Zadnje teme | » SokovniciNed Jul 23, 2023 10:26 am od Arijel5 » moj kuvarNed Jun 21, 2020 2:15 pm od zugicradovan » kolaci od sojeNed Apr 28, 2019 4:11 pm od zugicradovan » Soja poreklo priprema i jos po nestoPon Apr 01, 2019 6:52 pm od zugicradovan » kuhinjski aparati za pripremu sirove hrane?Pet Jan 25, 2019 9:47 am od Pevaljka » Sojino mlekoPet Feb 23, 2018 5:17 pm od zugicradovan » Novi clanSub Jul 18, 2015 9:26 pm od TechnciKing » Veganski omletPet Maj 15, 2015 11:08 am od AmonRa » Vitamix blenderPet Maj 15, 2015 10:44 am od AmonRa » Imate li savet?Sre Mar 25, 2015 11:53 am od Rodman » Totalna terapija Rudolfa BrojsaNed Mar 15, 2015 9:37 pm od statomir » Šta raditi kada su ukućani mesožderi?Sre Jan 28, 2015 10:00 am od Adonia » ZAPECENE MAKARONE SA PARADAJZOMPet Dec 26, 2014 8:58 pm od cmile » Musaka od spanaca i pirincaPet Dec 26, 2014 3:05 pm od cmile » potrbni saveti novajliji....Pet Dec 26, 2014 2:03 pm od jelena1gol » Tofu - uradi samČet Nov 20, 2014 6:22 pm od zugicradovan » Koliko nas je na Facebook-u?Pon Nov 17, 2014 6:49 am od Drama » Biljna mleka u aparatuČet Nov 13, 2014 9:52 pm od Branko » 80/10/10 DietČet Avg 28, 2014 7:56 am od Branko » Lijek za rak ?Pet Jul 25, 2014 10:12 am od armageddon381 |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 91 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 91 Gosta :: 1 Provajder Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 326 dana Sub Sep 17, 2011 2:08 pm |
Čajevi za |
|
|
| Nazivi meseca u godini | |
| | Autor | Poruka |
---|
anasana Urednik
Broj poruka : 2174 Godina : 45 Lokacija : Novi Beograd Datum upisa : 09.02.2009
| Naslov: Nazivi meseca u godini Sub Maj 08, 2010 9:31 am | |
| Evo jos jednog predloga- recnik za Hrvatsko -Srpske nazive meseca u godini. Tu imam problem da se snadjem, jer neznam koji je koji mesec na Hrvatskom.
Predlog
MESECI U GODINI SRPSKI HRVATSKI
I mesec Januar II M. Februar III M. Mart IV M. April V M. Maj VI M. Jun VII M. Jul VIII M. Avgust IX M. Septembar X M. Oktobar XI M. Novembar XII M. Decembar
Sad bi neko trebao da popuni ovu drugu praznu kolonu. Unapred hvala. | |
| | | pomidora vege majstor
Broj poruka : 178 Godina : 58 Lokacija : Francuska,Dalmacija Zaposlenje : samo za praznike i feste(florist) hobi : crtanje,slikanje,citanje,sukulenti Datum upisa : 11.03.2009
| Naslov: Re: Nazivi meseca u godini Sub Maj 08, 2010 11:16 am | |
| Sijecanj- Januar Veljaca- Februar Ozujak- Mart Travanj- April Svibanj- Maj Lipanj- Jun Srpanj- Juli Kolovoz- Avgust Rujan- Septembar Listopad- Oktobar Studeni- Novembar Prosinac- Decembar Evo ja popunih praznu kolonu. | |
| | | rain021 vege majstor
Broj poruka : 452 Godina : 67 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 01.05.2010
| Naslov: Re: Nazivi meseca u godini Sub Maj 08, 2010 7:16 pm | |
| A ja cu jos da je prosirim . anasana, ne mogu da verujem da bas ne razumes sta znace ti meseci na hrvatskom , a razumes na srpskom ( sto bas i nije srpskog porekla ). Ko zna mozda nam neko posalje poruku ne samo iz Makedonije nego npr. Poljske pa da budemo spremni, jer mislim da su ti meseci izuzetno vazni u zdravoj ishrani : Danas većina јezika, uključuјući i srpski, koristi iste nazive za mesece u Јuliјanskom i Gregoriјanskom kalendaru, koјi potiču iz latinskog јezika. Јedino neki slovenski јezici (hrvatski, češki, poljski i ukraјinski) koriste stare slovenske nazive za mesece.
- Јanuar (Januarius) nosi ime po rimskom bogu sa dva lica Јanusu.
- Februar (Februarius) nosi ime po rimskom prazniku Februa.
- Mart (Martius) nazvan јe po rimskom bogu rata Marsu.
- April (Aprilis) nazvan јe po rimskoј boginji Afroditi ili po latinskom glagolu aperire što znači otvoriti (asocira na proleće).
- Maј (Maius) nosi ime po rimskoј boginji Maјi.
- Јun (Junius) nazvan јe po vrhovnoј rimskoј boginji Јunoni.
- Јul (Julius) nazvan јe 44. p.n.e. po Јuliјu Cezaru.
- Avgust (Augustus) јe 8. p.n.e. nazvan po imperatoru Avgustu.
- Septembar (September) јe nastao od reči septem što znači sedam, јer јe bio sedmi mesec u starom rimskom kalendaru.
- Oktobar (October) – od reči octo – osam.
- Novembar (November) – od reči novem – devet.
- Decembar (December) – od reči decem – deset.
Tzv. hrvatski nazivi meseca u godini nisu ekskluzivno hrvatski, već stare slovenske reči, opisni nazivi :
FEBRUAR: hrvatski "veljača", poljski "luty", ukrajinski "Лютиj", beloruski "люты". MART: hrvatski "ožujak", češki "Březen", ukrajinski "Березень". APRIL: hrvatski "travanj", poljski "kwiecień", ukrajinski "Квітень" . MAJ: hrvatski "svibanj", ukrajinski "Травень", beloruski "травень". JUN: hrvatski "lipanj", poljski "czerwień", češki "Červen", ukrajinski "Червень", kašupski "Czerwińc". JUL: hrvatski "srpanj", poljski "lipiec", ukrajinski "Липень", kašupski "Lëpinc". AVGUST: hrvatski "kolovoz", poljski "sierpień", češki "Srpen", ukrajinski "Серпень". SEPTEMBAR: hrvatski "rujan", poljski "wrzesień", ukrajinski "Вересень", beloruski "верасень". OKTOBAR: hrvatski "listopad", češki "Říjen", kašupski "Rujan". NOVEMBAR: hrvatski "studeni", poljski "listopad", češki "Listopad", ukrajinski "Листопад", kašupski "Lëstopadnik", beloruski "лістапад".
p.s. ne znam se pise odvojeno, dakle, ja ne znam sta si napisala izmedju redova ili znam, a to mi se bas ne svidja
| |
| | | anasana Urednik
Broj poruka : 2174 Godina : 45 Lokacija : Novi Beograd Datum upisa : 09.02.2009
| Naslov: Re: Nazivi meseca u godini Ned Maj 09, 2010 9:04 am | |
| Hvala pomidori.
Odgovor za rain21- Niste me razumeli. Kad na tv-u ili negde procitam naziv nekog meseca ne znam na koji se mesec u godini odnosi. Znaci da ne kupujem Hrvatske novine i casopise, vec kad mi neki staari broj dodje do ruke prelistam ga. I zato sam htela da znam. Na Hrvatskim sajtovima je mesec oznacen kao broj (isto kao svuda). | |
| | | rain021 vege majstor
Broj poruka : 452 Godina : 67 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 01.05.2010
| Naslov: Re: Nazivi meseca u godini Ned Maj 09, 2010 11:42 am | |
| OK, sve u redu, pomislila sam da postoji neki drugi razlog, izvini zbog toga | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Nazivi meseca u godini | |
| |
| | | | Nazivi meseca u godini | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |