| SELJAČKI KROMPIR | |
|
+7Drama dmitras Tea Branko rain021 amber anyayu 11 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
anyayu vege majstor
Broj poruka : 60 Datum upisa : 16.03.2010
| Naslov: SELJAČKI KROMPIR Uto Mar 16, 2010 12:34 pm | |
| Recept sam pokupila od mame, a ona od moje bake.
SASTOJCI:
5 vecih krompira, a ako koristite mladi odredite sami količinu
kašičica bio začina
malo soli i bibera
šolja krupno mlevenog kukuruznog brašna
PRIPREMA:
Krompire uguliti, oprati i preseći na polovine. U činiji pomešati kukuruzno brašno, so, biber i bio začin i u tu smesu uvaljati vlažne krompire. Krompire ređati u tepsiju sa presečenim delom nagore i peći u rerni dok ne porumene (oko dvadesetak minuta na najjacoj temperaturi). Tepsiju nije potrebno premazivati uljem, jer se krompir peče usuvo. Po želji na pečene krompire možete dodati naseckani sveži pešun i beli luk, a odličan dodatak je i sojin jogurt. Služiti sa salatom. | |
|
| |
amber novi član
Broj poruka : 6 Godina : 47 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 11.05.2010
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Sre Maj 12, 2010 3:04 pm | |
| obozavam seljacki krompir! pa jos mladi luk uz njega ...uh | |
|
| |
rain021 vege majstor
Broj poruka : 452 Godina : 67 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 01.05.2010
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Sre Maj 12, 2010 6:55 pm | |
| Ovo cu sigurno probati, deluje jednostavno za pripremu i ukusno | |
|
| |
anyayu vege majstor
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Pet Maj 14, 2010 9:38 pm | |
| @Amber Da, mladi luk ide uz ovaj krompir savršeno. Mada, ja ga najviše volim uz paradajiz. @Rain021 Javi kako ti se dopalo kad budeš probala. Priprema je zaista laka, a svi moji prijatelji koji su probali ovo jelo su bili oduševljeni. | |
|
| |
Branko Urednik
Broj poruka : 1735 Godina : 62 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine Datum upisa : 21.10.2007
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Sub Maj 15, 2010 5:52 am | |
| Ja sam uz krompir uvaljao i tikvicu isecenu na deblje kolutove i sve zajedno ispekao. Konkretno prilog uz jelo je bio sos od mirodjije i puno sveze salate. | |
|
| |
anyayu vege majstor
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Sub Maj 15, 2010 8:37 am | |
| Branko, to je super kombinacija. Inače, možeš isto tako pripremiti i patlidžan, kao i cveklu. Vrlo je ukusno, a i na tanjiru imaš veći izbor. | |
|
| |
rain021 vege majstor
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Sub Maj 15, 2010 7:32 pm | |
| anyayu, javljam se , super bwe, uz to sam jela salatu ( paradajz, mladi luk, maslinovo ulje ) i ovcije kiselo mleko Nego, to sto si predlozila Branku, cveklu, ona se kuva sto godina, ne znam kakva je pecena ? Ili se prvo skuva ? | |
|
| |
anyayu vege majstor
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Ned Maj 16, 2010 7:37 pm | |
| Drago mi je što su ti se krompirići na ovakav način dopali. Tokom pečenja cvekla omekša, a bude gotova za isto vreme kao im krompir. Bitno je samo da je isečeš na ploške debele oko jednog centimetra. Znači, ne moraš prethodno da je kuvaš. I samo da znaš - vrlo je ukusna, a ujedno uneseš malo novina u svoju ishranu. | |
|
| |
rain021 vege majstor
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Pon Maj 17, 2010 4:34 pm | |
| Hvala na savetu | |
|
| |
Tea vegan vegan
Broj poruka : 375 Godina : 44 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : prevoditeljka hobi : zaštita životinja Datum upisa : 23.11.2009
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Uto Maj 18, 2010 6:54 am | |
| Ja se bojim pečenja krompira u rerni uvek ostane živ i pečem ga 2h a rerna mi je ganc nova. | |
|
| |
Branko Urednik
Broj poruka : 1735 Godina : 62 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine Datum upisa : 21.10.2007
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Uto Maj 18, 2010 3:23 pm | |
| Posle 2 sata ostane nepecen ? Jel' ukljucis rernu Salim se. Na kojoj temperaturi peces ? Bas sam danas pravio krompir u rerni, ali sam ga isekao na ploske (krugove), za nekih pola sata je bio gotov (probao cackalicom da probodem da vidim da li je mekan). | |
|
| |
Tea vegan vegan
Broj poruka : 375 Godina : 44 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : prevoditeljka hobi : zaštita životinja Datum upisa : 23.11.2009
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Sre Maj 19, 2010 7:23 am | |
| Pa nekad na 180 nekad na 200 zavisi..ma ne lažem stvarno ostane živ, ne znam kako..ja sam pravila tako što sipam na dno ulja, naslažem naseckan krompir na kolutiće, polijem uljem, vodom i začinima i peče se 100 godina.. Naravno da ne uključim rernu )))))))))) | |
|
| |
Branko Urednik
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Sre Maj 19, 2010 10:30 am | |
| E pa ako stavis i vode, onda se on bari i treba mu dosta vremena. Druga stvar, termostati na rernama nisu bas pouzdani - to sto pise 200 C ko zna koliko je, probaj ti na ovaj nacinm i slobodno odvrni tvoju rernu na 250... | |
|
| |
Tea vegan vegan
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Sre Maj 19, 2010 11:01 am | |
| Kaže mi sad koleginica da ona peče u ljusci na 200 i da joj se peče sat i po.. ne znam ne volim na tako jako da uključujem:) ali probaću sa manje vode:) | |
|
| |
dmitras the Expert
Broj poruka : 713 Lokacija : Nebitna. Datum upisa : 26.10.2009
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Čet Maj 20, 2010 8:04 am | |
| Juče sam pripremala kromprir u rerni, isečen na tanke kolutove (oko 3 mm), sa uljem, vodom i začinima. Za oko pola sata je bio gotov. Ali, tako se 'ponaša' mladi krompir, onom starijem treba više vremena... | |
|
| |
dmitras the Expert
Broj poruka : 713 Lokacija : Nebitna. Datum upisa : 26.10.2009
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Čet Maj 20, 2010 8:09 am | |
| Htedoh reći još da onome u ljusci (logično) treba mnooogo više vremena, u zavisnosti od veličine. | |
|
| |
rain021 vege majstor
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Čet Maj 20, 2010 7:19 pm | |
| Hm... ja taj krompir u ljusci pecem ovako: prvo ga dobro operem, presecem na pola, taj presek posolim i gotovo. Pred kraj moze odgore da se doda puter ili nesto slicno, da se malo obogati ukusom, po zelji ( uvek postoji ta famozna cackalica da se proveri da li je neko jelo peceno ). Seljacki krompir sam pekla tacno 20 minuta i nije bio presan, ali ipak cackalica tu igra vaznu ulogu, zavisi i od vrste krompira i kojekakvih faktora druge vrste | |
|
| |
anyayu vege majstor
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Sre Jun 02, 2010 10:50 am | |
| Moja rerna je malo luda, pa sve vrlo brzo ispeče. Meni je za pečenje Seljačkog krompira dovoljno oko 20 minuta. Svako od nas najbolje poznaje svoju rernu, pa ako smatrate da treba da ga pečete duže ili ustanovite da je presan - slobodno ga pecite još. Znači, vreme pečenja prilagodite svojoj rerni. | |
|
| |
Drama Član
Broj poruka : 47 Godina : 42 hobi : fotografija Datum upisa : 01.06.2009
| |
| |
Branko Urednik
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Čet Okt 20, 2011 9:08 pm | |
| Imam odlicnu "spahlu" metalnu lopaticu. Npr. ako se krompir ulepi i pokusas viljuskom ili nozem da ga odlepis, zna da se raspadne, a opet ostane deo zalepljen. Sa ovom spahlom ga lepo odvoji od tepsije, mogu da ga prevrnem i nastavim pecenje.
| |
|
| |
Drama Član
Broj poruka : 47 Godina : 42 hobi : fotografija Datum upisa : 01.06.2009
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Pet Okt 21, 2011 8:27 am | |
| Hvala Branko za savet. Moram probati ovaj recept... | |
|
| |
sinisa vegan vegan
Broj poruka : 237 Godina : 66 Lokacija : Beograd Zaposlenje : IT hobi : cveće i sve vezano za biljke Datum upisa : 24.07.2008
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Čet Nov 03, 2011 12:15 am | |
| Da li ste probali da pleh pokrijete al folijom ili kao u Brankovom receptu da svaki krompir sa tikvicom umotate u al foliju. Mislim da bi bili mnogo ukusniji. Ako je krompiru potrebno da bude pečen za 20 min prvih 10 min pleh pokrijete folijom a drugih 10 neka se peče otvoreno. Meni je tako mnogo ukusnije. Prilozi i prelivi mogu biti po želji. | |
|
| |
Pinđur novi član
Broj poruka : 40 Datum upisa : 07.05.2012
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Pon Maj 07, 2012 8:08 pm | |
| Ja samo ne znam koliko je zdravo peći bilo šta zavijeno u aluminijumsku foliju. Baš me zanima još neko mišljenje o tome. Koliko sam ja čuo kažu da to uopšte nije dobro, jer valjda aluminijum na visokim temperaturama oslobađa neke toksine koji ulaze u hranu. | |
|
| |
KianyRiws novi član
Broj poruka : 8 Godina : 57 Lokacija : Srbija Zaposlenje : samost.preduzetnik hobi : plivanje i trcanje Datum upisa : 05.07.2011
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Ned Maj 20, 2012 8:36 am | |
| - Pinđur ::
- Ja samo ne znam koliko je zdravo peći bilo šta zavijeno u aluminijumsku foliju. Baš me zanima još neko mišljenje o tome. Koliko sam ja čuo kažu da to uopšte nije dobro, jer valjda aluminijum na visokim temperaturama oslobađa neke toksine koji ulaze u hranu.
Upotreba aluminijskih folija u kulinarstvu izaziva Alchajmerovu bolest i to je u SAD i naucno dokazano.Znaci,nikako ne upotrebljavati foliju,a narocito priliko termicke obrade hrane. | |
|
| |
UjkaBata novi član
Broj poruka : 2 Godina : 39 Lokacija : Helsinki, Finska Zaposlenje : Student Datum upisa : 22.05.2012
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR Čet Maj 24, 2012 7:01 pm | |
| Pozdrav svima! Kuvar pocetnik ovde, ali krompir sam napravio prste da pojedes. Imao sam sitno brasno i nisam imao bio zacin. Dodao sam malo suvog bosiljka. I malo kackavalja preko krompira. Uz sve to hladan jogurt. I super vecera. Svaka cast za recept!
| |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: SELJAČKI KROMPIR | |
| |
|
| |
| SELJAČKI KROMPIR | |
|