Zadnje teme | » SokovniciNed Jul 23, 2023 10:26 am od Arijel5 » moj kuvarNed Jun 21, 2020 2:15 pm od zugicradovan » kolaci od sojeNed Apr 28, 2019 4:11 pm od zugicradovan » Soja poreklo priprema i jos po nestoPon Apr 01, 2019 6:52 pm od zugicradovan » kuhinjski aparati za pripremu sirove hrane?Pet Jan 25, 2019 9:47 am od Pevaljka » Sojino mlekoPet Feb 23, 2018 5:17 pm od zugicradovan » Novi clanSub Jul 18, 2015 9:26 pm od TechnciKing » Veganski omletPet Maj 15, 2015 11:08 am od AmonRa » Vitamix blenderPet Maj 15, 2015 10:44 am od AmonRa » Imate li savet?Sre Mar 25, 2015 11:53 am od Rodman » Totalna terapija Rudolfa BrojsaNed Mar 15, 2015 9:37 pm od statomir » Šta raditi kada su ukućani mesožderi?Sre Jan 28, 2015 10:00 am od Adonia » ZAPECENE MAKARONE SA PARADAJZOMPet Dec 26, 2014 8:58 pm od cmile » Musaka od spanaca i pirincaPet Dec 26, 2014 3:05 pm od cmile » potrbni saveti novajliji....Pet Dec 26, 2014 2:03 pm od jelena1gol » Tofu - uradi samČet Nov 20, 2014 6:22 pm od zugicradovan » Koliko nas je na Facebook-u?Pon Nov 17, 2014 6:49 am od Drama » Biljna mleka u aparatuČet Nov 13, 2014 9:52 pm od Branko » 80/10/10 DietČet Avg 28, 2014 7:56 am od Branko » Lijek za rak ?Pet Jul 25, 2014 10:12 am od armageddon381 |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 139 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 139 Gosta :: 1 Provajder Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 326 dana Sub Sep 17, 2011 2:08 pm |
Čajevi za |
|
|
| Znam da je još rano... | |
|
+4tedi Viki de Marko FelisDomestica Olivera 8 posters | Autor | Poruka |
---|
Olivera Sprout
Broj poruka : 1162 Godina : 57 Lokacija : Beograd/Čortanovci Datum upisa : 31.12.2006
| Naslov: Znam da je još rano... Uto Jan 30, 2007 8:47 pm | |
| Možemo makar da ispričamo šta smo sve ostavili, na koji način, šta je ispalo dobro a šta manje dobro...Od onoga što nam se nalazi u zamrzivaču, pa do sadržaja tegli i kaca! | |
| | | FelisDomestica vege majstor
Broj poruka : 192 Godina : 62 Lokacija : Beograd hobi : Setnje po prirodi i proucavanje gljiva i bilja... Datum upisa : 29.01.2007
| Naslov: Re: Znam da je još rano... Sre Jan 31, 2007 12:14 am | |
| Meni se ne čini da je rano. Recimo, marinirani kesten. Ja ostavljam dosta toga što nađem u prirodi, i evo, još malo i vreme je za Sremuš, Allium ursinum, poznat i kao divlji beli luk, medveđi luk itd. Mnogo je lepši kad se na vreme nabere u prirodi, nego onaj matori koji nam babe iznose na pijac. Listovi se prosto zamrznu u zamrzivaču, i posle se stavljaju u pite, proje, salate kao što je blitva, i slično. Eh, sad, ovo što sam ja napisala deluje tako jadno u odnosu na one vaše specijalitete, ali možda nekome zatreba. | |
| | | Viki de Marko Počasni član
Broj poruka : 164 Godina : 51 Lokacija : Smederevo hobi : hobi - Web grafika Datum upisa : 03.01.2007
| Naslov: Re: Znam da je još rano... Sre Jan 31, 2007 10:09 am | |
| Zasto jadno, pa ovaj savet je zlata vredan. Uvek je bolje ostaviti zimnicu na vreme, od svezih i mladih biljaka nego kasnije kada omatore. | |
| | | Olivera Sprout
Broj poruka : 1162 Godina : 57 Lokacija : Beograd/Čortanovci Datum upisa : 31.12.2006
| Naslov: Re: Znam da je još rano... Sre Jan 31, 2007 10:23 am | |
| i meni se svidja to branje sremuša, listovi su mu mnogo ukusni, ja sad kako više jedem sve u sirovom stanju, imam ogroman apetit za sve što je zeleno! | |
Broj poruka : 192 Godina : 62 Lokacija : Beograd hobi : Setnje po prirodi i proucavanje gljiva i bilja... Datum upisa : 29.01.2007
| Naslov: Re: Znam da je još rano... Sre Jan 31, 2007 11:54 pm | |
| onda ću da javim čim krene prvi Sremuš. | |
| Naslov: Re: Znam da je još rano... Čet Feb 22, 2007 7:28 pm | |
| Krenuo je prvi sremuš! Dobila sam informaciju večeras. A krenuo je i luk vlasac. Devojke, vreme je za šumu ili da skenirate šta se nudi po pijacama. | |
| | | tedi Šef za maštovite dekoracije
Broj poruka : 484 Godina : 43 Lokacija : Beograd Datum upisa : 20.01.2007
| Naslov: Re: Znam da je još rano... Pet Feb 23, 2007 6:15 pm | |
| a gde se to moze traziti u okolili Bgd Ada ili nesto dr? i koliko je to sve cisto jer je ovo ipak prilicno zagadjena sredina ili mozda gresim? mi smo trazili neke travke u okolini Banje Koviljace tj na Gucevu... | |
| Naslov: Re: Znam da je još rano... Pet Feb 23, 2007 7:32 pm | |
| - tedi ::
- a gde se to moze traziti u okolili Bgd Ada ili nesto dr? i koliko je to sve cisto jer je ovo ipak prilicno zagadjena sredina ili mozda gresim? mi smo trazili neke travke u okolini Banje Koviljace tj na Gucevu...
Ima ga u celoj okolini Beograda, obično oko potoka. Dovoljno je da je udaljen 100m od puta, jer teški metali kojih ima u izduvnim gasovima, vrlo brzo padaju na tlo. Ako ga sama bereš, a nikada ga nisi videla, onda je bolje da ga kupiš na pijaci. Može da se zameša sa nekim otrovnim biljkama. Više o njemu imaš na http://mojforum.org/phpBB2/fungi/viewtopic.php?p=217#217 | |
| | | Olivera Sprout
| Naslov: Re: Znam da je još rano... Sub Feb 24, 2007 10:30 pm | |
| Sremuš danas kupljen na pijaci Zaista je mlad....Počinje sezona sremuša, biće dobre salate Što se tiče luka vlasca, to ćemo da posejemo u sanduk, i onda ćemo uvek imati svež evo dajem sliku koju sam maznula sa foruma mikološkog društva (nadam se da mi Felis neće zameriti) | |
| Naslov: Vlasac Sub Mar 10, 2007 6:10 pm | |
| Danas sam bila u šumi, i moram da izvestim da je krenuo lik vlasac ili kako ga neki zovu vlašac. To je divlji crni luk, veoma prijatnog mirisa i ukusa. Možete ga ostaviti tako što ćete da ga osušite u rerni, nakon toga ga izlomite i ostavite u tegli. Za upotrebu meljite manje količine vlasca u mlinu za kafu. Izvrstan je kao dodatak jelima, namazima ili kao dodatak sosovima, kao i samom maslinovom ulju. Gledajte dobro po pijacama, i kupujte dok je mlad. | |
| | | tedi Šef za maštovite dekoracije
Broj poruka : 484 Godina : 43 Lokacija : Beograd Datum upisa : 20.01.2007
| Naslov: Re: Znam da je još rano... Ned Mar 11, 2007 4:55 pm | |
| Prvo treba ići u šumu i nabrati dren ili kako se još kaže, drenj, drenak, drenjinu. Zatim treba odvojiti koštice mukotrpnim pasiranjem. A sad tek dolazi ono pravo! Koliko drena, toliko šećera i sve to mešati da postane jednolična masa, oko otprilike 3 (slovima: tri!!!!) sata! Ja ne znam ali verovatno ima nesto sto se moze ubaciti umesto secera pa ako znate upisite. I to je to ne kuva se ali treba dosta vremena da se napravi pa ko voli nek izvoli:D | |
| Naslov: Re: Znam da je još rano... Pon Mar 12, 2007 8:55 am | |
| - tedi ::
- Prvo treba ići u šumu i nabrati dren ili kako se još kaže, drenj, drenak, drenjinu. Zatim treba odvojiti koštice mukotrpnim pasiranjem. A sad tek dolazi ono pravo! Koliko drena, toliko šećera i sve to mešati da postane jednolična masa, oko otprilike 3 (slovima: tri!!!!) sata!
Ja ne znam ali verovatno ima nesto sto se moze ubaciti umesto secera pa ako znate upisite. I to je to ne kuva se ali treba dosta vremena da se napravi pa ko voli nek izvoli:D Ja to pravim stalno, mozda ce korisiti informacija iz prve ruke. Drenjine treba da budu potpuno zrele, onda se relativno lako pasiraju, tacnije oko sat vremena je potrebno da se propasira 1 kg drenjina. Drenjine su prepune pektina, pa nije potrebno kuvanje, a ni konzervansi. Mesaju se 3 do 4 sata, ne bi trebalo praviti pauzu, mada ja to ne mogu da izdrzim, pa ih mesam oko 6 sati, uz pauze. Strasno boli ruka. Elem, moguce je mesati mikserom, ako mikser pristane da izdrzi, i onda proces traje oko 1 sat. od tamno crvene treba da se stigne do ruzicaste boje i tada je pekmez gotov. Pekmez od drenjina se koristi u jako malim kolicinama, jer je suvise jak, recimo kao sloj izmedju testa i fila u nekim kolacima, tek toliko da malo promeni ukus. Druga varijanta, je da se ispasirane drenjine ostave u zamrzivac, u malim casicama, pa kada zelite da ih koristite, samo ih izvadite i pomesate sa medom. Mozda bi uspelo i da se med stavlja umesto secera, ali trebalo bi odrediti kolicine, jer med je mnogo sladji id secera. Tedi, dobra je to ideja, treba razraditi i videti sta moze da se ucini da pekmez od drenjina bude potpuno zdrav. | |
| | | snow novi član
Broj poruka : 1 Datum upisa : 24.03.2007
| Naslov: Re: Znam da je još rano... Sub Mar 24, 2007 11:35 pm | |
| evo jos jedne ideje: uvece dobro operete paprike,dobro ih izbrisete ,iseckate na kockice,stavite ih na posluzavnik posolite i ostavite da prenoce,ujutru ih ocedite i opet dobro izbrisete,i redjate u teglu paprike,beli luk i nanu(mentu) ovo dvoje dodate po ukusu,kada stignete do vrha tegle nalijete uljem i zatvorite. Neotvoreno moze dugo da stoji a otvoreno cuvajte u frizideru. Ja koristim u salatama ulje je fenomenalno za razna jela,ima divan bogat ukus. Pozdrav | |
| | | Olivera Sprout
| Naslov: Re: Znam da je još rano... Pon Mar 26, 2007 9:41 am | |
| Ovo sa paprikama zvuči dobro, taj recept treba sačuvati za jesen U medjuvremenu, pošto nisam brala sremuš, dobila sam ga od majke mog prijatelja, koja je išla u berbu, i sad je već spakovan u zamrzivač. | |
| | | Bambina devoted2raw
Broj poruka : 393 Godina : 46 Lokacija : Zemun Datum upisa : 02.04.2007
| Naslov: Re: Znam da je još rano... Sub Jun 23, 2007 12:32 am | |
| Samlela sam višnje,umešala žuti šećer, on je kao manje štetan, kada se rastvorio šećer kroz gazu sam procedila sok i stavila ga u plastične flaše pa u zamrzivač. To je onaj klasičan recept za sirup, a ja sam mu samo dodala malo cimeta, karanfilića i muskatnog oraščića!
| |
| | | ljubicica novi član
Broj poruka : 84 Lokacija : Zeltweg Austrija Datum upisa : 02.07.2007
| Naslov: Re: Znam da je još rano... Pet Jul 06, 2007 9:44 am | |
| Nemate poima koliko ste sretne da mozete sve to da nadjete na pijaci i da kupite. Ovde gde mi zivimo nema brate ni paprike, ni domaceg voca.
Moj otac je inace rodom iz Leskovca, i onda zamislite jednu paprikarku koja mora da zivi bez crvene paprike, bez babure koju obilato u mom kraju koriste za punjenje kupusom, kajmakom i ostalim sastojcima.
Dosuse ima ovde neka sugava Madjarska zuta paprika, pretpostavljam iz staklenika jer je jednako ukusna kao krpara u mom hodniku. Nesto bezukusnije nisam jela u zivotu.
Inace dobro je ko ima crvenu mesnu papriku koja se koristi za ajvar, da je ispece na plotni i oljusti i pusti da se dobro ocedi. Tako pecenu papriku mozete ostaviti u zamrszivacu za zimu i jesti je sa apetitom jer je uvek sveza. Za one koji ne znaju kako se pravi salata od pecene paprike evo jednog: otpite papriku (ako je bila u zamrzivacu) ocedite je, posolite i pospite sitno seckanim belim lukom, jabukovim sircetom, i hladno cedjenim uljem, naj bolje od semena bundeve. Nadam da ce vam se svideti. | |
| | | zanahoria Urednik
Broj poruka : 481 Godina : 44 Lokacija : Beograd Datum upisa : 19.02.2007
| Naslov: Re: Znam da je još rano... Pon Avg 20, 2007 10:00 am | |
| 5 lit.mlake vode
2 kasike jabukovog ili pirincanog sirceta
5 kasika morske soli
parce hleba
mirodjija po ukusu
Sve stavimo sa krastavcima u staktlenu posudu,hleb ide na vrh,a za 2 dana treba da se izvadi.Obavezno posuda mora biti na suncu!!! Nije lose da se stavi neki tanjir na posudu da nebi nas omaetale neke muve ili slicno.Za 3-4 dana je gotovo,to se vidi po tome da su krastavci jednako zeleni,znaci po boji i moze da se konzumira. preuzeto sa foruma healthy cooking od clanice Nori
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Znam da je još rano... | |
| |
| | | | Znam da je još rano... | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |