Ah Istanbul...
No dobro,ovdje se prica o hrani
Pa eto redom :
Od restorana za koje ja znam ovi slove kao najbolji:
Zencefil
Parsifal
To su 2 vegetarijanska restorana,u kojem se svaki vegan ili sirovojelac moze dobro najesti
Odlicna lokacija (sam centar grada tj kod Istiklal caddesi kod Taksima),ukusna jela,ne preskupa,izvrstan ambijent,ja sam u Parsifalu stvarno jako cesto jela i drag mi je
Ima dnevni meni koji ukljucuje juhu,glavni obrok i desert
Ostalo vam je na meniju i nude se jela sa orasima,povrcem,sojom i gljivama (seitana i tofua nema)
Sto se tice ostalih restorana,doslovno u svakom postoji vegetarijanska varijanta posto turci stvarno jako koriste sir (imaju toliko vrsta da ih naprosto ne mozete zapamtiti),jaja,jogurt,ayran (slican jogurtu ali slan i bolji od samog jogurta!)
Uvijek mozete naci :
- "pide" - nesto kao nasa pizza ali samo sa sirom,paradajzom i negdje stave feferone (iako postoji i prava pizza samo cete ju teze naci,mozda u nekim pekarnama ili "modernim" brzim restoranima ali tamo cete ju platiti ko suho zlato)
- jela od sampinjona
- jela s lecom - njihova poznata "mercimek corbasi" ili juha od lece je nesto zaista ukusno,obavezno probati!
- jela s grahom - grah je njihovo jelo uz juhu od lece i cak ga jedu tako da preliju saft od graha preko kuhane rize sto je izvrsno
- tvz "menemen" - to vam vise dodje kao dorucak ali u self service i malim jeftinim restoranima se normalno posluzuje a to vam je ustvari kajgana sa paradajzom i feferonima,mislim da ide i nesto sira (mozda jos pokoja stvar ali je vegeterarijanski)
- sto se tice kebaba i tomu slicnog moje iskustvo je da vecina tih prodavaonica uz neke mesne sendvice vam ima i vegetarijanski verziju ali vam to nije naglaseno kao "vegetarijanski" vec samo trazite sa sirom (obicno ima par vrsta) i onda obicno dobijete sir,paradajz,krastavac,bez ikakve buke
- slastice su def broj 1 kad se ide u Tursku jer to sta oni rade sa slatkim to su perverzije...bolje da ni ne pricam - ali vecina nije veganska (kao ni kod nas)
Nemojte ne probati "kumpir" - naime radi se o velikom kuhanom krumpiru kojeg razrezu na 2 dijela i napune ga smjesom tog izdubljenog krumpira pomijesnaog sa sirom a zatim vi birate od ponudjenog koja jela zelite unutra-ima i mesnih jela medjutim vise je toga za vehetarijance
npr bulghur,umaci,ruska salata (mi ju ovdje zovemo francuska),jela od gljiva,umaci itd i na kraju vam stave majonezu ili ketchup ako zelite - to je neka vrst zdravijeg fasta fooda,i to jaaako finog
Turci su naravno poznati po burekima ali ono sto je meni najbolje od svega toga jesu "gozleme" a to vam je tanko tijesto,izgledaju kao palacinke ali mozda vise slice indijskom "kruhu" i onda se fila mesom,sirom ili spinatom (spinat je veganska opcija,ne stave sir unutra) Dragi moji to je delicija..
Ako imate srece pa naletite na neke restorane ili cajane koji se furaju na tradiciju vidjet cete i stare debeljuskaste bakice kako to razvlace i mijese,preslatko
Turci nemaju pekarne kakve mi imamo,ono sto je za njih specificno je sve sto ima rijec "simit" u sebi - Simit sarayi,Simithane itd gdje mozete kupiti hranu "s nogu" a najpoznatija od svih je legendarni SIMIT - pecivo sa sjemenkama sezama punjeno ili mesom ili sirom ili pastom od maslina,cista petica !!!
Uz simit imate cijelu paletu "pekarskih" (stavljam u navodnike jer gotovo da nema veze s nasim pekarnama) proizvoda i deserata od kojih bih izdvojila "pogacu" (izgovara se bez g) tj slatko malo pecivo obicno sa cimetom ili ako je slano opet sa filama kao simit te razna tijesta sa sirom,maslinama,paradajzom i spinatom,te vegetarijanske sendvice (ima ih u svakom)
To su vam recimo turski fast foodovi,ima ih na svakom uglu i jako su fini!
Postoji nekoliko ducana zdrave hrane koji su skuplji nego kod nas ali da se uvijek nesto iskombinirati,evo jedan :
http://www.ecolifecihangir.com/en/
Sto se tice sirove hrane i restorana dragi moji Istanbul vam ima prave pravcate restorane sirove hrane...da da...trazite SAF
Jedan je bistro % juice bar,zatim bistro % martini bar i Saf organic kitchen at Hayal kahvesi - sirove delicije
Navodno je skup jer,koliko mi se cini zaista je svjetski,sve je na razini,ali iduci put kad odem ma moram to vidjeti
http://www.safrestaurant.com/
Sto se tice organski uzgojene hrane,da...i to imaju,evo link za jedan takav "pazar" :
http://www.bugday.org/epazaryeri/
Inace voce i povrce cete tesko naci u obicnim ducanima,barem ja nisam uspijevala,sve se vrti oko preradjenih proizvoda,mahunarki i zitarica,sira,mesa i obicno cete (preko ljeta barem) naci paradajz,papriku i feferone medjutim imate razne placeve i vocarne bogate svime !!! (o zacinima da ne pricamo)
Ako ste na niskom budzetu preporucam vam male male restorancice kojih ima gotovo u svakom kvartu a obicno cete ih prepoznati po tome sto imaju izlog gdje mozete vidjeti koja se sve jela nude taj dan (nisu svaki dan ista) i cijene su vam napisane vani,malo su "socijalni" ali hrana je extra jeftina i jako jako mljac,kruh vam je uvijek besplatan - bude ogromna kanta na stolu,negdje i voda (voda se inace placa u turskoj)
Nazalost tamo gotovo nikad nema turista (to smo mi znali jer nam je to struka)
Turisti obicno zaglave u nekim skupim ili poluskupim restoranima gdje ih cesto i prevare a ne dobiju nista specijalno,kazem,opet kao i kod Tajlanda( i opcenito svugdje),sto skuplje to vise pomfrita,ali mislim cast izuzecima,ima i vrhunske hrane ali to cete platiti malo vise.
(Obozavatelji ribe i morskih plodova recimo tamo stvarno mogu dobiti vrhunsku hranu,to definitivno,riba je posvuda,ali to nas ne zanima)
Zakljucno - vegetarijanska/veganska/sirova hrana vam u Istanbulu ne bude pala s neba kao na Tajlandu medjutim ovdje je u pitanju drugacija vrst hrane gdje isto mozete profitirati - dok na Tajlandu mozete naci tipicno vegansko jelo od tofua ovdje cete naci jednako tako tipicno vegansko jelo od mahunarki ili gljiva samo sto se to nece zvati "vegetarijansko",to e jedina razlika
Naglasavam,ako ste vegetarijanac psihicki se pripremite na to da cete se vratiti barem par kila tezi jer to sto oni rade sa sirom,jogurtima i desertima je gotovo umjetnost a ako ste vegani orijentirajte se vise na self service restorane (cijene su vecinom prihvatljive ali ima i malo skupljih) i spomenute vegetarijanske,uzivat cete,obecajem