Dani Član
Broj poruka : 123 Lokacija : kroz prozor gledam Kozaru Zaposlenje : Čudni su životni putevi,veoma čudni. hobi : Smijati se svakom novom jutru, još jedna nova prilika za uživanje u životu Datum upisa : 09.04.2010
| Naslov: Zapečeni poriluk ili prasa Uto Apr 13, 2010 11:55 am | |
| Ovo mi je danas bilo glavno jelo i isto je iz stare zbirke recepata koju nisam pogledala godinama. Ja sam pravila manje ali evo originalan recept za 6 osoba. Sastojci: 2,5kg prase - kako se kod mene kaže, 10 kom. paradajza, 30dkg naribanog ementalera, 20dkg slatkog vrhnja - ja koristila neko iz bio prodavnice ili pavlaka, 3 glavice luka, 3 čena bijelog luka, 3 kašike ulja, bosiljak, lišće peršuna, so, biber, 1dkg maslaca margarina. Prasu oprati i narezati na komade duge 5cm, kuhati ih 20 minuta u posoljenoj vodi, ocijediti. Paradajz nasjeći na kriške. Luk i bijeli luk usitniti i propržiti, dodati paradajz, začiniti bosiljkom, soli, biberom. Vatrostalnu posudu namazati margarinom, na dno polovina nasječenog paradajza, na to sir, poriluk, sir, preostali paradajz i zalijte vrhnjom, posuti preostali sir. Peći 30 minuta na 210C da dobije lijepu koricu. Ovo je stvarno ukusno | |
|