranije Sub Avg 29, 2009 4:14 pm | |
| Klasican recept za ovu corbu je sa lukom - glavica crnog luka i boranija se dinstaju, doda zaprska (brasno, aleva paprika) i na kraju mleko ili pavlaka i persunov list. I taj recept je super, ali ovaj je malo drugaciji: Jednu sargarepu isecemo na kockice i proprzimo na malo ulja, nalijemo vodu i stavimo ociscenu i isecenu boraniju. Posolimo, dodamo biljni zacin i kockice pastrnaka. Vode treba da bude tek da pokriva boraniju. Kad omeksa nalijemo sa 1/2 l soka od paradajsa. Kuvamo jos malo i na kraju pobiberimo, stavimo iseckan list persuna i pavlaku. Posto je u pitanju corba, a ne varivo - kolicina boranije je oko 100-200g, ali ne smeta naravno da se napravi i gusca... P.S. Ako paradajs nije dovoljno kiseo, moze se dodati i vrlo malo sirceta ili limunovog soka. | |
|
Lily vege majstor

Broj poruka : 158 Godina : 49 hobi : knjige,fotografisanje prirode Datum upisa : 13.12.2009
 | Naslov: Re: Corba od boranije Sub Dec 19, 2009 7:14 pm | |
| Evo i moj nacin spremanja boranije
na ulju isprziti crni luk i mrkvu(mrkva se sjece na krugove,zbog izgleda,boranija je zelena,a mrkva izgleda ljepse kada je na krugove..ovo sam dobila savjet od jedne hotelske kuvarice) dodati boraniju i dinstati jos malo.Zatim dodati 2-3 krompira,oguljena i isjecena na 3-4 komada,a zatim 1 tikvicu oguliti i isjeckati na kockice pa dodati i nju. Sve jos malo dinstati a zatim naliti vode.Kuvati dok se ne skuva povrce.Kada je kuvano i dobilo zeljenu gustinu,dodati vegetu,so,biber,persun,i 1 celu glavicu bijelog luka-sitno isjeckanu.Sve lijepo izmjesati i na kraju dodati 2-3 kasike ajvara..naravno i to po zelji i ukusu.
p.s. Ja licno krompir izgnjecim viljuskom da bi corba dobila na gustini jer ne zaprzavam standardnom zaprskom. | |
|