Zdrava ishrana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vegetarijanski i veganski recepti - zdravlje na vašem tanjiru!

PrijemPristupiRegistruj sePortalliLatest imagesGalerijaTraži
Zadnje teme
» Sokovnici
Sokovnici Icon_minitimeNed Jul 23, 2023 10:26 am od Arijel5

» moj kuvar
Sokovnici Icon_minitimeNed Jun 21, 2020 2:15 pm od zugicradovan

» kolaci od soje
Sokovnici Icon_minitimeNed Apr 28, 2019 4:11 pm od zugicradovan

» Soja poreklo priprema i jos po nesto
Sokovnici Icon_minitimePon Apr 01, 2019 6:52 pm od zugicradovan

» kuhinjski aparati za pripremu sirove hrane?
Sokovnici Icon_minitimePet Jan 25, 2019 9:47 am od Pevaljka

» Sojino mleko
Sokovnici Icon_minitimePet Feb 23, 2018 5:17 pm od zugicradovan

» Novi clan
Sokovnici Icon_minitimeSub Jul 18, 2015 9:26 pm od TechnciKing

» Veganski omlet
Sokovnici Icon_minitimePet Maj 15, 2015 11:08 am od AmonRa

» Vitamix blender
Sokovnici Icon_minitimePet Maj 15, 2015 10:44 am od AmonRa

» Imate li savet?
Sokovnici Icon_minitimeSre Mar 25, 2015 11:53 am od Rodman

» Totalna terapija Rudolfa Brojsa
Sokovnici Icon_minitimeNed Mar 15, 2015 9:37 pm od statomir

» Šta raditi kada su ukućani mesožderi?
Sokovnici Icon_minitimeSre Jan 28, 2015 10:00 am od Adonia

» ZAPECENE MAKARONE SA PARADAJZOM
Sokovnici Icon_minitimePet Dec 26, 2014 8:58 pm od cmile

» Musaka od spanaca i pirinca
Sokovnici Icon_minitimePet Dec 26, 2014 3:05 pm od cmile

» potrbni saveti novajliji....
Sokovnici Icon_minitimePet Dec 26, 2014 2:03 pm od jelena1gol

» Tofu - uradi sam
Sokovnici Icon_minitimeČet Nov 20, 2014 6:22 pm od zugicradovan

» Koliko nas je na Facebook-u?
Sokovnici Icon_minitimePon Nov 17, 2014 6:49 am od Drama

» Biljna mleka u aparatu
Sokovnici Icon_minitimeČet Nov 13, 2014 9:52 pm od Branko

» 80/10/10 Diet
Sokovnici Icon_minitimeČet Avg 28, 2014 7:56 am od Branko

» Lijek za rak ?
Sokovnici Icon_minitimePet Jul 25, 2014 10:12 am od armageddon381

Ključne reči
jogurt vegetarijanci kafa sremusa proso free oraha namaz vegane indijskih avokado recepti puding kopriva šargarepa kakao keks maslacka majonez sirove sladoled tofu sirova tikvice piramida Knjige
Pristupi
Korisničko ime:
Šifra:
Pristupi automatski pri svakoj poseti: 
:: Zaboravio sam šifru
Ko je trenutno na forumu
Imamo 21 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 21 Gosta

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 326 dana Sub Sep 17, 2011 2:08 pm
Čajevi za

Sokovnici

Ići dole 
+7
olsodo
Arijel5
mladenl
mimihu
zanahoria
anett
Lucy
11 posters
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
Lucy
novi član
novi član

Broj poruka : 2
Datum upisa : 02.09.2008

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeUto Sep 02, 2008 6:48 pm

Htela bih da kupim neki sokovnik, medjutim ima toliko sokovnika a cene su im dosta razlicite. Nisam u nekoj finansiskoj situaciji pa sam mislila da kupim neki najjeftiniji Wink
Po cemu se razlikuju, i da li su jeftiniji toliko losiji, posto im je cena toliko niza?
Nazad na vrh Ići dole
anett
site admin
site admin
anett

Broj poruka : 896
Godina : 56
Datum upisa : 13.10.2007

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeSre Sep 03, 2008 5:57 am

Lucy emotions

Moje iskustvo sa sokovnicima: jeftiniji Philipsov cedi fino sokove,ali voce i povrce mora da se secka na majusne komadice,pulpa ne ide u kontejner nego se skuplja oko noza i brzo zaglavi sokovnik...kad mi je dojadilo da ga par puta rasklapam zbog dve-tri case soka,kupila sam Jack Le Lanne's sokovnik i mukama je dosao kraj...guta cele jabuke i kruske,zajedno sa semenom,sargarepe(po 4 komada odjednom)...ne zaglavljuje i pulpa ide tamo gde treba emotions
Nazad na vrh Ići dole
zanahoria
Urednik
Urednik
zanahoria

Broj poruka : 481
Godina : 44
Datum upisa : 19.02.2007

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeSre Sep 03, 2008 5:04 pm

Lucy i ja koristim Jacka vredi svake pare mada ne spada uj eftinije varijante sigurno se ne bi pokajala ako ga kupish....
Nazad na vrh Ići dole
mimihu
the Expert
the Expert
mimihu

Broj poruka : 300
Godina : 47
Datum upisa : 11.01.2008

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeNed Sep 07, 2008 12:40 pm

Ja imam Philipsov sokovnikoko 15.000 din ali je stvarno savrsen.
Sve cedi , nista se ne sece na komadice vec se samo ubaci cela vocka.

http://www.tehnomanija.rs/katalog/philips-sokovnik-hr-1861.html

Iskreno ne znam da li bi odvojila toliko para , ali posto sam u tom nekom periodu ostala trudna muz hteo da casti pa kad sam mu rekal sta bi , nije mogao da kaze ne Very Happy.

Ima slicnih sokovnika za 3 puta manje para ali stvarno ne znam kako cede tvrdje povrce.

A za smootije i ostalo muckanje najbolji aparat ikada je ovaj:

Sokovnici DSC00014

Ima na buvljaku da se kupi od 1000 do 1500 din. Za 1500 se dobije 2 razlicita seciva , 4 case za mucenje, blender. Marka je nepoznata ali je super. Muti povrce , voce, ja ni vodu ne dodajem. Melje svo semenje.
Ja sam ga dobila da bi pravila kasice za bebe pre 3 godine i odusevljena sam.
Mogu se praviti razni namazi , blendujem zitarice i povrce, ma sta coveku padne napamet.
Bila je reklama i na TV shopu davno, ali je cena bila oko 100 eura, ako se ne varam.
Nazad na vrh Ići dole
http://malarotkvica.blogspot.com/
mladenl
novi član
novi član

Broj poruka : 26
Godina : 46
Datum upisa : 04.09.2007

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimePet Feb 06, 2009 6:21 pm

mimihu ::
Ja imam Philipsov sokovnikoko 15.000 din ali je stvarno savrsen.
Sve cedi , nista se ne sece na komadice vec se samo ubaci cela vocka.

http://www.tehnomanija.rs/katalog/philips-sokovnik-hr-1861.html

Iskreno ne znam da li bi odvojila toliko para , ali posto sam u tom nekom periodu ostala trudna muz hteo da casti pa kad sam mu rekal sta bi , nije mogao da kaze ne Very Happy.

Ima slicnih sokovnika za 3 puta manje para ali stvarno ne znam kako cede tvrdje povrce.

A za smootije i ostalo muckanje najbolji aparat ikada je ovaj:

Sokovnici DSC00014

Ima na buvljaku da se kupi od 1000 do 1500 din. Za 1500 se dobije 2 razlicita seciva , 4 case za mucenje, blender. Marka je nepoznata ali je super. Muti povrce , voce, ja ni vodu ne dodajem. Melje svo semenje.
Ja sam ga dobila da bi pravila kasice za bebe pre 3 godine i odusevljena sam.
Mogu se praviti razni namazi , blendujem zitarice i povrce, ma sta coveku padne napamet.
Bila je reklama i na TV shopu davno, ali je cena bila oko 100 eura, ako se ne varam.

Da li još neko ima iskustva sa ovimm magic bullet (ako sam dobro vidio natpis) sokovnikom ?
Ja namjeravam nešto da kupim ali vidim da su ovi kvalitetniji zaista skupi, sad bi mi dobro došlo da mogu da izmiksujem cveklu, mrkvu, lisnato povrće i sl.
Ukoliko imate još iskustava sa sokovnicima i blenderima samo pišite.
Pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
anett
site admin
site admin
anett

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeSub Feb 07, 2009 9:23 pm

Magic Butler-kopija magic bulleta...ali dobra kopija,meni odlicno odradjuje sve sto je i mimihu navela...cetvrta mu je godina i tek sada je otkazao jedan noz
Podjednako dobar je Magic chopper,od iste firme-Cook star(jedno secivo +blender)
Nazad na vrh Ići dole
mladenl
novi član
novi član

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeNed Feb 08, 2009 3:04 pm

anett ::
Magic Butler-kopija magic bulleta...ali dobra kopija,meni odlicno odradjuje sve sto je i mimihu navela...cetvrta mu je godina i tek sada je otkazao jedan noz
Podjednako dobar je Magic chopper,od iste firme-Cook star(jedno secivo +blender)
Danas sam malo šetai po buvljaku kraj Subotice, sve vrci od Keno blendera ali MB za sada nisam vidio. Namjeravam slijedeće sedmice malo više pogledati po prodavnicama.
U svakom slučaju hvala na info.
Poz
Nazad na vrh Ići dole
Arijel5
Član
Član
Arijel5

Broj poruka : 191
Datum upisa : 10.06.2008

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: UTLER   Sokovnici Icon_minitimeUto Feb 10, 2009 2:35 pm

Anett mimihu mi je vec rekla za ovaj kenov gde ima da se kupi i najverovatnije cu napokon njega uzeti, mada sam planirala odavno vec da ga kupim, ali me zanima ako slucajno ne nadjem taj kenov, gde ima da se kupi taj Magic Butler i koja je cena i Magic Chopper isto?

Hvala unapred
Nazad na vrh Ići dole
anett
site admin
site admin
anett

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeUto Feb 10, 2009 8:24 pm

Oba aparata su kostala po 25 evra, ali pre 4 godine...ja sam ih donela iz Nemacke...sada po radnjama vidim samo Keno (od jeftinijih) i secka kog reklamiraju u emisiji "kuvati srcem"(on je dobar,radi kao chopper i kosta oko 1850 din,ali mu fali blender za muckanje sejkova
Nazad na vrh Ići dole
Arijel5
Član
Član
Arijel5

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeSre Feb 11, 2009 1:17 pm

Oba aparata su kostala po 25 evra, ali pre 4 godine...ja sam ih donela iz Nemacke...sada po radnjama vidim samo Keno (od jeftinijih) i secka kog reklamiraju u emisiji "kuvati srcem"(on je dobar,radi kao chopper i kosta oko 1850 din,ali mu fali blender za muckanje sejkova

E hvala puno Anett cheers
Nazad na vrh Ići dole
mladenl
novi član
novi član

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeUto Feb 17, 2009 1:31 pm

Nigde ne uspijevam da nadjem ovaj Magic Bullet,
Prevrnuo sam Subotica al nista...
Nazad na vrh Ići dole
anett
site admin
site admin
anett

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeUto Feb 17, 2009 9:14 pm

Magic bullet je mogao da se naruci kod teleshopa, nisam ga vidjala po prodavnicama...a ove kopije koju imamo mimihu i ja mozda vise i nema u prodaji
Nazad na vrh Ići dole
mimihu
the Expert
the Expert
mimihu

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeSre Feb 18, 2009 4:45 pm

Na buvljaku ima kopija, isto izgleda samo je druge boje...
KOsta od 1.000 do 1.500 dinara.
Ima 2 vrste seciva jedno sitni žitarice extra, drugo muti.
Svaki dan koristim i evo traje mi i taj kojije jeftinija varijanta.
Magic bullet je bio na teleshopu davno ali je i cena dosta veća.
Nazad na vrh Ići dole
mimihu
the Expert
the Expert
mimihu

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeSre Feb 18, 2009 4:47 pm

Mladenl ,
pitaj u bilo kojoj prodavnici koja prodaje marku Keno da ti poruče.
Nazad na vrh Ići dole
mladenl
novi član
novi član

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeČet Feb 19, 2009 10:12 am

Hvala vam mnogo
Nadam se da ću ga pronaći. Otišao sam do teleshopove radnje ali ni tamo nema, neke nove nepoznate marke su u pitanju, liče na onaj sjecko koji se vrti na tv-u.
Keno blendera baš ima na sve strane, ali na forumima sam video oprečna mišljenja o njima.Izgleda da se brzo istupe noževi...
Nazad na vrh Ići dole
mladenl
novi član
novi član

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeSre Mar 04, 2009 2:55 pm

Da li neko ima iskustva sa ovim sokovnikom
Automatic Juicer Clatronic AE 3150

http://www.svezakucu.rs/www/singleitem_buy.php?id=3077
Nazad na vrh Ići dole
olsodo
novi član
novi član

Broj poruka : 22
Datum upisa : 25.11.2009

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeČet Nov 26, 2009 9:12 am

Na nekom sajtu videh komentar nekog tipa na ove sokovnike koji rade po principu centrifugalne sile. Znaci to su svi ovi koji se vidjaju u nasim prodavnicama (Bg), a verovatno i sirom Srbije. On kaze (sto je logicno) da nozici koji seku voce ili povrce , prilikom brzog okretanja razvijaju veliku temperaturu zbog trenja i da se tako unistava vitamin C koji je znacajna komponenta svega sto se cedi. Elem on pominje neke sokovnike koji rade na principi prese, tj, materijal se prvo isecka pa se onda pod pritisko to sve iscedi. Pominje da su ti sokovnici dosta skupi.
Da li neko zna gde to moze da se kupi i kolko kosta???
Nazad na vrh Ići dole
Arijel5
Član
Član
Arijel5

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeSub Nov 28, 2009 7:48 pm

olsodo ::
Na nekom sajtu videh komentar nekog tipa na ove sokovnike koji rade po principu centrifugalne sile. Znaci to su svi ovi koji se vidjaju u nasim prodavnicama (Bg), a verovatno i sirom Srbije. On kaze (sto je logicno) da nozici koji seku voce ili povrce , prilikom brzog okretanja razvijaju veliku temperaturu zbog trenja i da se tako unistava vitamin C koji je znacajna komponenta svega sto se cedi. Elem on pominje neke sokovnike koji rade na principi prese, tj, materijal se prvo isecka pa se onda pod pritisko to sve iscedi. Pominje da su ti sokovnici dosta skupi.

olosodo, pozdrav

mislim da su to (sto pominje taj tip) oni sokovnici koji "zvacu" sok sto bi se reklo, na engleskom ukucaj masticating juicers, kao sto je recimo Green Power Juicer http://www.greenstar.com/special.asp (on cedi cak i psenicnu travu http://www.discountjuicers.com/greenpower.html i ima neku magnetno delovanje koje usporava oksidaciju , tj duze odrzi u sebi vitamine i kosta oko 32 50O din ili 500 dolara)

nazalost kod nas nemaju ti zvakaci a se kupe nego samo ovi centrifugalni

recimo kad kupujes sokovnik trebalo bi gledati (u vezi te toplote koju motor rzvija pa ubija neke vitamine) vazno je gledati RPM (revolting per minute) znaci to okretanje po minuti i vazno je da RPM motora bude Low Speed (RPM 80 ili 100 obrtaja po minuti ne ubija vitamine sve vece od toga nije dobro...ali sta cemo kad ove ne mozemo birati samo imaju centrifugalni...al bolje ista nego nista, dok ne naidje nesto bolje ili akoimas neku vezu u inostranstvu gde se mogu nabaviti ti dobri sokovnici, "zvakaci" s Low RPM-om)
Nazad na vrh Ići dole
Marijanči
novi član
novi član

Broj poruka : 58
Datum upisa : 22.10.2009

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeSub Nov 28, 2009 11:36 pm

olsodo ::

1600kn Merkur
ja imam takav centrifugalni nastavak na multipraktiku
jednostavniji za upotrebu od onog filtera, puno više iscjedi i nema pjene
kod kupovine sokovnika sam se zeznula i uzela Philips za 800kn sa klasičnim filterom i 2 brzine - otpad je vležniji nego kod mog multipraktika (on ima mali kapacitet)
Nazad na vrh Ići dole
olsodo
novi član
novi član

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimePon Nov 30, 2009 8:50 am

"Arijel5", zahvaljujem na odgovoru. Odgovor ti je zaista za peticu. Znaci ti sokovnici postoje, ali ne kod nas. Moguce da se uskoro pojave i kod nas, a i sada kada nam ukinu te vize (Srbija) mozda ce mo moci lakse da ih nabavimo. Nije mi jedino jasno to sto kazes da treba kupiti skovnik sa malim brojem obrtaja (RPM). Sa jedne strane to ima efekta jer je temperatura manja pa se cuvaju vitamini, ali sa druge strane smanjuje se sila cedjenja, pa se dobije kolicinski manje soka. Znaci shvatam - "ne moze i jare i pare". Ipak su oni sopkovnici za koje si navela link prava stvar jer cede i "suvu drenovinu" a ne razvijaju visoku temperaturu pa se uglavnom sve cuva.
Zahvaljujem i "Marijanci" na odgovoru. Kod nas postoji taj Merkur, pa cu prosetati do njih da vidim sta nude. Imamo od pre neki dan i Kiku pa cu i kod njih videti mozda i oni drze te stvari, a i blizu je tog Merkura (Bezaniska Kosa).

Evo da pitam sve: zasto uopste praviti sokove kad sve to moze da se lepo sazvace i pojede (jabuka ,pomorandza,... kivi, paprila, celer..... Znaci pojede se + "pulpa" koja ima celuloze i vlakana. Zasto se maltretirati oko pravljenja sokova??? Da li mozda organizam tako lakse apsorbuje kada je sve u tecnom stanju??? Mozda ovo pitanje i nije iz ovu stranicu, ali ajd da se ne rastrkam po forumu pa da posle neznam gde sam sta pitao.
Nazad na vrh Ići dole
Arijel5
Član
Član
Arijel5

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeSub Dec 05, 2009 7:04 pm

[quote="olsodo"]"Arijel5", zahvaljujem na odgovoru. Odgovor ti je zaista za peticu. Znaci ti sokovnici postoje, ali ne kod nas. Moguce da se uskoro pojave i kod nas, a i sada kada nam ukinu te vize (Srbija) mozda ce mo moci lakse da ih nabavimo. Nije mi jedino jasno to sto kazes da treba kupiti skovnik sa malim brojem obrtaja (RPM). Sa jedne strane to ima efekta jer je temperatura manja pa se cuvaju vitamini, ali sa druge strane smanjuje se sila cedjenja, pa se dobije kolicinski manje soka. Znaci shvatam - "ne moze i jare i pare". Ipak su oni sopkovnici za koje si navela link prava stvar jer cede i "suvu drenovinu" a ne razvijaju visoku temperaturu pa se uglavnom sve cuva.
Zahvaljujem i "Marijanci" na odgovoru. Kod nas postoji taj Merkur, pa cu prosetati do njih da vidim sta nude. Imamo od pre neki dan i Kiku pa cu i kod njih videti mozda i oni drze te stvari, a i blizu je tog Merkura (Bezaniska Kosa).

Evo da pitam sve: zasto uopste praviti sokove kad sve to moze da se lepo sazvace i pojede (jabuka ,pomorandza,... kivi, paprila, celer..... Znaci pojede se + "pulpa" koja ima celuloze i vlakana. Zasto se maltretirati oko pravljenja sokova??? Da li mozda organizam tako lakse apsorbuje kada je sve u tecnom stanju??? Mozda ovo pitanje i nije iz ovu stranicu, ali ajd da se ne rastrkam po forumu pa da posle neznam gde sam sta pitao.[/quote]

evo odgovora direktno od Normana Walkera tj iz njegove knjige "Trapija sirovim sokovima"
ZAŠTO NE JESTI POVRĆE

Onaj tko ne poznaje principe korištenja svježih sirovih sokova od povrća i voća će se prirodno zapitati: "Zašto ne jesti cijelo povrće i voće umjesto cijeđenja soka i odstranjivanja vlakana"? Odgovor je jednostavan: Krutoj hrani je potrebno mnogo vremena za probavu prije nego li se hranjivost upije u stanice i tkiva tijela. Dok vlakna takve hrane skoro nemaju hranjive vrijednosti ona djeluju kao metla za čišćenje crijeva za vrijeme njihova rada, zbog toga je potrebno jesti sirovu hranu kao dodatak sokovima. Odstranjivanjem vlakana prilikom cijeđenja sokova, oni se vrlo brzo probavljaju i upijaju u stanice i tkiva ponekad i za nekoliko minuta, sa minimumom napora probavnih organa. Dobro je poznato da je celer zbog visokog sadržaja natrijevog klorata najbolja hrana koja suzbija posljedice prevelike topline. Kada bi celer jeli trebalo bi nam mnogo vremena dok ga ne probavimo dok bi u međuvremenu bili obuhvaćeni jakom toplinom prije nego bi ostvarili povoljne efekte od prevelike topline koje nam pruža celer. U drugu ruku kada bi popili oko pola litre svježeg sirovog celerovog soka mi bi vrlo brzo došli do rezultata. Cijelo voće i povrće je sastavljeno od prilične količine vlakana. U međuprostorima tih vlakana se nalaze atomi i molekule koje su suštinski hranjivi elementi koje mi trebamo. To su ti atomi i molekule i njihovi odgovarajući ENZIMI koji se nalaze u svježim sirovim sokovima koji potpomažu bržu i efikasniju ishranu stanica, tkiva, žlijezda, organa i svakog djela tijela. Vlakna povrća ivoća isto tako nisu ništa manje vrijednija. Kada jedemo sirovu, nekuhanu i neprerađenu hranu, ta vlakna djeluju kao čistač crijeva. Kada se takva hrana kuha jaka toplina u njoj uništava život. Takva vlakna gube svoj magnetizam zhog topline te bivaju bezživotna i mrtva, pro1azeći kroz crijeva kao štapić sa vatom obično ne odstranjujući nakupljenu sluz na zidovima crijeva. Nakon nekog vremena ta se sluz nakuplja, truli i uzrokuje Toksemiju (zagađenost). Tada debelo crijevo postaje lijeno, poremećeno i kao rezultat toga nastaju drugi poremećaji kao što su: konstipacija, kolitis, divertikuloza itd. Sokovi koji su ekstrahirani (odvojeni) iz svježeg sirovog povrća i voća mogu opskrbiti sve stanice i tkiva tijela sa elementima i hranjivim ENZIMIMA to znači ENZIMIMA koji se nalaze u našoj hrani. Stanice i tkiva našeg tijela imaju svoje vlastite odgovarajuće ENZIMI koji sudjeluju i potpomažu u radu probave i asimiliranju (upijaju) naše hrane. U stvari svaki atom i molekula od koje je sastavljeno naše tijelo obiluje ENZIMIMA. Na primjer, zrak koji udišemo našim plućima je kombinacija otprilike 20% kisika i 80% dušika. Zrak koji mi izdišemo je pretežno kombinacija ugljičnog dioksida i ugljične kiseline. Što se događa sa dušikom? Evo što se događa prilikom našeg disanja: Dvije glavne vrste ENZIMA u našim plućima počinje djelovati u trenutku kada zrak dopre do alveola u plućima. Jedan dio ENZIMA poznat kao oksidansi odvajaju kisik dok drugi dio enzima poznat kao dušikovi spojevi odvaja dušik iz zraka. Kisik se isto tako djelovanjem ENZIMA odvaja i putem krvi cirkulira kroz cijelo tijelo, dok dušik uz pomoć ENZIMA koji "prebacuju" ulazi u tijelo za stvaranje proteina. U ustima, stomaku, crijevima i cijelom sistemu nalaze se bezbrojni ENZIMI više od dvanaest ih je uključeno u probavljenje i asimilaciju naše hrane u vezi sa djelovanjem i suradnjom ENZIMA koji se nalaze u atomima i molekulama same hrane.
Nazad na vrh Ići dole
Branko
Urednik
Urednik
Branko

Broj poruka : 1735
Godina : 62
Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine
Datum upisa : 21.10.2007

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeNed Dec 06, 2009 9:36 am

Arijel5 ::

Onaj tko ne poznaje principe korištenja svježih sirovih sokova od povrća i voća će se prirodno zapitati: "Zašto ne jesti cijelo povrće i voće umjesto cijeđenja soka i odstranjivanja vlakana"? Odgovor je jednostavan: Krutoj hrani je potrebno mnogo vremena za probavu prije nego li se hranjivost upije u stanice i tkiva tijela. Dok vlakna takve hrane skoro nemaju hranjive vrijednosti ona djeluju kao metla za čišćenje crijeva za vrijeme njihova rada, zbog toga je potrebno jesti sirovu hranu kao dodatak sokovima.

Ja i dalje nisam zadovoljan odgovorom.
Izdvojiti sok od vlakana, popiti ga i onda kaze da je potrebno jesti sirovu hranu da bismo dodali vlakna ?
Argument da je brža probava je verovatno tacan, ali cemu zurba ? Kome je bitno ako pojede jabuku da li ce se korisne materije poceti koristiti za 10 min ili sat vremena ? Slazemo se da nam probavni organi nisu predvidjeni da 5 sati vare meso, ali ako su za nesto predvidjeni - onda je to voce.

Prihvatam da se koristi sokovnik, zbog mogucnosti kombinovanja voca, dobijanja raznih ukusa. Prakticno je i prijatno. Pomoc je kod tvrdjih namirnica, posebno onima koji bas nemaju jake i zdrave zube.
Nazad na vrh Ići dole
Marijanči
novi član
novi član

Broj poruka : 58
Datum upisa : 22.10.2009

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeNed Dec 06, 2009 6:39 pm

sokovnik je više za gušt
Nazad na vrh Ići dole
olsodo
novi član
novi član

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimePon Dec 07, 2009 9:07 am

Arijel5, zahvaljujem na odgovoru.
Iz kombinacije tvog i Brankovog komentara, razumem da u koliko se jede kompletno voce ili povrce, onda se sokovi iz njih manje iskoriste, ali se zasigurno iskorisi jedan deo. Oni se vise koriste u koliko bi se samo oni pili u vidu sokova. Znaci nije greska jesti celo sveze voce i povrce, ali za brzi efekat su verovatno delotvorniji "cisti" sokovi.
Nazad na vrh Ići dole
drazen
Član
Član
drazen

Broj poruka : 87
Datum upisa : 18.07.2010

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitimeSre Mar 14, 2012 10:47 am

Poštovani prijatelji,
od sada i u Srbiji možete nabaviti VerVita sokovnike (Hurom 100) kod zvaničnog zastupnika.
Prvih 10 komada će se prodavati po promotivnoj ceni.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

Sokovnici Empty
PočaljiNaslov: Re: Sokovnici   Sokovnici Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Sokovnici
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Zdrava ishrana :: Razno :: Aparati i posuđe-
Skoči na: