Zdrava ishrana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vegetarijanski i veganski recepti - zdravlje na vašem tanjiru!

PrijemPristupiRegistruj sePortalliLatest imagesGalerijaTraži
Zadnje teme
» Sokovnici
Znam da je još rano... Icon_minitimeNed Jul 23, 2023 10:26 am od Arijel5

» moj kuvar
Znam da je još rano... Icon_minitimeNed Jun 21, 2020 2:15 pm od zugicradovan

» kolaci od soje
Znam da je još rano... Icon_minitimeNed Apr 28, 2019 4:11 pm od zugicradovan

» Soja poreklo priprema i jos po nesto
Znam da je još rano... Icon_minitimePon Apr 01, 2019 6:52 pm od zugicradovan

» kuhinjski aparati za pripremu sirove hrane?
Znam da je još rano... Icon_minitimePet Jan 25, 2019 9:47 am od Pevaljka

» Sojino mleko
Znam da je još rano... Icon_minitimePet Feb 23, 2018 5:17 pm od zugicradovan

» Novi clan
Znam da je još rano... Icon_minitimeSub Jul 18, 2015 9:26 pm od TechnciKing

» Veganski omlet
Znam da je još rano... Icon_minitimePet Maj 15, 2015 11:08 am od AmonRa

» Vitamix blender
Znam da je još rano... Icon_minitimePet Maj 15, 2015 10:44 am od AmonRa

» Imate li savet?
Znam da je još rano... Icon_minitimeSre Mar 25, 2015 11:53 am od Rodman

» Totalna terapija Rudolfa Brojsa
Znam da je još rano... Icon_minitimeNed Mar 15, 2015 9:37 pm od statomir

» Šta raditi kada su ukućani mesožderi?
Znam da je još rano... Icon_minitimeSre Jan 28, 2015 10:00 am od Adonia

» ZAPECENE MAKARONE SA PARADAJZOM
Znam da je još rano... Icon_minitimePet Dec 26, 2014 8:58 pm od cmile

» Musaka od spanaca i pirinca
Znam da je još rano... Icon_minitimePet Dec 26, 2014 3:05 pm od cmile

» potrbni saveti novajliji....
Znam da je još rano... Icon_minitimePet Dec 26, 2014 2:03 pm od jelena1gol

» Tofu - uradi sam
Znam da je još rano... Icon_minitimeČet Nov 20, 2014 6:22 pm od zugicradovan

» Koliko nas je na Facebook-u?
Znam da je još rano... Icon_minitimePon Nov 17, 2014 6:49 am od Drama

» Biljna mleka u aparatu
Znam da je još rano... Icon_minitimeČet Nov 13, 2014 9:52 pm od Branko

» 80/10/10 Diet
Znam da je još rano... Icon_minitimeČet Avg 28, 2014 7:56 am od Branko

» Lijek za rak ?
Znam da je još rano... Icon_minitimePet Jul 25, 2014 10:12 am od armageddon381

Ključne reči
puding indijskih kakao avokado free tofu sladoled jogurt Knjige keks proso recepti namaz vegane maslacka kopriva sirova tikvice šargarepa oraha piramida majonez sremusa sirove kafa vegetarijanci
Pristupi
Korisničko ime:
Šifra:
Pristupi automatski pri svakoj poseti: 
:: Zaboravio sam šifru
Ko je trenutno na forumu
Imamo 139 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 139 Gosta :: 1 Provajder

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 326 dana Sub Sep 17, 2011 2:08 pm
Čajevi za

Znam da je još rano...

Ići dole 
+4
tedi
Viki de Marko
FelisDomestica
Olivera
8 posters
AutorPoruka
Olivera
Sprout
Sprout
Olivera

Broj poruka : 1162
Godina : 57
Datum upisa : 31.12.2006

Znam da je još rano... Empty
PočaljiNaslov: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitimeUto Jan 30, 2007 8:47 pm

Možemo makar da ispričamo šta smo sve ostavili, na koji način, šta je ispalo dobro a šta manje dobro...Od onoga što nam se nalazi u zamrzivaču, pa do sadržaja tegli i kaca!
Nazad na vrh Ići dole
http://www.sirovahrana.rs
FelisDomestica
vege majstor
vege majstor
FelisDomestica

Broj poruka : 192
Godina : 62
hobi : Setnje po prirodi i proucavanje gljiva i bilja...
Datum upisa : 29.01.2007

PočaljiNaslov: Re: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitimeSre Jan 31, 2007 12:14 am

Meni se ne čini da je rano.Very Happy Recimo, marinirani kesten.
Ja ostavljam dosta toga što nađem u prirodi, i evo, još malo i vreme je za Sremuš, Allium ursinum, poznat i kao divlji beli luk, medveđi luk itd. Mnogo je lepši kad se na vreme nabere u prirodi, nego onaj matori koji nam babe iznose na pijac. Listovi se prosto zamrznu u zamrzivaču, i posle se stavljaju u pite, proje, salate kao što je blitva, i slično.
Eh, sad, ovo što sam ja napisala deluje tako jadno u odnosu na one vaše specijalitete, ali možda nekome zatreba.Embarassed
Nazad na vrh Ići dole
Viki de Marko
Počasni član
Počasni član
Viki de Marko

Broj poruka : 164
Godina : 51
hobi : hobi - Web grafika
Datum upisa : 03.01.2007

PočaljiNaslov: Re: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitimeSre Jan 31, 2007 10:09 am

Zasto jadno, pa ovaj savet je zlata vredan. Uvek je bolje ostaviti zimnicu na vreme, od svezih i mladih biljaka nego kasnije kada omatore.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.svetgrafike.com
Olivera
Sprout
Sprout
Olivera

PočaljiNaslov: Re: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitimeSre Jan 31, 2007 10:23 am

i meni se svidja to branje sremuša, listovi su mu mnogo ukusni, ja sad kako više jedem sve u sirovom stanju, imam ogroman apetit za sve što je zeleno!
Nazad na vrh Ići dole
FelisDomestica
vege majstor
vege majstor
FelisDomestica

PočaljiNaslov: Re: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitimeSre Jan 31, 2007 11:54 pm

onda ću da javim čim krene prvi Sremuš.Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
FelisDomestica
vege majstor
vege majstor
FelisDomestica

PočaljiNaslov: Re: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitimeČet Feb 22, 2007 7:28 pm

Krenuo je prvi sremuš!emotions Dobila sam informaciju večeras. A krenuo je i luk vlasac.

Devojke, vreme je za šumu ili da skenirate šta se nudi po pijacama.party
Nazad na vrh Ići dole
tedi
Šef za maštovite dekoracije
tedi

Broj poruka : 484
Godina : 43
Datum upisa : 20.01.2007

PočaljiNaslov: Re: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitimePet Feb 23, 2007 6:15 pm

a gde se to moze traziti u okolili Bgd Ada ili nesto dr? i koliko je to sve cisto jer je ovo ipak prilicno zagadjena sredina ili mozda gresim? mi smo trazili neke travke u okolini Banje Koviljace tj na Gucevu...
Nazad na vrh Ići dole
FelisDomestica
vege majstor
vege majstor
FelisDomestica

PočaljiNaslov: Re: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitimePet Feb 23, 2007 7:32 pm

tedi ::
a gde se to moze traziti u okolili Bgd Ada ili nesto dr? i koliko je to sve cisto jer je ovo ipak prilicno zagadjena sredina ili mozda gresim? mi smo trazili neke travke u okolini Banje Koviljace tj na Gucevu...

Ima ga u celoj okolini Beograda, obično oko potoka. Dovoljno je da je udaljen 100m od puta, jer teški metali kojih ima u izduvnim gasovima, vrlo brzo padaju na tlo.

Ako ga sama bereš, a nikada ga nisi videla, onda je bolje da ga kupiš na pijaci. Može da se zameša sa nekim otrovnim biljkama.

Više o njemu imaš na http://mojforum.org/phpBB2/fungi/viewtopic.php?p=217#217
Nazad na vrh Ići dole
Olivera
Sprout
Sprout
Olivera

PočaljiNaslov: Re: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitimeSub Feb 24, 2007 10:30 pm

Sremuš danas kupljen na pijaci Smile Zaista je mlad....Počinje sezona sremuša, biće dobre salate emotions
Što se tiče luka vlasca, to ćemo da posejemo u sanduk, i onda ćemo uvek imati svež

evo dajem sliku koju sam maznula sa foruma mikološkog društva (nadam se da mi Felis neće zameriti)

Znam da je još rano... F_Alliumursinm_9b8a086
Nazad na vrh Ići dole
FelisDomestica
vege majstor
vege majstor
FelisDomestica

PočaljiNaslov: Vlasac   Znam da je još rano... Icon_minitimeSub Mar 10, 2007 6:10 pm

Danas sam bila u šumi, i moram da izvestim da je krenuo lik vlasac ili kako ga neki zovu vlašac. To je divlji crni luk, veoma prijatnog mirisa i ukusa.
Možete ga ostaviti tako što ćete da ga osušite u rerni, nakon toga ga izlomite i ostavite u tegli. Za upotrebu meljite manje količine vlasca u mlinu za kafu.
Izvrstan je kao dodatak jelima, namazima ili kao dodatak sosovima, kao i samom maslinovom ulju.
Gledajte dobro po pijacama, i kupujte dok je mlad.cheers
Nazad na vrh Ići dole
tedi
tedi

Broj poruka : 484
Godina : 43
Datum upisa : 20.01.2007

PočaljiNaslov: Re: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitimeNed Mar 11, 2007 4:55 pm

Prvo treba ići u šumu i nabrati dren ili kako se još kaže, drenj, drenak, drenjinu. Zatim treba odvojiti koštice mukotrpnim pasiranjem. A sad tek dolazi ono pravo! Koliko drena, toliko šećera i sve to mešati da postane jednolična masa, oko otprilike 3 (slovima: tri!!!!) sata!
Ja ne znam ali verovatno ima nesto sto se moze ubaciti umesto secera pa ako znate upisite. I to je to ne kuva se ali treba dosta vremena da se napravi pa ko voli nek izvoli:D
Nazad na vrh Ići dole
FelisDomestica
vege majstor
vege majstor
FelisDomestica

PočaljiNaslov: Re: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitimePon Mar 12, 2007 8:55 am

tedi ::
Prvo treba ići u šumu i nabrati dren ili kako se još kaže, drenj, drenak, drenjinu. Zatim treba odvojiti koštice mukotrpnim pasiranjem. A sad tek dolazi ono pravo! Koliko drena, toliko šećera i sve to mešati da postane jednolična masa, oko otprilike 3 (slovima: tri!!!!) sata!
Ja ne znam ali verovatno ima nesto sto se moze ubaciti umesto secera pa ako znate upisite. I to je to ne kuva se ali treba dosta vremena da se napravi pa ko voli nek izvoli:D

Ja to pravim stalno, mozda ce korisiti informacija iz prve ruke. Drenjine treba da budu potpuno zrele, onda se relativno lako pasiraju, tacnije oko sat vremena je potrebno da se propasira 1 kg drenjina.
Drenjine su prepune pektina, pa nije potrebno kuvanje, a ni konzervansi.
Mesaju se 3 do 4 sata, ne bi trebalo praviti pauzu, mada ja to ne mogu da izdrzim, pa ih mesam oko 6 sati, uz pauze. Strasno boli ruka. emotions
Elem, moguce je mesati mikserom, ako mikser pristane da izdrzi, i onda proces traje oko 1 sat. od tamno crvene treba da se stigne do ruzicaste boje i tada je pekmez gotov.
Pekmez od drenjina se koristi u jako malim kolicinama, jer je suvise jak, recimo kao sloj izmedju testa i fila u nekim kolacima, tek toliko da malo promeni ukus.
Druga varijanta, je da se ispasirane drenjine ostave u zamrzivac, u malim casicama, pa kada zelite da ih koristite, samo ih izvadite i pomesate sa medom. Mozda bi uspelo i da se med stavlja umesto secera, ali trebalo bi odrediti kolicine, jer med je mnogo sladji id secera.
Tedi, dobra je to ideja, treba razraditi i videti sta moze da se ucini da pekmez od drenjina bude potpuno zdrav. love
Nazad na vrh Ići dole
snow
novi član
novi član

Broj poruka : 1
Datum upisa : 24.03.2007

PočaljiNaslov: Re: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitimeSub Mar 24, 2007 11:35 pm

evo jos jedne ideje:
uvece dobro operete paprike,dobro ih izbrisete ,iseckate na kockice,stavite ih na posluzavnik posolite i ostavite da prenoce,ujutru ih ocedite i opet dobro izbrisete,i redjate u teglu paprike,beli luk i nanu(mentu) ovo dvoje dodate po ukusu,kada stignete do vrha tegle nalijete uljem i zatvorite.
Neotvoreno moze dugo da stoji a otvoreno cuvajte u frizideru.
Ja koristim u salatama ulje je fenomenalno za razna jela,ima divan bogat ukus.
Pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
Olivera
Sprout
Sprout
Olivera

PočaljiNaslov: Re: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitimePon Mar 26, 2007 9:41 am

Ovo sa paprikama zvuči dobro, taj recept treba sačuvati za jesen Smile
U medjuvremenu, pošto nisam brala sremuš, dobila sam ga od majke mog prijatelja, koja je išla u berbu, i sad je već spakovan u zamrzivač.
Nazad na vrh Ići dole
Bambina
devoted2raw
devoted2raw
Bambina

Broj poruka : 393
Godina : 46
Datum upisa : 02.04.2007

PočaljiNaslov: Re: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitimeSub Jun 23, 2007 12:32 am

Samlela sam višnje,umešala žuti šećer, on je kao manje štetan, kada se rastvorio šećer kroz gazu sam procedila sok i stavila ga u plastične flaše pa u zamrzivač. To je onaj klasičan recept za sirup, a ja sam mu samo dodala malo cimeta, karanfilića i muskatnog oraščića!
Nazad na vrh Ići dole
ljubicica
novi član
novi član

Broj poruka : 84
Datum upisa : 02.07.2007

PočaljiNaslov: Re: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitimePet Jul 06, 2007 9:44 am

Nemate poima koliko ste sretne da mozete sve to da nadjete na pijaci i da kupite. Ovde gde mi zivimo nema brate ni paprike, ni domaceg voca.

Moj otac je inace rodom iz Leskovca, i onda zamislite jednu paprikarku koja mora da zivi bez crvene paprike, bez babure koju obilato u mom kraju koriste za punjenje kupusom, kajmakom i ostalim sastojcima.

Dosuse ima ovde neka sugava Madjarska zuta paprika, pretpostavljam iz staklenika jer je jednako ukusna kao krpara u mom hodniku. Nesto bezukusnije nisam jela u zivotu.

Inace dobro je ko ima crvenu mesnu papriku koja se koristi za ajvar, da je ispece na plotni i oljusti i pusti da se dobro ocedi.
Tako pecenu papriku mozete ostaviti u zamrszivacu za zimu i jesti je sa apetitom jer je uvek sveza.
Za one koji ne znaju kako se pravi salata od pecene paprike evo jednog:
otpite papriku (ako je bila u zamrzivacu) ocedite je, posolite i pospite sitno seckanim belim lukom, jabukovim sircetom, i hladno cedjenim uljem, naj bolje od semena bundeve.
Nadam da ce vam se svideti.
Nazad na vrh Ići dole
zanahoria
Urednik
Urednik
zanahoria

Broj poruka : 481
Godina : 44
Datum upisa : 19.02.2007

PočaljiNaslov: Re: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitimePon Avg 20, 2007 10:00 am

5 lit.mlake vode

2 kasike jabukovog ili pirincanog sirceta

5 kasika morske soli

parce hleba

mirodjija po ukusu

Sve stavimo sa krastavcima u staktlenu posudu,hleb ide na vrh,a za 2 dana treba da se izvadi.Obavezno posuda mora biti na suncu!!! Nije lose da se stavi neki tanjir na posudu da nebi nas omaetale neke muve ili slicno.Za 3-4 dana je gotovo,to se vidi po tome da su krastavci jednako zeleni,znaci po boji i moze da se konzumira.

preuzeto sa foruma healthy cooking od clanice Nori
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Znam da je još rano...   Znam da je još rano... Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Znam da je još rano...
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Zdrava ishrana :: Recepti :: Zdrava zimnica-
Skoči na: