Zadnje teme | » SokovniciNed Jul 23, 2023 10:26 am od Arijel5 » moj kuvarNed Jun 21, 2020 2:15 pm od zugicradovan » kolaci od sojeNed Apr 28, 2019 4:11 pm od zugicradovan » Soja poreklo priprema i jos po nestoPon Apr 01, 2019 6:52 pm od zugicradovan » kuhinjski aparati za pripremu sirove hrane?Pet Jan 25, 2019 9:47 am od Pevaljka » Sojino mlekoPet Feb 23, 2018 5:17 pm od zugicradovan » Novi clanSub Jul 18, 2015 9:26 pm od TechnciKing » Veganski omletPet Maj 15, 2015 11:08 am od AmonRa » Vitamix blenderPet Maj 15, 2015 10:44 am od AmonRa » Imate li savet?Sre Mar 25, 2015 11:53 am od Rodman » Totalna terapija Rudolfa BrojsaNed Mar 15, 2015 9:37 pm od statomir » Šta raditi kada su ukućani mesožderi?Sre Jan 28, 2015 10:00 am od Adonia » ZAPECENE MAKARONE SA PARADAJZOMPet Dec 26, 2014 8:58 pm od cmile » Musaka od spanaca i pirincaPet Dec 26, 2014 3:05 pm od cmile » potrbni saveti novajliji....Pet Dec 26, 2014 2:03 pm od jelena1gol » Tofu - uradi samČet Nov 20, 2014 6:22 pm od zugicradovan » Koliko nas je na Facebook-u?Pon Nov 17, 2014 6:49 am od Drama » Biljna mleka u aparatuČet Nov 13, 2014 9:52 pm od Branko » 80/10/10 DietČet Avg 28, 2014 7:56 am od Branko » Lijek za rak ?Pet Jul 25, 2014 10:12 am od armageddon381 |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 155 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 155 Gosta Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 326 dana Sub Sep 17, 2011 2:08 pm |
Čajevi za |
|
|
| Fryjeva nauka o ishrani ukratko | |
| | Autor | Poruka |
---|
anett site admin
Broj poruka : 896 Godina : 56 Datum upisa : 13.10.2007
| Naslov: Fryjeva nauka o ishrani ukratko Pon Jul 28, 2008 8:02 pm | |
| “Ishranu mozemo jednostavno oznaciti kao proces koji snabdeva nas organizam potrebnim hranljivim tvarima.Ako govorimo o ishrani peradi,konja,pcela,pasa itd.,svi mi znamo da te zivotinje trebaju hranljive tvari specificne za svoju vrstu.Nauka o ishrani pocinje I zavrsava se u svakom slucaju utvrdjivanjem bitnih obelezja ishrane pojedinog zivog bica.Sve druge cinjenice treba podrediti toj sredisnjoj temi.
Uzmimo konja kao primer.On se od rodjenja do prvog zalogaja trave hrani iskljucivo majcinim mlekom.Od tog doba do oko 30 godina on moze ziveti samo od trave.Zdrebe postaje snazna zivotinja od jedne jedine vrste hrane-trave(ukljucujuci seme).Zelis li dakle znati nesto o ishrani konja,tada bi se prvo trebao upoznati sa njihovim prehrambenim navikama.Sve ostalo manje je vazno.Biohemija I fiziologija konjske hrane zasnivaju se na toj presudnoj cinjenici.
Isto takva razmisljanja vaze I za ljude.Prvo je I najbitnije u nauci o ishrani ljudi utvrdjivanje karaktera ishrane.Fiziolozi,antropolozi I biolozi sveta poslednjih 200 godina nabavili su neoboriv dokaz da su ljudi po svemu bili I jesu vocojedi.Tako nauka o ljudskoj ishrani pocinje I zavrsava se tom vaznom cinjenicom.Sve drugo je sporedno,vise dopunjujuce cinjenice.Mislimo naravno o istrazivacima koji veruju da znaju nesto o ishrani,ali su zapravo beznadezno zabludeli.Njihove velike zablude,koje oni uz to nazivaju “naukom”,ne trebamo u pojedinosti analizirati.Vidimo posledice:zapadni su narodi najbolesniji na zemlji.
Postoji estetski test koji stabilizuje vrstu ljudske ishrane vise od svega drugog:Tvoja vlastita sklonost.Zamisli zivot bez vatre I kuhinjskih lonaca,kao sto su davno ziveli nasi preci.Ti bi trebao uzimati svoju hranu onako kako Ti je nudi priroda.Zamisli obilje hrane oko sebe.Bi li pokusao posegnuti za zecom kao svojom hranom,ubiti ga,zdrobiti mu glavu u svojim ustima I sirovog ga pojesti s krvi,kostima,mesom,iznutricama,kao sto to cine grabezljive zivotinje?Mislim da ta slika ne bi bila za Tvoje oko privlacna kao hrana.Ne bi stvarala prijatan miris koji Te poziva na uzivanje.Bi li mozda lizao prste posle toga?
Bi li ti brao travke I zvakao ih kao svoju hranu?
Ocaravaju li one Tvoje oci,deluju li poticajno na tvoja cula ukusa?Moze li Ti tako nesto otvarati apetit?Posmatraj tako sve vrste hrane,kao sto su bube,zitarice,semenke,klice,povrce,voce itd.Pri svim tim vrstama hrane preostaje samo jedna koja ce zadovoljiti Tvoje estetske osecaje,koja
1.moze svojom lepotom ocarati Tvoje oko
2.svojim miomirisom ushititi Tvoje culo mirisa
3.svojim ti ukusom doneti pravo uzivanje.
Kladim se da ces svaki dan radije jesti lubenice nego sisati kravlju sisu.Kladim se da bi radije pojeo malo grozdja nego hrpu semenki.Proricem Ti da ces banani dati prednost pred mrtvom kokosi.Uveren sam da ces uz krasnu zrelu breskvu zaboraviti skakavce I svakojake insekte”
Helmut Wandmaker | |
| | | marijana021 Urednik
Broj poruka : 212 Godina : 43 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Master zastite zivotne sredine hobi : sport, priroda Datum upisa : 29.09.2007
| Naslov: Re: Fryjeva nauka o ishrani ukratko Sre Jul 30, 2008 11:25 pm | |
| Sjajan tekst. Odusevila sam se. | |
| | | zanahoria Urednik
Broj poruka : 481 Godina : 44 Lokacija : Beograd Datum upisa : 19.02.2007
| Naslov: Re: Fryjeva nauka o ishrani ukratko Čet Jul 31, 2008 9:45 am | |
| Slazem se ...i meni se ovaj tekst jao dopao.. | |
| | | mama3 Član
Broj poruka : 89 Godina : 56 Lokacija : beograd Datum upisa : 19.05.2007
| Naslov: Re: Fryjeva nauka o ishrani ukratko Čet Nov 27, 2008 3:59 pm | |
| meni nije ovaj text je mesavina svega -tacno ono sto piscu odgovara pominje pretke ,samo onda kad njemu odgovara pa kako smo dosli do toga da su jeli samo plodove?pa to je samo jedan deo ishrane sta je sa ledenim dobom..?cime su se tad hranili..?kojim plodovima....? ko kaze da preci nisu jeli sirovog zeca sa uzivanjem? znaci : ili pricamo o precima i njihovoj ishrani ,ili pricamo o savremenom dobu i savremenoj ishrani ovo je text bez cinjenica ,jedna romanticna pricica za naivne | |
| | | anett site admin
Broj poruka : 896 Godina : 56 Datum upisa : 13.10.2007
| Naslov: Re: Fryjeva nauka o ishrani ukratko Čet Nov 27, 2008 6:51 pm | |
| - mama3 ::
- meni nije
ovaj text je mesavina svega -tacno ono sto piscu odgovara pominje pretke ,samo onda kad njemu odgovara
Naravno da je pisao ono sto mu odgovara...to rade svi pisci,naucnici...pa cak i mi ovde Zanimljivo je da i meni odgovara,narocito onaj estetski test...uvek cu pre da posegnem za vockama i da uzivam u njihovoj aromi - mama3 ::
- pa kako smo dosli do toga da su jeli samo plodove?
na isti nacin na koji smo dosli do "saznanja" da zvanicna istorija pocinje pre 7000 godina sa Sumerima-pretpostavkama i nagadjanjima...koliko tek mozemo da znamo o vremenu pre ledenog doba ? Potomci ce se smejati nasem neznanju i naivnosti | |
| | | Branko Urednik
Broj poruka : 1735 Godina : 62 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine Datum upisa : 21.10.2007
| Naslov: Re: Fryjeva nauka o ishrani ukratko Čet Nov 27, 2008 9:55 pm | |
| - mama3 ::
- ko kaze da preci nisu jeli sirovog zeca sa uzivanjem?
znaci : ili pricamo o precima i njihovoj ishrani ,ili pricamo o savremenom dobu i savremenoj ishrani ovo je text bez cinjenica ,jedna romanticna pricica za naivne Potpuno se slazem sa "testom". Stavi bilo koju zivotinju ispred nekoliko vrsta hrane, svaka ce izabrati onu pravu - svakom zivom bicu je to usadjeno - tako i nama. Naravno da se ti ukusi mogu korigovati vaspitanjem, uslovima zivota, nuzdom. Jutros bas jedna cica-maca isped prodavnice se smrzava i trazi hranu. Nisam imao nista mesno, otkunuo sam parce hleba i bacio joj. Da vidis kako ga je jela... Sto kazu nuzda zakon menja. Tako je i covek koga je npr. zadesilo ledeno doba i te kako morao promeniti nacin ishrane. Ili jednostavno osvajajuci sve vise severnije predele gde nije tokom cele godine imao prirodnu hranu, morao je menjati jelovnik. Slicno vazi i za savremenog coveka. Nadam se da sada vidis vezu izmedju pracoveka i savremene ishrane koja je malo preskocena u onom tekstu. Tekst potencira samo jednu bitnu stvar a to je nas instinkt koji nam govori sta je nasa prirodna hrana i kaze nam sta je za nas zdravo. Tu primamljivost hrane ne treba naravno brkati sa stecenim navikama ka kuvanoj hrani, ili picu (meni pivo deluje primamljivo kad ga vidim, ali svakako nije prirodna hrana za coveka), da ne spominjem opet cigarete koje nekom izgledaju jako primamljivo... | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Fryjeva nauka o ishrani ukratko | |
| |
| | | | Fryjeva nauka o ishrani ukratko | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |