Broj poruka : 302 Godina : 49 Lokacija : Pula, Hrvatska hobi : obožavam čitati Datum upisa : 07.05.2009
Naslov: freegans Pet Jun 11, 2010 8:21 pm
ste čuli za friganse:
Branko Urednik
Broj poruka : 1735 Godina : 62 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : Radio Televizija Vojvodine Datum upisa : 21.10.2007
Naslov: Re: freegans Sub Jun 12, 2010 6:43 am
Culi smo
Svega na ovom svetu... U pravu su oni sto su protiv bacanja stvari, to stvarno nije u redu. Zbog potrosackog drustva, sto ga je stvorio kapitalizam, ljudi kupuju i bacaju stvari. Ali nije resenje skupljati te stvari iz kontejnera kao sto oni rade.
anyayu vege majstor
Broj poruka : 60 Datum upisa : 16.03.2010
Naslov: Re: freegans Sub Jun 12, 2010 7:29 am
Sasvim sam saglasna sa Brankom. Meni se više dopada pristup organizacije Carrotmob. Više o njima na http://carrotmob.org http://vimeo.com/925729
Takođe, zanimljivo mi je, čak mislim da je primenjivo i ostvarivo i u ovoj našoj zemlji, ono što rade Morsbag sociable guerilla.
Broj poruka : 302 Godina : 49 Lokacija : Pula, Hrvatska hobi : obožavam čitati Datum upisa : 07.05.2009
Naslov: Re: freegans Sub Jun 12, 2010 10:05 am
ja bih rekla da je svijet lopta šarena i da je ovaj sadašnji trenutak tako zbrkan...i ima mjesta za sve i svakoga..što ti padne na pamet živiš..tako i ovi fregani, a ima ih sve više... posebno ljudi amerike su u zbrci sada...tolika neravnoteža i toliko idolopoklonstva, mora negdje nekako pucati...pa onda i ovako...ovo je samo jedan od extrema njihovih, samo jedan u nizu, tamo ljudi pucaju po šavovima na sve načine, jer su baš tako extremni..ja kao vjernica kažem da je ta zemlja pod velikim križem, i ne bih tamo živjela za ništa.....zemlja idolopoklonstava svake vrste, njima je tamo sve normalno....moral im je fakat najniži na svijetu....i nikom kao Americi nije potrebna lekcija o poniznosti.....da samo Holivud ne postoji cijela kugla zemaljska bi bila čišća....što si luđi to si draži....Bože nas sačuvaj!
anyayu vege majstor
Broj poruka : 60 Datum upisa : 16.03.2010
Naslov: Re: freegans Sub Jun 12, 2010 11:08 am
Znate, nešto razmišljam o ovim friganima (Ančica zna da bi Dalmatinci ovako transkribovano sa engelskog to protumačili kao prženi). Mislim da to u državama proisteklim iz ex SFRJ ne bi bilo moguće kad bi neko i hteo da postane frigan. Jer, kod nas, bar je tako u većem delu Srbije, malo ljudi baca hranu. Ili bar svežu hranu. A, ako im nešto i preostane od ručka onda to završi u kucinoj ili macinoj činiji (nećemo sada ulaziti u štetnost te navike, odnosno činjenici da životinjama treba namenska hrana). Kad bih prekopali sve, recimo, beogradske kontejnere ne bi našli ni jedan paradajiz. Možda i bi na nekoj pijaci, ali truo do te mere da ga ni crvi ne bi jeli, a kamo li ljudi. Nisu ni trgovci toliko glupi pa da bacaju robu koja im donosi profit. jednostavno spuste cenu gnjecavom paradajizu. I uvek se nađe neka mušterija koja će da ga kupi jer je jeftiniji, a zgoan da se od njega skrčka neki đuveč, sataraš, sok ili tako već nešto. Još nisam videla, a ni čula da je ovde neko bacio komad mesa samo zato jer mu sutra ističe rok ( u našim mesarama i onako nema oznaka roka trajanja za ovaj proizvod) ili kesu punu spanaća jer ga je mrzelo da ga opere. Možda grešim, ne znam. Sve u svemu, taj američki trend će ovde teško da zaživi. Na žalost, i dalje će ovde biti ljudi koji kopaju po kontejnerima jer su nemaštinom primorani. Ali, ne verujem da ćemo uskoro videti nekog lika u odelu kako pretura po kontejneru u blizini nekog tržnog centra kako bi našao robu sa isteklim rokom trajanja.
ANČICA vege majstor
Naslov: Re: freegans Sub Jun 12, 2010 1:02 pm
da, a to bi se kod nas nazvalo bijeda, a kod njih je pokret...kužim ja da su se oni pobunili protiv konzumizma i tog suludog zakona prema kojim supermarketi moraju bacati zdravu jestivu hranu... čak kad sam prvi put gledala o njima u Oprah showu bili su mi otkriće jer ovi ljudi ipak nešto rade, ali zašto država daje takve zakone dok imaju siromahe i beskućnike kao i prihvatilišta za njih....kažem vam meni je ta zemlja sva idoolopoklonička i totalno izopačena....šta sad taj pokret raste i kako već ( kad su poznati svima) država ne promijeni zakone jer vide koju im poruku šalju frigani. Kako ne vide da imaju ludi zakon ? kako ne vide sve svoje lude zakone? negativnosti amerike su ozračile cijeli svijet i ja im samo jedno želim; svjesnost cijeloj naciji o negativnom utjecaju na sav svijet....i želju za pozitnom promjenom...te ponizan stav prema ostatku svijeta....a ovi se tamo rađaju sa spoznajom ja sam amerikanac i što mi tko može....a pri tom imaju zdravstveni zakon koji je ruglo u očima cijelog svijeta, ili npr ove frigane koji su također apsurd...i baš u našim zemljama mi znamo da ovaj zakon nije normalan pored sirotinje....i zato ga nemamo...mada može sve biti prema EU, koja je također puna ludih besmislenih zakona kao i SAD...ne mrzim ja Ameriku nego vidim koliko su bahati i slijepi i ludi....i sigurno nije lako tamo živjeti i biti normalan i moralan...a Holivud mi se gadi, gade mi se poruke njihovih filmova i životi glumaca....neću imati TV kad ja i kći budemo živjele u svom kućanstvu....nisam ja mali majmun...a frigani pokazuju koliko su im zakoni besmisleni....međutim bi uz kontejnere trebali osvajati i parlament( ili tko im već donosi zakone)....tako bi im pokret dobio smisao....ovako mi je sve ovo neka furka, želja za drugačijosti pa makar i preko smeća....
Tea vegan vegan
Broj poruka : 375 Godina : 44 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : prevoditeljka hobi : zaštita životinja Datum upisa : 23.11.2009
Naslov: Re: freegans Pon Jun 14, 2010 9:27 am
I mi smo pod dirigentskom palicom Amerike, nemojmo se zavaravati. Kod nas nema ništa jestivo u kontejnerima:) a frigani su simpatični ali to je sve. ništa ne postižu. Amerika je Mega sila i niko od nas ne sme da pisne, biće tako kako oni kažu i gotovo. Svi smo mi mravi koje oni gaze. Uticaj Amerike posle bombardovanja:Pola Srbije ne može da ima decu. Gadjali nas 1999 sa uranijumom ceo jug a posebno Vranjski kraj boluje od raka, svako treće dete ima leukemiju. Meni makar 5 drugarica NE MOŽE da ima decu. mora biti da nismo ozračeni i da ne jedemo GMO. Hvala Americi, zemlji slobode, demokratije i dobre zabave. Pogledajte Zeitgeist i Zeitgeist Addendum tu detaljno objašnjava kakva su zla došla od monetarne ekonomije i potrošačkog društva. Takođe imate i the Venus Project. ali..teško će profiteri pustiti profit. Ne vredi Ančice da mrzimo Ameriku, jer ona je Uvek oko nas i niko ne može da pobegne. Rim je pao ali Amerika će teško. Ja ne uključujem TV (ali Moram da platim pretplatu).
ANČICA vege majstor
Naslov: Re: freegans Pon Jun 14, 2010 1:53 pm
što se tiče zeitgeista to je film koji je kao lažni trag, sami masoni su ga osmislili da bi zameli trag, al su se usudili ispričati hrpu gluposti o religijama, a posebno o iSUSU i upravo tu se vidi masonki potpis filma...prema tome to je lako proziran film na koji padaju samo oni koji nemaju osnove o religijama... žao mi je svakoga tko je na njegovu priču nasjeo... Amerika će biti ponižena..samo gledajte što će sve biti s prirodom u Americi....ja ih ne mrzim nego vidim što rade.. njima je svako poniženje dobro došlo.....i svaki bahati amer može se samo poklopiti kad ih upitamo o njihovom zdravstvu.
Tea vegan vegan
Broj poruka : 375 Godina : 44 Lokacija : Novi Sad Zaposlenje : prevoditeljka hobi : zaštita životinja Datum upisa : 23.11.2009
Naslov: Re: freegans Uto Jun 15, 2010 7:10 am
Pa ne znam, vidi ja nisam vernica, tako da o religiji neću ni da započinjem razgovor, svako ima prava da veruje u šta hoće.složićeš se! Što se tiče Amerike, ne verujem da će uskori bilo šta da im se desi a ono što se trenutno dešava, a to znaju svi, da deca Afrike gladuju zbog njih, da seku svetske šume, da eksploatišu, da su finansirali Hitlera, da iniciraju ratove po svetu da bi trošili svoje oružje...ima tu još mnogo. Ne mrzim Amerikance kao narod ali ljude u senci koji upravljaju svetom da. a opet kažem..neće njima još dugo niko ništa..do tad ćemo svi nastradati. a našu decu opet ostaviti njima na milost i nemilost! Ps.lepa ti je slika!