Zadnje teme | » SokovniciNed Jul 23, 2023 10:26 am od Arijel5 » moj kuvarNed Jun 21, 2020 2:15 pm od zugicradovan » kolaci od sojeNed Apr 28, 2019 4:11 pm od zugicradovan » Soja poreklo priprema i jos po nestoPon Apr 01, 2019 6:52 pm od zugicradovan » kuhinjski aparati za pripremu sirove hrane?Pet Jan 25, 2019 9:47 am od Pevaljka » Sojino mlekoPet Feb 23, 2018 5:17 pm od zugicradovan » Novi clanSub Jul 18, 2015 9:26 pm od TechnciKing » Veganski omletPet Maj 15, 2015 11:08 am od AmonRa » Vitamix blenderPet Maj 15, 2015 10:44 am od AmonRa » Imate li savet?Sre Mar 25, 2015 11:53 am od Rodman » Totalna terapija Rudolfa BrojsaNed Mar 15, 2015 9:37 pm od statomir » Šta raditi kada su ukućani mesožderi?Sre Jan 28, 2015 10:00 am od Adonia » ZAPECENE MAKARONE SA PARADAJZOMPet Dec 26, 2014 8:58 pm od cmile » Musaka od spanaca i pirincaPet Dec 26, 2014 3:05 pm od cmile » potrbni saveti novajliji....Pet Dec 26, 2014 2:03 pm od jelena1gol » Tofu - uradi samČet Nov 20, 2014 6:22 pm od zugicradovan » Koliko nas je na Facebook-u?Pon Nov 17, 2014 6:49 am od Drama » Biljna mleka u aparatuČet Nov 13, 2014 9:52 pm od Branko » 80/10/10 DietČet Avg 28, 2014 7:56 am od Branko » Lijek za rak ?Pet Jul 25, 2014 10:12 am od armageddon381 |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 35 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 35 Gosta Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 326 dana Sub Sep 17, 2011 2:08 pm |
Čajevi za |
|
|
| Jos o sexu | |
| | Autor | Poruka |
---|
anasana Urednik
Broj poruka : 2174 Godina : 45 Lokacija : Novi Beograd Datum upisa : 09.02.2009
| Naslov: Jos o sexu Ned Nov 22, 2009 1:45 pm | |
| Najpribližniji izjavi proslavljene holivudske lepotice Džoan Kroford: „Seks mi je potreban za lepše lice” – u ispitivanju
sprovedenom na Univerzitetu Teksas glasi: „Mislio(la) sam da me može učiniti zdravijim(om)”. Opovrgnuta velika
zabluda da muškarci traže fizičko zadovoljstvo, a žene – ljubav
Verovali ili ne, da biste se sparili sa suprotnim polom dovoljno vam je 237 razloga. Toliko su nabrojali učesnici od 17 do 55
godina u ispitivanju na Univerzitetu Teksas u Ostinu (SAD), koje su sproveli psiholozi Sindi Meston i Dejvid Bas.
Među opisima nećete, svakako, naći izjavu proslavljene holivudske lepotice Džoan Kroford koja je na radoznalo pitanje
odvratila: „Seks mi je potreban za lepše lice”! Najpribližniji joj je: „Mislio(la) sam da me može učiniti zdravijim(om)”.
Ničeg sličnog romantičarskim pesničkim ushićenjima u kojima su device ružini pupoljci, a ni slovceta sličnog duhovitom
opiranju, ispisanog ispod karikature u knjizi „Seks za neupućene” (izdavač „Mikro knjiga” iz Beograda). Sedeći na trosedu, ženaobema rukama vuče k sebi muškarca koji ustrašeno okreće glavu na drugu stranu: „Ako ćemo ono raditi, voleo bih da to ne bude ispred akvarijuma s piranama”.
Ko je mogao da pretpostavi da je glavobolja ozbiljan izgovor za odbijanje u koji takoreći niko ne veruje – nalazi na 173. mestu.
Mnogi naučnici su pretpostavljali da ljudi vode ljubav iz jednostavnih i iskrenih pobuda, kao što su telesno zadovoljstvo ili stvaranje potomstva. Najnovije istraživanje, do sada najobuhvatnije (gotovo 2.000 učesnika), obiluje svakojakim objašnjenjima – od duševnih do osvetničkih pobuda, što je obrazloženo u naučnom članku avgustovskog broja časopisa „Arhivi seksualnog ponašanja”.
I duhovni i ovozemaljski
Povodi su veoma različiti – od ovozemaljskih („Bilo mi je dosadno”), preko duhovnih („Želeo-la sam da se približim Bogu”) i nesebični („Pokušao-la sam da se osećam dobro”) do koristoljubivih („Hteo-la sam da se istaknem”).
Jedni u tome nalaze izvorište snage, drugi nastoje da sami sebe unize; jedni se upinju da zadive prijatelje-ce, drugi da naude suparniku-ci („Žudeo-la sam da mu-joj raskinem vezu s drugim-om”).
U prvom propitivanju Sindi Meston i Dejvid Bas su od 444 žena i muškaraca zahtevali da izdvoje povode zbog kojih ljudi stupaju u ljubavn(ičk)e odnose. A u drugom su od više od 1.549 visokoškolaca oba pola zatražili da opišu vlastito iskustvo i držanje i razvrstaju ih na lestvici od jedan do pet. Iz toga su proistekle četiri glavne grupe i 13 podgrupa činilaca.
Ključni razlozi su: • Fizički, kao što je stišavanje napetosti („Ličilo je na dobro vežbanje”), osećanje zadovoljstva („Uzbudljivo je”), proširenje iskustva („Bio-la sam radoznao”) i telesne poželjnosti („Veoma lepo je igrao-la”). • Ciljani, uključujući koristoljubive i upotrebljive („Želela sam dete”), društveni („Hteo-la sam da budem omiljen”) i osvetnički („Nameravao-la sam da nekoga zarazim”). • Osećajni, kao što su odanost („Žudeo-la sam da budem u vezi”) i zahvalnost („Jednostavno da kažem – hvala”). • Nesigurnost, ispoljena u čežnji za samopoštovanjem („Tražio-la sam pažnju”), osećanju dužnosti ili prisile („Partner-ka je navaljivao-la”) i zadržavanju mladića-devojke ili supruga-ge („Nisam dao-la da nekuda odluta”). | |
| | | anasana Urednik
Broj poruka : 2174 Godina : 45 Lokacija : Novi Beograd Datum upisa : 09.02.2009
| Naslov: Re: Jos o sexu Ned Nov 22, 2009 1:50 pm | |
| Muškarci koristoljubivi Razlike među polovima su, prema tome, veoma male, uglavnom se svode na – požudu: više na telesnu žudnju, manje na ljubavni zanos. Čak 25 povoda su isti i kod jednih i kod drugih. Izražavanje ljubavi i ispoljavanje osećanja su, svakako, na spisku deset najčešćih, ali ubedljivo na prvom mestu je odgovor: „Osoba me privukla”.
Istraživanje je potrajalo pet punih godina, bez ičije novčane pomoći, samo da bi se odgonetnulo: zašto se ljudi upuštaju u seksualne odnose? Prethodna proučavanja su se uveliko iscrpljivala objašnjavajući kako se to događa.
Već sada je jasno da su opovrgnute pojedine zablude, a najrasprostranjenija je da muškarci traže fizičko zadovoljstvo, a žene – ljubav. Podaci to, jednostavno, ne potkrepljuju, objašnjava profesor kliničke psihologije Sindi Meston.
Naši nalazi protivreče predrasudi da žene češće koriste (iskorišćavaju) seks za sticanje nekakve koristi ili društvenog položaja: muškarci su ih, sudeći prema odgovorima, u tome nadmašili, naglašava Dejvid Bas. Uprkos velikom tragalačkom trudu, još smo daleko od svojevrsnog periodnog sistema seksualnih elemenata. Otkako su rezultati obelodanjeni stižu novi povodi i razlozi, iako Dejvid Bas ne očekuje da se sadašnja lista bogzna koliko produži. Čak i da odmah upišu dosetku Džoan Kroford pod rednim brojem 238.
Šta li će na ovo reći dvojica vrsnih naučnika i znalaca, Džared Dajmond i Met Ridli, koji su ljudsku seksualnost potanko obradili u svojim uzbudljivim knjigama – prvi pod naslovom „Zašto je seks zabavan” (izdavač „Dosije” iz Beograda), a drugi pod nazivom „Crvena kraljica” (izdavači „Dosije” i „Službeni list”). I jedan i drugi seks svrstavaju u presudne činioce za razviće i usavršavanje ljudske vrste. („Potreba za upražnjavanjem seksa je u nama”, Met Ridli; „Čovek je najseksepilniji primat”, Dezmond Moris.)
A znate li vi zašto se (ne) prepuštate dotičnoj zabavi? (Odgovor nikome ne šaljite, sačuvajte ga za sebe.)
Izvor: Politika | |
| | | | Jos o sexu | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |