Zadnje teme | » SokovniciNed Jul 23, 2023 10:26 am od Arijel5 » moj kuvarNed Jun 21, 2020 2:15 pm od zugicradovan » kolaci od sojeNed Apr 28, 2019 4:11 pm od zugicradovan » Soja poreklo priprema i jos po nestoPon Apr 01, 2019 6:52 pm od zugicradovan » kuhinjski aparati za pripremu sirove hrane?Pet Jan 25, 2019 9:47 am od Pevaljka » Sojino mlekoPet Feb 23, 2018 5:17 pm od zugicradovan » Novi clanSub Jul 18, 2015 9:26 pm od TechnciKing » Veganski omletPet Maj 15, 2015 11:08 am od AmonRa » Vitamix blenderPet Maj 15, 2015 10:44 am od AmonRa » Imate li savet?Sre Mar 25, 2015 11:53 am od Rodman » Totalna terapija Rudolfa BrojsaNed Mar 15, 2015 9:37 pm od statomir » Šta raditi kada su ukućani mesožderi?Sre Jan 28, 2015 10:00 am od Adonia » ZAPECENE MAKARONE SA PARADAJZOMPet Dec 26, 2014 8:58 pm od cmile » Musaka od spanaca i pirincaPet Dec 26, 2014 3:05 pm od cmile » potrbni saveti novajliji....Pet Dec 26, 2014 2:03 pm od jelena1gol » Tofu - uradi samČet Nov 20, 2014 6:22 pm od zugicradovan » Koliko nas je na Facebook-u?Pon Nov 17, 2014 6:49 am od Drama » Biljna mleka u aparatuČet Nov 13, 2014 9:52 pm od Branko » 80/10/10 DietČet Avg 28, 2014 7:56 am od Branko » Lijek za rak ?Pet Jul 25, 2014 10:12 am od armageddon381 |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 28 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 28 Gosta :: 2 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 326 dana Sub Sep 17, 2011 2:08 pm |
Čajevi za |
|
|
| Ima i dobrih lekara! | |
|
+6Branko marijana021 hana-banana Bambina Helena anett 10 posters | Autor | Poruka |
---|
anett site admin
Broj poruka : 896 Godina : 56 Datum upisa : 13.10.2007
| Naslov: Ima i dobrih lekara! Sre Dec 12, 2007 11:00 pm | |
| Cesto pricamo ovde o losim preporukama lekara u vezi ishrane.E, ja sam procitala sta je mojoj svekrvi preporucila njena(jako mlada) lekarka i prijatno se iznenadila.Evo sta pise: -jedite dosta salata od svezeg povrca,ali umesto sirceta koristite limunov sok. -umesto kuhinjske koristite morsku so -hranu pripremajte na leso,a onda prelijte po zelji maslinovim uljem(maslinovo ulje koristite i za prelivanje salata) -mozete povremeno jesti ribu i laksa posna mesa(ne przena i ne pohovana) -prijale bi vam corbe i variva -mozete jesti kombinacije testenina ili rize sa povrcem -koristite dosta svezeg zacinskog bilja(belo luka,celera,persuna,...) -hleb svedite na minimum i neka bude crni,ako je moguce od vise vrsta zitarica -mleko i mlecne proizvode izbegavajte -ako koristite jaja neka to ne bude vise od jednog sedmicno -izbacite slatkise a umesto njih mosete se zasladiti vocem koje uvek treba jesti na prazan stomak i bar pola sata posle toga ne jesti drugu hranu -trudite se da nabavite filter za vodu ili pijte negaziranu mineralnu vodu -upotreba mikrotalasne pecnice je veoma stetna -neophodna je fizicka aktivnost koja uskladjuje duh i telo Koliko lekara znate da ovako savetuju pacijente?Ja dosad nisam naisla na takvog. Nadam se da ce biti sve vise mladih i "probudjenih" lekara koji ce stvarno da lece ljude i da otkriju sta je ustvari zdravlje. | |
| | | Helena raw expert
Broj poruka : 667 Lokacija : Zagreb Datum upisa : 12.05.2007
| Naslov: Re: Ima i dobrih lekara! Čet Dec 13, 2007 12:31 am | |
| Ovo je vec science fiction... Ja...ja sam u soku | |
| | | anett site admin
| Naslov: Re: Ima i dobrih lekara! Čet Dec 13, 2007 12:38 am | |
| Pocelo je,pocelo!Izgleda da se polako menja kolektivna svest ljudi,sporo doduse,ali... | |
| | | Bambina devoted2raw
Broj poruka : 393 Godina : 46 Lokacija : Zemun Datum upisa : 02.04.2007
| | | | hana-banana Član
Broj poruka : 81 Godina : 48 Lokacija : Toronto Datum upisa : 14.11.2007
| Naslov: Re: Ima i dobrih lekara! Čet Dec 13, 2007 2:03 pm | |
| To je bas prijatno iznenadjenje i to treba pohvaliti, cisto da se ta praksa podstakne i odrzi. Na zapadu je sve to malo komplikovanije. Ovde su lobiji mesne industrije, mlijecne industrije i industrije skart hrane tako jaki da je zaista pravo cudo naici na ljekara opste prakse sirokih shvatanja. Kada i naidjem na takve, ja im se divim jer vjerujem da je tesko proci kroz konvencionalni sistem obrazovanja za tu struku, izdrzavati konstantne marketinske napade i ipak zadrzati otvoren um i svijest da postoji drugi nacin. | |
| | | anett site admin
| Naslov: Re: Ima i dobrih lekara! Čet Dec 13, 2007 3:30 pm | |
| hana-banana,potpuno si u pravu. Sad,da ne bude da samo kudim savremenu medicinu i lekare,imam i razumevanja za njih.Celo skolovanje im protice u izucavanju bolesti,a niko ih ne uci sta je zdravlje i kako doci do njega(ako izuzmemo terapije lekovima).Oni rade svoj posao najbolje sto mogu,ali to ocigledno nije dovoljno.Da jeste ne bi covecanstvo sve vise poboljevalo.Vreme je da se otvore i za drugaciji pristup lecenju,kombinuju i mozda otkriju neocekivano... | |
| | | marijana021 Urednik
Broj poruka : 212 Godina : 43 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Master zastite zivotne sredine hobi : sport, priroda Datum upisa : 29.09.2007
| Naslov: Re: Ima i dobrih lekara! Čet Feb 07, 2008 4:14 pm | |
| Problem je u tome sto ne rade svoj posao najbolje sto mogu, zahvaljujuci doktorima ja sam postala hronicni bolesnik veoma mlada. Izgubili su mi karton sa svim rezultatima akutnog btonhitisa, koji mi se posle par meseci vratio (zahvaljujuci gripi) isla sam kod 5 lekara opste prakse u Studentskoj ambulanti u Novom Sadu, gde su navodno dobri lekari, rade sa omladinom ali niko od tih 5 lekara nije posle pregleda ustanovio da ja jako tesko disem Pa mi je svaki naravno prepisao po turu antibiotika onako odoka, pa posto mi nije bilo bolje onda jos jednu..I na kraju poludim i kazem da ne idem kuci bez uputa za specijalistu. Kad sam stigla kod spec. cim me poslusao zgrozio se i pitao pa sto nisam ranije dosla??! Sveukupno sa lecenjem 5 meseci sam dobro bila bolesna. Posledice naravno imam, zahvaljujuci tome sto sam potpuno promenila nacin zivota i ishranu, i pocela kao manijak da se bavim sportom, yogom.. te posledice nisu tako strasne kao kod drugih, svejedno pre toga sam bila potpuno zdrava, i da su radili svoj posao kako treba i ostala bih zdravija nego sto sam sada. Poenta price je da se ni u kom slucaju ne smemo osloniti samo na lekare, pogotovo one opste prakse. | |
| | | anett site admin
| Naslov: Re: Ima i dobrih lekara! Pet Feb 08, 2008 7:27 pm | |
| Marijana,zao mi je sto imas tako ruzno iskustvo sa lekarima. Ali,ko ih nema? Ja zamalo nisam dobila injekciju penicilina na koji sam alergicna,jer se niko nije potrudio da pogleda upozorenje na kartonu i knjizici.U zadnjem trenutku sam shvatila sta bi da mi ubrizgaju i udarila sam sestru po ruci. Decji lekar je mom detetu prepisao lek koji ne sme da se daje deci tog uzrasta;srecom,farmaceut je to primetio i upozorio me.Drugi put mi nisu rekli da Spalmotil sirup ne dajem detetu duze od tri dana(slabi srce i ko zna sta jos),a na kontrolnom pregledu se lekarka izbecila na mene-kako to nisam znala!Pa,da znam,ne bih ni isla lekarima! To je jedan od razloga sto sam se okrenula alternativi,pa kako mi bude.U lekare vise nemam poverenja.Cast izuzecima | |
| | | Branko Urednik
Broj poruka : 1735 Godina : 62 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine Datum upisa : 21.10.2007
| Naslov: Re: Ima i dobrih lekara! Pon Nov 10, 2008 9:27 pm | |
| Evo jos jedan lep primer... Cerka mi je na prvoj godini faxa ( za vaspitaca, uciteljicu i sl.) i imaju neki predmet o pravilnoj ishrani i zamislite - covek predavac vegetarijanac ! Cerka mi donela neku skripticu da mi pokaze posto je znala da ce me to interesovati. Evo i njegovo ime :Mr sc med. Ivanov dr Dragan internista. Evo jedan deo sa pocetka skripte : ZBUNJUJE : * Zarazne bolesti iskorenjene * Razvoj medicine, farmacije, zivotnog standarda Stvarnost : - sve vise bolesnih - granica smrti se pomera ka mladjem uzrastu - epidemija nezaraznih bolesti : gojaznost, DM, alergija, stres - smrtnost od KVB oko 60% - porast broja obolelih od malignih bolesti. GDE TO GRESI SAVREMEN COVEK ? Nemoguca je prevencija i terapija savremenih bolesti bez spoznaje i primene principa pravilne ishrane... Evo (skraceno) sta kaze za dorucak : Uvod : med+polen + casa mlake vode Voce : sveze, suseno, kompot Zitarice (celo zrno): psenica, pirinac, kukuruz, ovas, heljda, proso, raz, jecam Jezgrasto (kostunjavo) voce: bademi, orasi, lesnici mleko i mlecni proizvodi: sojino mleko RUCAK - Rucak treba po njemu poceti SALATOM a ne supom (tecna hrana na pocetku spira vec izlucene sokove za varenje hrane ) , dakle od salate zelena salata, kupus, cvekla, paradajs, paprika, luk - mahunarke: soja, pasulj, socivo, grasak, boranija... - zitarice - krstasice: kupus, kelj, karfiol, brokoli, prokelj - krompir - supe i corbe od povrca - ulja: maslinovo, nerafinisana ulja - jaja, mleko i mlecni proizvodi Za veceru ide lako svarljivo voce (ne kruske, kajsije, sljive, narandze), zitarice, caj, kompot, mleko i mlecni proizvodi. Preporuka je da se na spavanje krene sa praznim zelucem. | |
| | | Dani Član
Broj poruka : 123 Lokacija : kroz prozor gledam Kozaru Zaposlenje : Čudni su životni putevi,veoma čudni. hobi : Smijati se svakom novom jutru, još jedna nova prilika za uživanje u životu Datum upisa : 09.04.2010
| Naslov: Re: Ima i dobrih lekara! Čet Apr 22, 2010 1:33 pm | |
| Hmm, čitam o doktorima. Moja liječnica je na bolovanju. Ona dobila bebu, a ja novu liječnicu. Stalno se svađa sa pacijentima i prijeti da ima dobru zaštitu i da joj niko ništa ne može. Svašta??? | |
| | | Tea vegan vegan
Broj poruka : 375 Godina : 44 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : prevoditeljka hobi : zaštita životinja Datum upisa : 23.11.2009
| Naslov: Re: Ima i dobrih lekara! Sre Apr 28, 2010 11:14 am | |
| Mr sc med. Ivanov dr Dragan internista. Svaka čast Branko. Ovo je dokktor o kojem mnogi pričaju a moja drugarica sluša samo njegove savete i odličnog je zdravlja! i bezbrižna veganka! | |
| | | OLI novi član
Broj poruka : 29 Godina : 41 Lokacija : N. Sad Datum upisa : 17.04.2010
| Naslov: Re: Ima i dobrih lekara! Pet Apr 30, 2010 7:41 am | |
| Juče sam i ja shvatila da ima nade, tj. moguće je da će se stvari menjati na bolje, pa možda doživimo i da doktori znaju šta valja za nas i da nam to prepišu kao mlada doktorka o kojoj je pisala anett... Ta doktorka i dr Ivanov su ljudi koji čitaju i koji se ne plaše novih stvari, ne plaše se da primene nova saznanja iz domena medicine i načina ishrane (ako tako mogu da se izrazim), za razliku od ostalih koji se drže onoga da treba jesti meso, jer ima nešto što nam je neophodno.. | |
| | | Branko Urednik
Broj poruka : 1735 Godina : 62 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine Datum upisa : 21.10.2007
| Naslov: Re: Ima i dobrih lekara! Pet Apr 30, 2010 9:14 am | |
| Ima nade svakako, ali sve to ide jako sporo. Tesko je promeniti ukorenjene navike. No opusteno | |
| | | rain021 vege majstor
Broj poruka : 452 Godina : 67 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 01.05.2010
| Naslov: Re: Ima i dobrih lekara! Sub Maj 01, 2010 3:41 pm | |
| Da kazem i ja koju . Nije to tako tesko kao sto se cini. Jos uvek sam na ribi i piletini, oko 4 godine i to mozda jednom nedeljno. Razlog zasto se toga jos nisam odrekla je taj sto nisam dovoljno upoznata s tim sta, kako, koliko i sl. neceg drugog . Verujem da cu to saznati na ovom sajtu | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Ima i dobrih lekara! | |
| |
| | | | Ima i dobrih lekara! | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |