Zdrava ishrana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vegetarijanski i veganski recepti - zdravlje na vašem tanjiru!

PrijemPristupiRegistruj sePortalliLatest imagesGalerijaTraži
Zadnje teme
» Sokovnici
Voda Icon_minitimeNed Jul 23, 2023 10:26 am od Arijel5

» moj kuvar
Voda Icon_minitimeNed Jun 21, 2020 2:15 pm od zugicradovan

» kolaci od soje
Voda Icon_minitimeNed Apr 28, 2019 4:11 pm od zugicradovan

» Soja poreklo priprema i jos po nesto
Voda Icon_minitimePon Apr 01, 2019 6:52 pm od zugicradovan

» kuhinjski aparati za pripremu sirove hrane?
Voda Icon_minitimePet Jan 25, 2019 9:47 am od Pevaljka

» Sojino mleko
Voda Icon_minitimePet Feb 23, 2018 5:17 pm od zugicradovan

» Novi clan
Voda Icon_minitimeSub Jul 18, 2015 9:26 pm od TechnciKing

» Veganski omlet
Voda Icon_minitimePet Maj 15, 2015 11:08 am od AmonRa

» Vitamix blender
Voda Icon_minitimePet Maj 15, 2015 10:44 am od AmonRa

» Imate li savet?
Voda Icon_minitimeSre Mar 25, 2015 11:53 am od Rodman

» Totalna terapija Rudolfa Brojsa
Voda Icon_minitimeNed Mar 15, 2015 9:37 pm od statomir

» Šta raditi kada su ukućani mesožderi?
Voda Icon_minitimeSre Jan 28, 2015 10:00 am od Adonia

» ZAPECENE MAKARONE SA PARADAJZOM
Voda Icon_minitimePet Dec 26, 2014 8:58 pm od cmile

» Musaka od spanaca i pirinca
Voda Icon_minitimePet Dec 26, 2014 3:05 pm od cmile

» potrbni saveti novajliji....
Voda Icon_minitimePet Dec 26, 2014 2:03 pm od jelena1gol

» Tofu - uradi sam
Voda Icon_minitimeČet Nov 20, 2014 6:22 pm od zugicradovan

» Koliko nas je na Facebook-u?
Voda Icon_minitimePon Nov 17, 2014 6:49 am od Drama

» Biljna mleka u aparatu
Voda Icon_minitimeČet Nov 13, 2014 9:52 pm od Branko

» 80/10/10 Diet
Voda Icon_minitimeČet Avg 28, 2014 7:56 am od Branko

» Lijek za rak ?
Voda Icon_minitimePet Jul 25, 2014 10:12 am od armageddon381

Ključne reči
kafa oraha recepti majonez šargarepa indijskih puding jogurt vegane sirove proso vegetarijanci namaz piramida free avokado maslacka tikvice tofu sirova kakao keks kopriva sremusa Knjige sladoled
Pristupi
Korisničko ime:
Šifra:
Pristupi automatski pri svakoj poseti: 
:: Zaboravio sam šifru
Ko je trenutno na forumu
Imamo 44 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 44 Gosta :: 1 Provajder

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 326 dana Sub Sep 17, 2011 2:08 pm
Čajevi za

Voda

Ići dole 
3 posters
AutorPoruka
anett
site admin
site admin
anett

Broj poruka : 896
Godina : 56
Datum upisa : 13.10.2007

Voda Empty
PočaljiNaslov: Voda   Voda Icon_minitimeČet Dec 13, 2007 12:25 am

Ako se(kao i ja)pitate zasto se u makrobiotici ne preporucuje puno vode,mozda cete u ovom tekstu naci odgovor.

"Ukupna kolicina tecnosti koja je svakodnevno potrebna za funkcionisanje naseg tela iznosi u zavisnosti od godisnjeg doba u proseku oko 2l-racunajuci tecnost koju pijemo i tecnost sadrzanu u namirnicama koje jedemo,a ne da se dnevno(odvojeno) pije 2l vode,kako se u poslednje vreme,tu i tamo,navodi.Potvrdjena fizioloska potreba organizma za tecnoscu u jednom danu od oko 2l i koja se unosi cajem,sokovima,supom(corbom),hranom i drugim,koristi se da ukaze da dnevna potreba ljudskog organizma za pijenjem vode iznosi najmanje 2l vode,a ako se voda pije jos vise,jos bolje?Iza takve "zamagljene" poruke verovatno leze interesi proizvodjaca flasirane vode,cija cena nije mala,a koju smo prinudjeni da koristimo.Kada se u organizam unosi vise tecnosti od potrebne,dogadja se slicno kao i kada se konzumira vise hrane od potrebne,naime,nanosi se steta organizmu;prvo,jer se organi za lucenje primoravaju da nepotrebno rade vise i ubrzano cime se sve vise trose,i drugo,jer se tecnost koja nije iskoriscena za fizioloske tokove i nije izlucena sakuplja u celijama tkiva (isto se desava i sa viskom hrane koja se preradjuje u mast)-a sve sto postoji vise od potrebnog u telu,moze samo da steti.Visak tecnosti u celijama tela je vrlo stetan po zdravlje,posto je njena pH vrednost kisela,zbog cega pogoduje razvoju patogenih mikroorganizama koji proizvode vrlo stetne toksine."

"Potrebno je napomenuti da organizam koji zdravo funkcionise i u koji se redovno unosi potrebna kolicina vode nece nametati zedj;osecaj zedji znak je pocetka dehidracije organizma,sto je i znak poremecaja fizioloskih procesa,a kada se javi izrazena zedj,tada je vec nastala dehidracija,to jest,javio se manjak potrebne kolicine tecnosti za normalno funkcionisanje organizma."

"Vodena" zavera? Shocked
Nazad na vrh Ići dole
Arijel5
Član
Član
Arijel5

Broj poruka : 191
Datum upisa : 10.06.2008

Voda Empty
PočaljiNaslov: Re: Voda   Voda Icon_minitimeUto Jun 10, 2008 4:31 pm

Jao
Nemam nazalost puno vremena da opsirno odgovorim (jer mi bebac napokon zaspao a u poslednje vreme uopste ne spava preko dana a i nocu se muci zbog vrucine, a jedino kad spava, Sleep mogu nesto da pospremim ili da malo surfujem po bebcim forumima ili forumima zdrave ishrane) iz tog razloga sam cak mislila da ostavim odgovor za kasnije kad budem imala malo vise slobodnog vremena, al setih se da kod mama malih beba ni ne postoji ta kategorija ("vise slobodnog vremena") Embarassed ha,ha (ovo se smejem od muke) Laughing

Posto nemam nazalost vremena zasad cu samo reci da svima koji smatraju da je telu dnevno potrebno 2 l tecnosti (bilo kakve) a ne 2 l iskljucivo vode preporucujem knjigu "Vase telo vapi za vodom" autora Dr. Ferejdun-a Batmanghelidj-a (izdavac hema-kheya) koji upravo to opovrgava dokazima!!!!

Autor je do tog revolucionarnog otkrica dosao sasvim slucajno kad je u zatvoru jednom bolesniku koji se bukvalno valjao po podu od bolova - onako u osecaju bespomocnosti da mu pomogne (iako je lekar) - dao casu vode!!!! - i ono sto je tada shvatio i cime je cak objasnio "sta je bol" - a bol je uvek nista drugo nego signal lokalne zedji organizma,...........a suva usta su ne prvi signal zedji nego cak poslednji...........uostalom knjiga se smatra revolucionarnom i spada u onih par knjiga koje uvek poklanjam

stvarno veruj te mi, treba procitati knjigu, jer je sve i dokazao
Nazad na vrh Ići dole
anett
site admin
site admin
anett

Broj poruka : 896
Godina : 56
Datum upisa : 13.10.2007

Voda Empty
PočaljiNaslov: Re: Voda   Voda Icon_minitimeUto Jun 10, 2008 5:29 pm

Volela bih da procitam tu knjigu
Od makrobiotike sam odustala bas zbog toga sto se uzima premalo tecnosti(a i komplikovana mi je Neutral )... ne mogu sebi da uskratim pijenje vode...nekada je to manje od dva litra,nekada puno vise...mislim da moj organizam najbolje zna koliko mu vode treba...i ja ga slusam

Bebac? Pa sto ne kazes...vidimo se na forumu za mame sunny
Nazad na vrh Ići dole
Arijel5
Član
Član
Arijel5

Broj poruka : 191
Datum upisa : 10.06.2008

Voda Empty
PočaljiNaslov: Re: Voda   Voda Icon_minitimeSre Jun 11, 2008 9:59 pm

anett ::
Volela bih da procitam tu knjigu
Od makrobiotike sam odustala bas zbog toga sto se uzima premalo tecnosti(a i komplikovana mi je Neutral )... ne mogu sebi da uskratim pijenje vode...nekada je to manje od dva litra,nekada puno vise...mislim da moj organizam najbolje zna koliko mu vode treba...i ja ga slusam

Bebac? Pa sto ne kazes...vidimo se na forumu za mame sunny

Tu si u pravu, trebamo pazljivo osluskivati sta nam organizam trazi (nazalost kod vecine ljudi, a tu nazalost ubrajam i sebe, taj "sluh" je otupljen godinama unazad nasim pogresnim odnosom prema telu, al da ne filozofiram mnogo scratch ha,ha )

Inace drago mi je sto te zainteresovalo da je procitas, veruj mi:sunny: , knjiga je vredna citanja, (inace spada u tri knjige pored "Ernesta Gintera "Presna hrana", Rudolf Brojsa "Rak leukemija i druge prividno neizlecive bolesti" koje uvek kad imam poklanjam study ) i kad je procitas pozeleces da ides ulicom i delis je slucajnim prolaznicima love ha,ha

U sad mi je krivo sto je nemam, inace bi ti je rado poklonila, jer mislim da spada u onih par knjiga koje bi cela planeta morala da ima, ali sam zadnji primerak vec od ranije poklonila a ni ja je nemam vise, planiram ponovo da je kupim, a inace ako te zanima, moze se naci po bolje snabdevenim knjizarama, ali da ne bi lutala bzveze, 100% je mozes naci u prodavnici zdrave hrane "Hema-Kheye-Neye" u Hilandarskoj 24 - tamo cu i ja otici jer je nasigurnije da je imaju posto su oni i izdavaci (koliko se secam kostala je tada pre 2 godine oko 400 dinara)

Vidimo se onda na forumu za mame i bebce emotions emotions emotions
Nazad na vrh Ići dole
girlsetsfire
Član
Član
girlsetsfire

Broj poruka : 68
Godina : 38
Zaposlenje : dizajner promo materijala,web dizajner,marketing menadžer...,MAMA
hobi : kuvanje
Datum upisa : 22.05.2012

Voda Empty
PočaljiNaslov: Re: Voda   Voda Icon_minitimeSub Jun 02, 2012 5:47 pm

imam obicaj da cim ustanem ujutru popijem dve case od oko 2dl vode, jednu odmah cim sidjem u kuhinju, drugu dok hranim dete, onda tek ide jabuka, pa kafa (trudim se piti jednu dveno jer imam probleme sa nesanicom, a i nizak pritisak pa sam znala ranije piti oko 6 kafa dnevno).

pre pravog dorucka, koji ide nakon kafe popijem caj , a pre toga jos jednu casu vode.
u medjuvremenu jos jedan caj, pa vodu, pa rucak.
posle rucka caj, pa tek par sati kasnije organizam trazi vode.

posle vecere isto caj, a pre vecere vodu.
uvece pijem vodu jer mi organizam trazi i mislim da popijem litru minimum od nekih 6 (znaci posle vecere do 10 kad obicno idem u krevet).
tacno mi treba voda. mislim da unesem vise tecnosti nego sto treba (?)
ja ne j**** te savete, samo jedem i pijem sta mi dodje i sta mi treba, uspela sam da razlikujem jedenje iz obesti i pravu glad

nekad pijem vode ukoliko imam napade lazne gladi

jednostavno VOLIM vodu!
Nazad na vrh Ići dole
http://www.vegetarijana-plus.com
Sponsored content

Voda Empty
PočaljiNaslov: Re: Voda   Voda Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Voda
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics