Takođe izraelsko jelo, omiljen je kao fast food.
Sastojci:250gr suve leblebije
5 čaša vode
1 kašičica sode bikarbone
3 čena sitno seckanog belog luka
1 kašičica kima
1 kašika vrlo sitno seckanog peršuna(može i suvi)
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice aleve paprike
1 1/2 kašika brašna (može belo ili integralno)
1/2 kašičice praška za pecivo (ja ga zamenjujem sodom bikarbonom)
1 kašičica korijandera (mleveno seme)
1 jaje (ja ga zamenjujem manjim narendanim krompirom)
ulje za duboko prženje
Potopiti leblebije sa 5 čaša vode i kašičicom sode bikarbone, i ostaviti da odstoji 10 sati. Dobro ocediti leblebije i samleti ih na mašini za meso. Staviti mlevenu leblebiju u duboku posudu, dodati sve začine izuzev brašna i praška za pecivo. Mikserom umutiti smesu, dodati brašno, prašak za pecivo i jaje ( u mom slučaju sodu bikarbonu i narendani krompir), nastaviti sa mućenjem da smesa bude glatka. Ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Kvasiti ruke vodom i formirati male kuglice(oko 3cm u prečniku). Pržiti ih u dubokom, zagrejanom ulju 2-3 minuta(vatra ne sme biti prejaka), dok ne dobiju tamno-zlatnu boju. Tople stavljati u lepinju ili tortilju (može integralna), preliti sa 1-2 kašike t'hine, i garnirati sa raznim salatama, maslinama itd.
Na kioscima koji prodaju falafele postoji bar 50 raznih dodataka, od seckanog kupusa, preko malog paradajza, krastavaca, rendane šargarepe, do pečenih i iseckanih paprika. Znači, pustite mašti na volju. Što više raznog povrća, to bolje.
Može se jesti i hladan, ali topao je lepši.
Eh, sad, ovaj recept bi trebalo da ide u vegetarijansku klopu, ali ja ga pravim sa rendanim krompirom i to preporučujem i drugima, pa je možda bolje da ostane ovde?